Αυτα που αφησε η πλημμυρα

Το θέμα των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής

«Η πόλη μας δεν είναι ανοχύρωτη» δήλωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν όλη τη Ροδόπη το βράδυ του Σαββάτου 16 και την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου.
 
Ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως ήδη από πέρυσι ο Δήμος έχει σενάρια για ακραία καιρικά φαινόμενα και επάνω σε αυτά λειτούργησε, τονίζοντας πως πολλά σημεία που παλαιότερα δημιουργούσαν μόνιμα προβλήματα φέτος δεν είχαν κανένα, ενώ οι ζημιές ήταν λίγες σε σχέση με την ισχύ της βροχόπτωσης. 

Ανάγκη για πρωτοβουλίες συνεργασίας 

Την συζήτηση άνοιξε η αντιπολίτευση, με την επικεφαλής της «Πολη-τικής Ανατροπής» κ. Ελένη Λαφτσή να ρωτά αν έγινε έγκαιρα ο καθαρισμός των φρεατίων, αν υπάρχουν λύσεις με άντληση των υδάτων αλλά και πρωτοβουλίες συνεργασίας με φορείς και την Περιφέρεια, ζητώντας να μελετηθούν τα προβλήματα και οι δυνατότητες των  υπαρχόντων αναχωμάτων, δυνατότητες για αντιπλημμυρικά έργα όπως η διευθέτηση των υδάτων στην ευρύτερη περιοχή Νέου Σιδηροχωρίου, Παγουρίων και Καλαμοκάστρου και η διευθέτηση των λεκανών απορροής ώστε να συγκρατούνται οι μεγάλες ποσότητες  υδάτων που κατεβαίνουν με ορμή από τον ορεινό όγκο.

Συνολική αντιμετώπιση των φαινομένων 

Την ανάγκη συνολικής αντιμετώπισης, ως φορείς τοπικής Αυτοδιοίκησης όλης της Ροδόπης, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός συστήματος που αλλάζει ραγδαία, λόγω της κλιματικής αλλαγής, τόνισε η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου, ζητώντας να μην επικεντρώνεται ο δήμος στα μικρά έργα διαχείρισης, αλλά στη διαδημοτική συνεργασία, σε συνεργασία με την ΠΕ Ροδόπης, και με τους γείτονες.
 
Τόνισε δε πως θα πρέπει να υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός, σε συνδυασμό με τη διαδημοτική συνεργασία, ώστε να δημιουργηθεί ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.  

Λείπουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας 

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκο Φακιρίδη, δεν είναι η κλιματική αλλαγή, αλλά ότι λείπουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Ροδόπη που διεκδικεί το εργατικό κίνημα.
 
Επικεντρώθηκε δε στα φράγματα που σχεδιάζονται εδώ και χρόνια αλλά δεν γίνονται ποτέ, που μαζί με μικρότερα και συγκεκριμένα έργα για τα οποία υπάρχουν σχέδια, θα βοηθήσουν στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής και την θωράκιση από αυτά τα φαινόμενα. 

Λυμένα τα σοβαρότερα προβλήματα 

Απαντώντας ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως το φαινόμενο ήταν ακραίο, όμως παρόλα αυτά σε σημεία όπου υπήρχαν σημεία με οριζόντια προβλήματα, όπως η Μελέτη, ο Κάλχας και ο Ήφαιστος σε μεγάλο βαθμό έχουν λυθεί.
 
Τόνισε πάντως πως τα θέματα που υπάρχουν στη σιδηροδρομική γέφυρα, στην περιοχή τέρμα κολυμβητηρίου, και άλλα σημεία -όπου δεν δημιουργούνται ζητήματα κινδύνου περιουσίας όπως διευκρίνισε- απαιτούν λύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, για τα οποία είναι δύσκολο να προχωρήσουν.
 

Όσο για το σημείο της βορείου Μαραθώνος, εκεί δήλωσε πως διερευνούν λύσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια, μιας και είναι δύσκολο να κάνει έργο μόνος του ο Δήμος.
 
Όσο για τα προβλήματα εντός της πόλης, αυτά θεωρεί πως δημιουργήθηκαν μόνο τη στιγμή της έντονης βροχής, μιας και αυτή ξεπέρασε τις προδιαγραφές των αγωγών ομβρίων, και μόνος τρόπος για να λυθεί αυτό είναι η αντικατάσταση του δικτύου σε όλη την πόλη, το κόστος του οποίου είναι δυσβάσταχτο.
 
Βέβαια υπήρξαν ζημιές σε οικίες τόσο εντός της πόλης όσο κει σε οικισμούς, για αυτό και ανέφερε πως θα πρέπει να προσπαθήσουν να λύσουν τα προβλήματα, μέσω και της συνεργασίας, όμως υπάρχουν θέματα που δεν μπορούν να λυθούν.
 
Επισήμανε δε πως τα μεγαλύτερο προβλήματα παρατηρήθηκαν σε καλλιέργειες, και ανέφερε πως ο Δήμος έχει ζητήσει να αναλάβει τη σύμβαση για τη λειτουργία των αντλιοστασίων στην περιοχή της Βιστωνίδας, αν αυτά επισκευαστούν από την Περιφέρεια.  

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για αποζημίωση 

Να σημειωθεί πάντως πως σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Γιάννη Μουρτίδη όσοι έχουν υποστεί ζημιές λόγω έντονων καιρικών φαινομένων στις 16,17 Δεκεμβρίου 2017 στην κύρια κατοικία τους ή σε εμπορικές βιομηχανικές – βιοτεχνικές μονάδες – εμπορικά καταστήματα και εγκαταστάσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στα διοικητικά όρια Δήμου Κομοτηνής, μπορούν να υποβάλουν αίτηση – υπεύθυνη δήλωση στο Δήμο Κομοτηνής (εγκαταστάσεις καθαριότητας όπισθεν Δικαστικών Φυλακών), γραφείο Πολιτικής Προστασίας, κατά τις ώρες μεταξύ 9:00πμ και 12:00μμ, προσκομίζοντας φωτοτυπία της αστυνομικής τους ταυτότητας και ένα λογαριασμό ΔΕΗ ή ΔΕΥΑΚ.
 
Μετά την αυτοψία που θα πραγματοποιηθεί οι αιτούντες θα κληθούν να καταθέσουν πρόσθετα δικαιολογητικά, ενώ όσοι υποβάλλουν ψευδή στοιχεία θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου 1599/86.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
 
1. Η αίτηση υποβάλλεται από τον δικαιούχο ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία του συμβάντος (17/01/2018).
2. Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός λόγω συγκατοίκησης, η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ’ αυτών μετά από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι.
3. Την οικονομική ενίσχυση δε δικαιούνται οι ιδιοκτήτες των πληγεισών κατοικιών που δεν είναι η κύρια κατοικία τους.
4. Οι εκτιμήσεις των ζημιών αναφέρονται:
α) στο κτίριο που καλύπτει ανάγκες διαβίωσης- δεν συμπεριλαμβάνονται ανεξάρτητα κτίσματα ( βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, υπόγεια κτλ), και,
β) στο σύνολο της οικοσκευής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.