Αυξημενη η ζητηση, μειωμενη η προσφορα σε αιμα το καλοκαιρι

Κωστής Δημητρακόπουλος, πρόεδρος Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης «Αν κάθε ένας από εμάς έδινε μία φορά τον χρόνο αίμα, τότε θα είχαμε καλυμμένες τις ανάγκες μας ως χώρα»

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι συνυφασμένο με στιγμές ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς, εν είδει διαλλείματος από την σκληρή και απαιτητική καθημερινότητα, ωστόσο οι καλοκαιρινοί μήνες φέρνουν μαζί τους και δεδομένα, όπως η αυξημένη ανάγκη για αίμα λόγω των πολλών τροχαίων ατυχημάτων και παράλληλα η έλλειψη μονάδων αίματος που παρατηρείται λόγω των διακοπών των «τακτικών αιμοδοτών».
 
Η ανάγκη για αίμα βέβαια είναι διαρκής, ανεξαρτήτως εποχής και συνθηκών, με το καλοκαίρι να αναδεικνύεται ωστόσο ως η δυσκολότερη περίοδος για όλα τα τμήματα αιμοδοσίας της χώρας. 

Κωστής Δημητρακόπουλος «Η Ελλάδα από τις λίγες χώρες της Ε.Ε. χωρίς αυτάρκεια αίματος»

Τους θερινούς μήνες όπως επεσήμανε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών ν.Ροδόπης κ. Κωστής Δημητρακόπουλος, «οι ανάγκες για αίμα είναι αυξημένες λόγω και των αυξημένων ατυχημάτων. Υπάρχουν αυτοκινητιστικά ατυχήματα, χειρουργεία, αλλά και άνθρωποι  που μεταγγίζονται συχνά, όπως για παράδειγμα όσοι πάσχουν από μεσογειακή αναιμία που χρήζουν τακτικής μετάγγισης και φτάνουν τους 3.000 σε όλη την Ελλάδα».
 
Η αυξημένη ωστόσο ανάγκη δεν συνυφαίνεται και σε αυξημένη προσφορά από πλευράς των εθελοντών αιμοδοτών, καθώς όπως τόνισε ο ίδιος «ο περισσότερος κόσμος είναι σε διακοπές». Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που περιορίζεται στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, αλλά πανελλαδικό υπογράμμισε ο ίδιος, γνωστοποιώντας πως στην Ελλάδα από τις 600.000 μονάδες που απαιτούνται περίπου το χρόνο – όντας μία από τις λίγες χώρες που δεν έχουμε αυτάρκεια αίματος – εισάγουμε περίπου 30.000 μονάδες από την Ελβετία.
 
«Αν κάθε ένας από εμάς έδινε μια φορά το χρόνο αίμα, τότε θα είχαμε καλύψει τις ανάγκες μας» σημείωσε ο κ. Δημητρακόπουλος για να τονίσει πως  το 50% των μονάδων που χρειάζονται τον χρόνο συγκεντρώνεται από εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι δίνουν αίμα για τον πάσχοντα συνάνθρωπο, ενώ οι υπόλοιπες προέρχονται από συγγενείς προσώπων που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες ενός συγγενικού τους πρόσωπο, την αστυνομία και τον στρατό.
 
Στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει επάρκεια αίματος, που οφείλεται στη μεγάλη ευαισθητοποίηση των εθελοντών αιμοδοτών που δίνουν τακτικά αίμα.  Μάλιστα όπως έκανε γνωστό, η Θράκη «τροφοδοτεί» πολλές φορές και περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επάρκειας, κυρίως μεγαλουπόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
 
«Κατά κανόνα στο νοσοκομείο της Κομοτηνής έχουμε επάρκεια αίματος. Υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση των εθελοντών, οι οποίοι πάνε και δίνουν αίμα τακτικά. Μπορεί να τύχει να έχουμε αυξημένα περιστατικά σε συγκεκριμένες ομάδες αίματος, και να ζητάμε συγκεκριμένες ομάδες. Εδώ είναι και ο ρόλος του συλλόγου, ο οποίος με μια δεξαμενή γύρω στα 2.000 άτομα, όταν μας ζητηθεί από το νοσοκομείο, στέλνουμε αιμοδότες μας ευαισθητοποιημένους να δώσουν αίμα. Οι άνθρωποι αυτοί  ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας με μεγάλη ευχαρίστηση» τόνισε ο ίδιος για να επισημάνει πως αρκεί ένα τηλέφωνο στο Τμήμα Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Σισμανογλείου Νοσοκομείου για να δώσει κάποιος αίμα.  

Προσφορά αίματος με ραντεβού, ελλείψει ιατρών και νοσηλευτών 

Ωστόσο όπως εξήγησε ο κ.Δημητρακόπουλος η προσφορά του αίματος δεν είναι απλή υπόθεση, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν σε νοσηλευτικές μονάδες όλης της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής,  προβλημάτων που αφορούν κυρίως την έλλειψη σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η παρουσία των οποίων κρίνεται απαραίτητη και κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας.
 

«Το τμήμα αιμοδοσίας του νοσοκομείου της Κομοτηνής έχει μόνο έναν γιατρό. Επανειλημμένα ζητήσαμε και δεύτερο γιατρό, ενώ σε επικοινωνία μας με τον διευθυντή του νοσοκομείου, ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα το κοιτάξει. Όταν υπάρχει ένας γιατρός και τυχαίνει να έχει άδεια ή να μην έχει βάρδια, όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούν να γίνουν εθελοντικές αιμοδοσίες. Γι' αυτό προτρέπουμε τους εθελοντές αιμοδότες να τηλεφωνούν προτού πάνε να δώσου αίμα. Πηγαίνουν να δώσουν αίμα 10:00-13:30 το πρωί και 6:00-7:30 το απόγευμα, εκτός Σαββάτου και Κυριακής» τόνισε για να αναφερθεί και στην αδυναμία της Κινητής Μονάδας του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης να επισκεφθεί την Κομοτηνή τα Σαββατοκύριακα, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν, με αποτέλεσμα τα χέρια των εθελοντών να είναι «δεμένα».  

Ανάγκη για  Α- και Ο- στο Σισμανόγλειο 

«Για την αιμοδοσία είναι απαραίτητη η παρουσία του κατάλληλου προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι όμως και σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο της Κομοτηνής είναι στα όρια καθότι δεν επαρκούν. Παρόλα αυτά προβλέπουμε δυστυχώς ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, γιατί οι ανάγκες δεν σταματούν» σημείωσε ο κ. Δημητρακόπουλος για να καταλήξει, αναφέροντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχει απόλυτη ανάγκη για Α- και Ο- καλώντας όλους τους εθελοντές με αυτές τις ομάδες αίματος να επισκεφθούν το νοσοκομείο Κομοτηνής, για να δώσουν αίμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.