Αυξομειωσεις της τουριστικης κινησης σε διαφορες περιοχες της χωρας

Σύμφωνα με τους Έλληνες ξενοδόχους, περίπου στο 7% κυμαίνεται η πτώση της τουριστικής κίνησης σε ολόκληρη την χώρα.

Απογοητευτική χαρακτήριζεται η φετινή καλοκαιρινή σεζόν, καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας και στους μήνες αιχμής Ιουλίου – Αυγούστου, υπήρχαν άδεια δωμάτια. Χαρακτηριστικό γεγονός ήταν επίσης, ότι πολλοί Έλληνες περιορίστηκαν σε ολιγοήμερες διακοπές.

Ενώ αύξηση της τάξης 5% – 6% έχει παρατηρηθεί στην περιοχή του Νομού Έβρου, σύμφωνα με τον ξενοδόχο του «Hotel Alexander Beach”, κ. Χατζηκωνσταντίνου.

Μειωμένη προς μηδενισμένη είναι φέτος η τουριστική κίνηση στην πόλη της Κομοτηνής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ξενοδόχου του Hotel “Orpheus” κ. Γιώργο Κυρατζόγλου.

Μειωμένη η φετινή τουριστική κίνηση, σύμφωνα με τους Έλληνες επιχειρηματίες, παρουσιάζεται και στα νησιά της Κρήτης και της Ρόδου, όπου φέτος η προσέλευση δεν ήταν μεγάλη σε σύγκριση με άλλες χρονιές, με αποτέλεσμα ακόμα και στην περίοδο αιχμής της καλοκαιρινής σεζόν να παρουσιάζουν πληρότητα της τάξεως του 80%.

Η κίνηση στο νησί της Κέρκυρας είναι στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, ενώ στη Χαλκιδική παρατηρήθηκε αύξηση περίπου 5%. Και οι Κυκλάδες, με ορισμένες εξαιρέσεις όπως το νησί της Σάμου, παρουσίασαν φέτος πτώση και οι πληρότητες των ξενοδοχείων δεν ήταν οι αναμενόμενες.

Μείωση αφίξεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που αφορούν τις αφίξεις από το εξωτερικό στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαίου 2001 παρατηρείται μείωση της τάξεως το 1% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στους προορισμούς της Κρήτης και της Κέρκυρας με πτώση έναντι του 2000 της τάξεως του 5,73% και 5,19% αντίστοιχα.

Πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες ξενοδόχοι, είναι ότι ο κατευθυνόμενος τουρισμός, στον οποίο μέχρι σήμερα στηρίζεται η Ελλάδα, φαίνεται να μας εγκαταλείπει, επειδή τα διεθνή τουριστικά πρακτορεία στρέφουν τους πελάτες τους σε άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως για παράδειγμα η Τουρκία και η Τυνησία, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και προσφέρουν φθηνότερα το τουριστικό προϊόν.

Αυξήθηκαν σημαντικά οι επισκέπτες της Σαμοθράκης

Σημαντική αύξηση τουριστικής κίνησης κατά ποσοστό 8%, παρουσιάστηκε φέτος στο νησί της Σαμοθράκης σε σύγκριση με πέρυσι και την κίνηση στα υπόλοιπα νησιά.

Συγκεκριμένα τη Σαμοθράκη επισκέφτηκαν φέτος 18.760 τουρίστες, έναντι των 17.428 επισκεπτών πέρυσι.

Σύμφωνα με την Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Σαμοθρακιτών, «ΣΑΟΣ» η φετινή αύξηση της κίνησης, σε μια περίοδο γενικότερης τουριστικής κρίσης, οφείλεται στην τακτική συγκοινωνία του νησιού και στην καθιέρωση νέας ακτοπλοϊκής γραμμής από το Λαύριο.

Μικρή αύξηση της τουριστικής κίνησης στη Θάσο

Σύμφωνα με πρόχειρα στοιχεία, μιας και η τουριστική περίοδος δεν έχει λήξει ακόμη, μια μικρή αύξηση του αριθμού των επισκεπτών της τάξεως του 4% παρατηρήθηκε και στη Θάσο. Η αύξηση αυτή δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική και αφορά κυρίως τον Ιούνιο, ενώ ο Ιούλιος κυμάνθηκε περίπου στα περσινά επίπεδα. Αυξητικός όμως αναμένεται να είναι και ο απολογισμός του Αυγούστου, αφού μέχρι και τον Σεπτέμβριο θα υπάρχουν αρκετοί επισκέπτες.

Ανησυχία προκαλεί η μείωση που παρουσιάζει ο οργανωμένος σε γκρουπ τουρισμός του νησιού, που φέτος παρουσίασε πτώση κατά 10%, ενώ σε ορισμένα πρακτορεία της Θάσου καταγράφονται μειώσεις μέχρι και 40%. Το πρόβλημα είναι ότι στους μη οργανωμένους τουρίστες του εξωτερικού δεν δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν ένα προσιτό αλλά κυρίως βολικό πακέτο, λόγω έλλειψης άμεσης αεροπορικής σύνδεσης της Καβάλας με πόλεις του εξωτερικού.

Οι ολιγοήμερες διακοπές των Ελλήνων

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, τα μηνύματα από τις κρατήσεις και των επόμενων μηνών Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, δεν είναι θετικά.

Το γεγονός ότι φέτος πολλοί Έλληνες, οι οποίοι είτε δεν πήγαν διακοπές είτε τις περιόρισαν σημαντικά, αποτέλεσε ένα ακόμα πλήγμα, για τον τουρισμό, καθώς οι Έλληνες θεωρούνται ιδιαίτερα «καλοί τουρίστες», αφού ξοδεύουν αρκετά χρήματα για τις διακοπές τους, κάτι που φέτος δεν έχει παρατηρηθεί πιθανόν λόγω οικονομικής στενότητας.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.