Αυξανεται ραγδαια το ενδιαφερον για επενδυσεις στην εκτροφη σαλιγκαριων

Καταιγισμός μηνυμάτων καταφθάνει καθημερινά στην εφημερίδα και στο site του «Παρατηρητή της Θράκης», με ερωτήματα αναγνωστών, που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην εκτροφή των σαλιγκαριών. Αποδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο η διάθεση από πλευράς των παραγωγών για αναζήτηση νέων προσοδοφόρων καλλιεργειών, που μπορούν να ενισχύσουν το εισόδημά τους, αλλά και να αντιμετωπίσουν σε πολλές περιπτώσεις τα αδιέξοδα, στα οποία έχουν περιέλθει. Τα βήματα, που έχουν γίνει στη χώρα μας είναι μεγάλα το τελευταίο διάστημα, αλλά, όπως συμφωνούν οι ειδικοί, η επένδυση σε εκτροφεία σαλιγκαριών αποτελεί μια επένδυση με μέλλον. Σε αυτό, ωστόσο, το εγχείρημα είναι πολλοί οι παράμετροι, που επηρεάζουν την επιτυχία της επένδυσης, και απαιτείται σοβαρή ενημέρωση και μελέτη, πριν από το ξεκίνημα. Ο κ. Κώστας Μπούντας, προϊστάμενος του Κέντρου «Δήμητρα» Κομοτηνής και η κ. Μαρία Βλάχου, πρωτοστατήσασα στο χώρο σε πανελλήνιο επίπεδο και συνεταίρος της FEREIKOS-HELIX στην Κόρινθο, αποτελούν τους πλέον αρμόδιους για να αναλύσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις επένδυσης στην εκτροφή σαλιγκαριών. Ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες καταθέτουν, μιλώντας στον ΠτΘ, ενώ αυτονόητη είναι η συνδρομή μας σε κάθε ενδιαφερόμενο, που ζητεί περαιτέρω αναλυτική ενημέρωση από τους ίδιους.

Κώστας Μπούντας, προϊστάμενος του Κέντρου «Δήμητρα» Κομοτηνής «Ιδιαίτερο το ενδιαφέρον από τους νέους παραγωγούς»

Για μεγάλο ενδιαφέρον στην περιοχή μας έκανε λόγο ο Μπούντας, ενώ υπογράμμισε και τη μεγάλη συμμετοχή, που είχαν και οι συναντήσεις με αντικείμενο την εκτροφή σαλιγκαριών το προηγούμενο διάστημα. Το ενδιαφέρον αυτό το εντόπισε κυρίως στο γεγονός ότι «η επένδυση έχει εξασφαλισμένη την παραγωγή και τη διάθεσή της, οπότε και εξασφαλισμένο εισόδημα».. Μάλιστα, συγκεκριμενοποίησε στο ενδιαφέρον κυρίως από νέους ανθρώπους, οι οποίοι «μπαίνοντας στο επάγγελμα, θέλουν, πριν προχωρήσουν, να ενημερωθούν, ενώ ψάχνουν για εναλλακτικές επιλογές».

«Προσεχτικά βήματα στην αρχή, ξεκινώντας με μικρές εκτάσεις»

