Αυξηση διαγραφων ως και 400% στο ΤΕΕ Θρακης τα χρονια της κρισης

Οι νέοι μηχανικοί αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό όπου είναι περιζήτητοι

Στοιχεία ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον τεχνικό κόσμο της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα, στο περιθώριο της διευρυμένης σύσκεψης φορέων της Ροδόπης για το συντονισμό των δράσεων ενόψει του προωθούμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Νίκος Παπαθανασίου. Όπως είναι αναμενόμενο το συγκεκριμένα σκηνικό περιγράφεται με τα μελανότερα χρώματα, καθώς όπως σημείωσε ο κ. Παπαθανασίου «η μνημονιακή πολιτική των τελευταίων 6 χρόνων έχει οδηγήσει στην απελπισία και την επαγγελματική εξόντωση τους έλληνες μηχανικούς».
 
Προς επίρρωση των παραπάνω, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης παρέθεσε στατιστικά στοιχεία ενδεικτικά της κατάστασης. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα τελευταία έξι χρόνια έχουν αυξηθεί στο 250% οι διαγραφές από το Κεντρικό Τεχνικό Επιμελητήριο και ταυτόχρονα οι εγγραφές, δηλαδή οι απόφοιτοι των πολυτεχνικών σχολών που εγγράφονται και παίρνουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για να ασκήσουν το επάγγελμα στην Ελλάδα, έχει μειωθεί κατά 52%. «Ένας στους δύο δηλαδή σήμερα από τους αποφοιτήσαντες -από 4.300 έφτασαν στους 1.800 φέτος- προτιμάει να μην ασκήσει το επάγγελμα» εξήγησε ο κ. Παπαθανασίου.
 
Τα νούμερα αυτά γίνονται ακόμα πιο συντριπτικά, σύμφωνα με τον ίδιο, αν εστιάσει κανείς στο ΤΕΕ Θράκης. «Στο ΤΕΕ Θράκης διαπιστώνεται πως τη δεκαετία 2000-2010 έχουμε 10 διαγραφές κατά μέσο όρο, για λόγους όμως θανάτου και συνταξιοδότησης κυρίως δημοσίων υπαλλήλων» παρατήρησε για να συμπληρώσει πως «κατά το 2015 ο επίμαχος αριθμός ανήλθε στα 65 άτομα, δηλαδή μία αύξηση πάνω από 500% και με ένα μέσο όρο των μνημονιακών χρόνων κατά 400% και πάνω». Το σπουδαιότερο όμως κατά τον κ. Παπαθανασίου είναι ότι για πρώτη φορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά διαπιστώνεται διαγραφή από το τεχνικό επιμελητήριο νέων ανθρώπων που έχουν μπει στο επάγγελμα ένα και δύο χρόνια για λόγους καθαρά οικονομικούς ή μετεγκατάστασης στο εξωτερικό. Λόγοι που τη δεκαετία 2000-2010 δεν υπήρχαν.
 
Σχολιάζοντας τα επίμαχα στατιστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης εξέφρασε την άποψη ότι «είναι θλιβερό και τεράστιο πολιτικό έγκλημα να σπουδάζουν στα ελληνικά πολυτεχνία που είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης, με τα λεφτά του Έλληνα εργαζόμενου, του μικροεπαγγελματία, του εργάτη, του αυτοαπασχολούμενου, να αποκτούν αυτές τις γνώσεις και να γίνονται περιζήτητοι στο εξωτερικό». «Τα παραπάνω αποδεικνύονται άλλωστε από τη ζήτηση των Ελλήνων πολιτικών μηχανικών στην Ευρώπη, που είναι μέσα στις πέντε θέσεις» συμπλήρωσε, τονίζοντας με νόημα πως «οι δανειστές μας και η εύρωστη οικονομικά Γερμανία επί παραδείγματος χάρη αναζητεί αυτή τη στιγμή 40.000 μηχανικούς για τη βιομηχανία της, στο πρόσφορο έδαφος της Ελλάδας και της Ισπανίας». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.