Αυξανεται το Τελος Διαχειρισης Απορριμματων για το Δημο Κομοτηνης

Ο Δήμος θα καταβάλλει στη ΔΙΑΑΜΑΘ 17 ευρώ ανά τόνο - Δεν επηρεάζονται τα δημοτικά τέλη καθαριότητας

Την έγκρισή του, κατά πλειοψηφία, στην νέα προγραμματική σύμβαση του Δήμου Κομοτηνής με τη ΔΙΑΑΜΑΘ, που περιλαμβάνει την αύξηση του τέλους διαχείρισης απορριμμάτων από 12 σε 17 ευρώ ανά τόνο έδωσε την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής. 

Το Συμβούλιο είχε εγκρίνει τη Σύμβαση το καλοκαίρι του 2017, όμως τον Αύγουστο το ΔΣ της ΔΙΑΑΜΑΘ αποφάσισε την αύξηση του τέλους για όλους τους Δήμους των οποίων τα απορρίμματα διαχειρίζεται, που για το Δήμο Κομοτηνής σημαίνει πως αυξάνεται από τα 12 στα 17 ευρώ, με αποτέλεσμα να χρειαστεί εκ νέου ψήφιση της προγραμματικής.
 
Συνολικά υπολογίζεται πως ο Δήμος Κομοτηνής θα παράξει 22.042 τόνους απορριμμάτων, που μεταφράζεται σε 464.645 ευρώ ετησίως τα οποία θα πρέπει να καταβάλλει ο Δήμος στη ΔΙΑΑΜΑΘ.
 
Να σημειωθεί πως παρά την αύξηση κατά 5 ευρώ τον τόνο απορριμμάτων, ο Δήμος Κομοτηνής πληρώνει πολύ λιγότερα από τους υπόλοιπους Δήμους, κάτι που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι έχει τον ΧΥΤΑ, στον οποίο πλέον αποτίθενται τα απορρίμματα όλων των Δήμων της Ροδόπης και του Έβρου.

  

Δεν μετακυλύεται η αύξηση τους πολίτες 

Πάντως παρόλο που αυξάνεται το κόστος, αυτή η αύξηση δε θα μετακυλήσει στα δημοτικά τέλη, επισήμανε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος τόνισε πως αυτό έγινε με οικονομίες κλίμακος στην υπηρεσία καθαριότητας.
 
Προειδοποίησε ωστόσο πως αν δεν ολοκληρωθεί σύντομα ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τα απορρίμματα, όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας κινδυνεύουν με σχεδόν διπλασιασμό του κόστους, μιας και το πρόστιμο που θα επιβληθεί θα είναι πολύ μεγάλο.
 
Βέβαια ο Δήμος Κομοτηνής έχει προχωρήσει αρκετά στο σχεδιασμό για τις δομές που του αναλογούν, όμως η μη ολοκλήρωση των υπολοίπων μονάδων θα επηρεάσει και αυτόν. 

Επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση 

Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου χαρακτήρισε πολύ μεγάλη την αύξηση του κόστους, σημειώνοντας πως το Συμβούλιο καλείται να ψηφίσει τις προγραμματικές συμβάσεις αυτές κάθε 2 χρόνια, χωρίς ποτέ να ενημερώνεται για την εξέλιξη του περιφερειακού σχεδιασμού.
 
Για αυτό και παρόλο που η παράταξη υπερψήφισε τη σύμβαση, σημείωσε πως είναι η τελευταία φορά που κάνουν κάτι τέτοιο, εκτός και αν υπάρξει ενημέρωση από την πλευρά της ΔΙΑΑΜΑΘ.
 
Από την ψηφοφορία απείχαν όμως ο Σπάρτακος και η Λαϊκή Συσπείρωση, με τον μεν επικεφαλής του Σπάρτακου κ. Κώστα Καραΐσκο να μιλά για προχειρότητα στη διαχείριση της προγραμματικής σύμβασης, αλλά και κατηγορώντας για αμέλεια όλους όσους δεν έλυσαν το πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκος Φακιρίδης τόνισε πως είναι ριζικά και συνολικά αντίθετοι στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.