Ο κ. Μπούντας στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η εξασφάλιση της παραγωγής, στην οποία ήδη αναφέρθηκε, προϋποθέτει και την εξασφάλιση της δυνατότητας εξαγωγής της, καθώς «η διάθεση των σαλιγκαριών είναι καθαρά εξαγωγικής μορφής, δεδομένου ότι στο ελληνικό σπίτι δε μπαίνουν τόσο εύκολα». Ανάμεσα στα άλλα πλεονεκτήματα της εκτροφής, είναι και η ευκολία, που παρουσιάζει ως δραστηριότητα, αρκεί να γίνουμε γνώστες του αντικειμένου. Όπως εξήγησε ο κ. Μπούντας «η εκτροφή σαλιγκαριών έχει τα δικά της ιδιαίτερα και διαφορετικά μυστικά, τις δικές της λεπτομέρειες και ιδιαιτερότητες, που όμως μπορούν να τις γνωρίσουν οι ενδιαφερόμενοι». Συνέστησε δε σε όσους ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στην επένδυση, «να κάνουν προσεκτικά βήματα, εγκαθιστώντας σε μια μικρή έκταση, είτε ανοιχτού είτε κλειστού τύπου εκτροφεία, και μελετώντας τη συμπεριφορά του σαλιγκαριού εδώ στην περιοχή μας». «Βάσει της εμπειρίας, που θα αποκτήσουν», συνέχισε, «αλλά και της τεχνογνωσίας, που θα τους δοθεί, τότε να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες επενδύσεις». Εν κατακλείδι, όσον αφορά την έκταση, την οποία πρέπει να διαθέτει ο ενδιαφερόμενος, για να προχωρήσει σε μια επένδυση εκτροφής σαλιγκαριών, ο κ. Μπούντας εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κάποιο απαγορευτικό όριο, αλλά προκειμένου για ένα αξιοπρεπές εισόδημα, απαιτούνται τουλάχιστον 2-3 στρέμματα».

Μαρία Βλάχου, συνέταιρος στην εταιρία FEREIKOS-HELIX «Και δεύτερο εκτροφείο δημιουργείται στη Ροδόπη»

Η κ. Μαρία Βλάχου, συνεταίρος στην εταιρίας FEREIKOS-HELIX και Αποκλειστικού Αντιπρόσωπου του Διεθνούς Ινστιτούτου Σαλιγκαροτροφίας, επιβεβαίωσε με τη σειρά της το μεγάλο ενδιαφέρον, που παρουσιάστηκε το τελευταίο διάστημα σε όλη την ελληνική επικράτεια για την ανάπτυξη εκτροφείων σαλιγκαριών. Η FEREIKOS-HELIX αναλαμβάνει την αγορά της εσωτερικής παραγωγής, συνεργαζόμενη με τα κατά τόπους εκτροφεία, και προωθεί αυτήν την παραγωγή σε αγορές του εξωτερικού. Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 125 συνολικά οργανωμένες εγκαταστάσεις εκτροφής σαλιγκαριών και το ενδιαφέρον διαρκώς επεκτείνεται. Η κ. Βλάχου μας αποκάλυψε και τη δημιουργία ενός δεύτερου εκτροφείου στην περιοχή της Ροδόπης, εκτός από το εκτροφείο του κ. Μαυρομάτη, το οποίο βρίσκεται ακόμη στην κατασκευή των εγκαταστάσεων και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από την ερχόμενη άνοιξη.

«Δεν ενδείκνυται για όλους η ενασχόληση με την εκτροφή σαλιγκαριών»

Πέρα από το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον, ωστόσο, για την εκτροφή σαλιγκαριών, η κ. Βλάχου έκρινε σκόπιμο να υπογραμμίσει τις προϋποθέσεις, που απαιτείται να λάβουν υπ’ όψιν οι ενδιαφερόμενοι, προτού προχωρήσουν στην εν λόγω επένδυση. Μάλιστα, αναφέρθηκε στα σεμινάρια, που πραγματοποιεί μια φορά την εβδομάδα η επιχείρηση της, στα οποία συμμετέχουν ενδιαφερόμενοι για την εκτροφή σαλιγκαριών. Όπως μας δήλωσε, «από τα 100 άτομα, που συμμετέχουν, μόνο οι δυο είναι εκείνοι, που θα συνεχίσουν σε δεύτερο στάδιο και θα αντιμετωπίσουν σοβαρά το εγχείρημα». «Κι αυτό», συνέχισε, «γιατί σύμφωνα με την ενημέρωση, που λαμβάνουν από τα μέσα ενημέρωσης και το ίντερνετ, ενθουσιάζονται». «Αν όμως δεν υπάρχουν οι σωστές προϋποθέσεις, δεν ενδείκνυται για όλους η ενασχόληση με την εκτροφή σαλιγκαριών», κατέληξε.

Οι βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία της επένδυσης

Το πρώτο, που υπογράμμισε ως προϋπόθεση για μια σοβαρή τέτοια ενασχόληση, είναι η συνέπεια και το μεράκι, το οποίο απαιτεί αυτή η επένδυση. «Έχουμε έναν ζωντανό οργανισμό, τόνισε, «στον οποίο απαιτείται να αφιερώσεις πρωτίστως ικανό χρόνο». Περαιτέρω, στο πρακτικό επίπεδο της επένδυσης, όσον αφορά, δηλαδή, το χώρο, που διαθέτει ο ενδιαφερόμενος, καταρχήν εκτίμησε ότι το υψόμετρο δεν επηρεάζει την δημιουργία ενός εκτροφείου, αφού σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να επιλεγεί η κατάλληλη μορφή, που θα έχει. Περαιτέρω, συνέστησε οι εκτάσεις, που διατίθενται να μην είναι επίπεδες, ώστε να μην λιμνάζουν μέσα νερά, που θα εμποδίζουν την απρόσκοπτη ανάπτυξη των σαλιγκαριών. Επέστησε δε την προσοχή στην απουσία δένδρων εντός της έκτασης, που προορίζεται για εκτροφείο, αφού υπάρχουν πολλοί λόγοι, που λειτουργούν ανασταλτικά στην παραγωγή. Τέλος, όσον αφορά την ίδια την έκταση, που διαθέτει ο ενδιαφερόμενος, έθεσε το όριο των 5 στρεμμάτων, ως «μια επένδυση, που προορίζεται για δεύτερη δουλειά και προσδοκά σε ένα συμπληρωματικό εισόδημα». Αντίθετα, προκειμένου για επενδυτική αντιμετώπιση των εκτροφείων, αυτά, σύμφωνα με την κ. Βλάχου, «πρέπει να δημιουργούνται σε εκτάσεις τουλάχιστον των 10 στρεμμάτων».

«Διαρκώς αυξανόμενη η τιμή του σαλιγκαριού από το 1978 μέχρι σήμερα»

Ένα άλλο ζήτημα, που απασχολεί τους ενδιαφερόμενους, είναι και η δυνατότητα διάθεσης της παραγωγής. Η κ. Βλάχου, εκτός από την επιβεβαίωση ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής καταλήγει στις αγορές του εξωτερικού, υπογράμμισε και τη διαρκή ανάπτυξη του ιατροφαρμακευτικού κλάδου, που έχει ως συνέπεια την απορρόφηση του 75% της ελληνικής παραγωγής, με το υπόλοιπο 25% να προορίζεται προς βρώσιν. Από την άλλη μεριά, εντόπισε και ενδιαφέρον, σε μικρότερο, βέβαια, βαθμό, και στην εσωτερική αγορά, σε ορισμένες, τουλάχιστον, περιοχές, κυρίως στην Αθήνα και στην Κρήτη. Σε κάθε περίπτωση δε, η ενασχόληση με την εκτροφή σαλιγκαριών αποτελεί μια επένδυση, που έχει μέλλον, αφού ούτε αναμένεται να κορεστεί σύντομα, αλλά και οι τιμές, στις οποίες πωλείται αυτή τη στιγμή το προϊόν, όχι μόνο ικανοποιητικές είναι, αλλά συνεχώς διαγράφουν ανοδική πορεία. Αυτό, που υπογράμμισε η κ. Βλάχου, είναι ότι «η τιμή πώλησης των σαλιγκαριών διεθνώς από το 1978 μέχρι σήμερα δεν έχει μειωθεί ποτέ». Αναφέρθηκε δε και σε στατιστικά στοιχεία έρευνας του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τα οποία η τιμή τους αυξάνεται σε ποσοστό 2-3% ετησίως. Το ίδιο, άλλωστε, συνέβη και με την ισχύουσα τιμή, που ανέρχεται σε 3,80€ ανά κιλό, σε μικρό ποσοστό αυξημένη, σε σχέση με την περυσινή. Μάλιστα, η κ. Βλάχου υπογράμμισε αυτήν την εξέλιξη, ότι «ακόμη και εν μέσω της κρίσης, η τιμή διέγραψε ανοδική τροχιά και η ανησυχία των παραγωγών διαψεύστηκε». «Σε σχέση με άλλα αγροτικά προϊόντα», συνέχισε, «δε συγκρίνεται».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.