Αφετηρια για τελος της εσωστρεφειας

Οι γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Σωκράτης Ξυνίδης και Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης μίλησαν στον ΠτΘ για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ξεκινά σήμερα στην Αθήνα. Ζητούμενο μέσα από το συνέδριο, σύμφωνα με τον Π. Δαμιανίδη «είναι το τέλος της εσωστρέφειας και η αρχή μιας νέας πορείας και διαδικασίας».

Η προσυνεδριακή διαδικασία κληροδότησε στο συνέδριο το κείμενο των θέσεων που απαντά σε ζητήματα της κοινωνίας και το κείμενο των καταστατικών αλλαγών που σχετίζεται με την οργάνωση του κόμματος, εξήγησε ο κ. Ξυνίδης. Σημείωσε ότι σε επίπεδο νομού έχουν διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις που επιτρέπουν τη συγκρότηση και την ανάδειξη τοπικών προγραμμάτων του ΠΑΣΟΚ για κάθε νομό. Ο Σ. Ξυνίδης παρατήρησε ότι από τους εκλεγέντες συνέδρους ένας μεγάλος αριθμός εκλέγεται για πρώτη φορά, όπως και το θετικό γεγονός ότι το 1/3 των εκλεγέντων είναι κάτω από τα 28.

Η ανασφάλεια του νεοέλληνα

ΠτΘ: Να μιλήσουμε για την πραγματικότητα της καθημερινότητας. Είπαμε κ. Ξυνίδη, ότι ο μέσος Έλληνας νιώθει ανασφάλεια, η οποία στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και αφορά την καθημερινή διαχείριση χρημάτων από αυτούς που ανήκουν στη μεσαία τάξη, είτε σε μια κατώτερη, αλλά και το μέλλον σε σχέση με το αν θα διατηρήσει τη δουλειά του, πόσα χρόνια θέλει για να βγει στη σύνταξη … Αυτή την ανασφάλεια μπορεί να την αντιμετωπίσει ένα κόμμα μέσα από το πρόγραμμά του, μπορεί να τη νιώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος μιλάει μεν για «πληγές, εσωτερική κρίση και ρωγμές της ελληνικής κοινωνίας», αλλά δεν ξέρω πόσο είναι κοντά στα προβλήματα του μέσου Έλληνα;

Σ.Ξ.:
Νομίζω ότι όχι μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει θίξει αυτά τα ζητήματα από το 2004, αλλά και συνολικά στο ΠΑΣΟΚ έχουν ασχοληθεί μ’ αυτά τα ζητήματα, τα οποία είχε αναπτύξει και ως Επίτροπος η Άννα Διαμαντοπούλου. Το θέμα είναι ότι σήμερα ο μέσος πολίτης δε νιώθει μόνο ανασφάλεια αλλά και έκπληξη. Θα ήθελα ν’ εντοπίσω ένα σφάλμα που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ. Θεώρησε ότι ως κοινωνία, κράτος, οικονομία έχουμε ξεπεράσει κάποια πράγματα και είμαστε σ’ ένα άλλο επίπεδο, αλλά δυστυχώς αποδεικνύεται ότι κάθε άλλο παρά έχουν κατοχυρωθεί παρόμοια ζητήματα. Το σημαντικότερο σφάλμα που έκανε το ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν βρήκε τους τρόπους να διασφαλίσει τα όσα κατέκτησαν οι Έλληνες πολίτες όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, υπό την πολιτική καθοδήγηση του ΠΑΣΟΚ, και δε βρήκε τους τρόπους να τα προασπίσει απέναντι στο ενδεχόμενο μιας τόσο ανάξιας κι επικίνδυνης κυβέρνησης. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη που έχει το ΠΑΣΟΚ.

Όπως εξελίσσεται η ζωή, η διάθεσή μας εξαρτάται από τη σιγουριά που μας δίνουν έστω τα ελάχιστα χρήματα που έχουμε στην τσέπη μας για τη διαβίωση της δικής μας και της οικογένειάς μας. Κανείς λογικός και νοήμων άνθρωπος αν δε μπορεί να το κατοχυρώσει αυτό δε μπορεί ούτε να χαίρεται, ούτε να δημιουργεί. Η ανασφάλεια είναι τροχοπέδη για όλο το λαό. Για όλα αυτά τα ζητήματα, έχει κατεξοχήν μιλήσει ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ κι έχουμε πει ότι θέλουμε ένα εγγυημένο εισόδημα αξιοπρέπειας για τον Έλληνα πολίτη, με την έννοια ότι θέλουμε να δώσουμε στον κάθε πολίτη την αίσθηση ότι μπορεί να ζει κι από εκεί και πέρα να μπορεί να σχεδιάζει και να δημιουργεί.

Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεται ότι αυτό που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Θέλουν να πουν ότι αυτό που επικρατούσε στη χώρα το 2004 σαν αύρα στα θέματα της ασφάλειας και της αισιοδοξίας είναι τα ίδια με το 2008; Θέλουν να πουν ότι τότε απλά τα έκρυβαν, ενώ τώρα ήρθε ο κ. Καραμανλής τα κάνει φανερά; Η αλήθεια είναι ότι τότε υπήρχε μια χώρα με κατοχυρωμένους ρυθμούς ανάπτυξης, με πυξίδα, με εθνική στρατηγική, πετύχαινε στόχους στην εξωτερική πολιτική σε βάθος δεκαετίας, όπως για παράδειγμα η στρατηγική που χαράχτηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπήρξε εθνική στρατηγική στα θέματα της οικονομίας, της ένταξης στην ΟΝΕ, διοργανώσαμε Ολυμπιακούς Αγώνες, είχαμε μια χώρα που πετύχαινε τους στόχους της και αισιόδοξους πολίτες, οι οποίοι πίστευαν ότι βρίσκονται σε μια χώρα που αξίζει τον κόπο να δημιουργούν. Έχουμε σήμερα μια χώρα όπου κανείς δεν πιστεύει ότι υπάρχει αξιοκρατία, το ελάχιστο νόημα να δημιουργήσει και να έχει αποτέλεσμα, αλλά επικρατεί η λογική της αρπαχτής. Ετούτοι, δεν βόλεψαν τα δικά τους παιδιά με την έννοια των παιδιών της παράταξής τους αλλά τα δικά τους φυσικά παιδιά και ανίψια.

Αυτός ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει και δε μ’ ενδιαφέρει αν θα σταματήσει με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου και κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά μου είμαι βέβαιος για το τι θα γίνει στο πολιτικό σκηνικό. Αυτοί που είχαν στο μυαλό τους από το Σεπτέμβρη υπηρεσιακές κυβερνήσεις για να μπορέσουν να εκβιάσουν τα μεγάλα κόμματα για το τι θα πάρουν στην επόμενη αναδιανομή που είχε να κάνει με την παιδεία και την υγεία προσπαθούν κι έχουν καταφέρει μέσα σε έξι μήνες να πάνε κάτω η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά και σε επίπεδο εντυπώσεων.

ΠτΘ: Αυτό δείχνει την αδυναμία των δυο μεγάλων κομμάτων, η οποία αντανακλάται και στα όσα αποφασίζονται αυτό το διάστημα.

Σ.Ξ.:
Η στρατηγική της ΝΔ είχε δυο μεγάλους κόμβους: Ο ένας ήταν οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, αλλά όταν το παραμύθι των μεταρρυθμίσεων δεν το έτρωγε κανένας το επόμενο ήταν να υποστηρίξουν ότι όλοι είναι ίδιοι και υπάρχει μια γενικότερη κρίση του πολιτικού συστήματος. Αυτά τα κόλπα του κ. Ρουσόπουλου και των επικοινωνιολόγων του κ. Καραμανλή έχουν ημερομηνία λήξης.

Π.Δ.: Πέραν της οικονομικής ανέχειας, ο Έλληνας που ψήφισε τη ΝΔ θέλοντας να κάνει το καλό επίπεδο διαβίωσής του καλύτερο, βλέπει ότι όχι μόνο δεν υπάρχει η Ελλάδα που παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ το 2004, αλλά βλέπει σήμερα να θίγονται βασικά κεκτημένα δικαιώματά του. Στο δίπτυχο αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε την πλήρη ισοπέδωση που επήλθε στους θεσμούς που άφησε το ΠΑΣΟΚ και ο κάθε πολίτης ανησυχεί εάν θα μπορέσει να διεκδικήσει και το πιο απλό δικαίωμά του, εάν δεν έχει γνωστό ή πολιτικό φίλο.

Είναι ένα εφιαλτικό τρίπτυχο που δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα στον κάθε πολίτη.

Χαμένα κεκτημένα

ΠτΘ: Υπάρχει περιθώριο να διατηρηθούν ή να ξανακερδηθούν τα κεκτημένα; Για να επανακτήσουμε την αισιοδοξία μας θα πρέπει να επανακτήσουμε τα δικαιώματά μας και τα εργασιακά δικαιώματα είναι βασικά. Συνέβησαν πριν δεκαετίες μεγάλες κοινωνικές επαναστάσεις κι αυτή τη στιγμή επιχειρείται μια κοινωνική «αντεπανάσταση» από την πλευρά της κυβέρνησης με το ασφαλιστικό, άρα χρειάζεται μια ήρεμη επανάσταση που θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να διατηρήσουν το δικαίωμά τους στην εργασία και στη διεκδίκηση εκ νέου του 35ωρου σε μια εποχή που το 40ωρο έχει χαθεί, στην τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία… Πρέπει να συζητήσουμε εκ νέου ό,τι συζητιόταν πριν δεκαετίας στην Ευρώπη και μάλιστα να εξετάσουμε την ελληνική πραγματικότητα σε συνδυασμό με την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ενδεχόμενο να μπει κάποια στιγμή και η Τουρκία και όλα τα νέα δεδομένα.

Π.Δ.:
Χάνουμε δικαιώματα αλλά κι ευκαιρίες και βλέπουμε ένα διεθνές περιβάλλον να εξελίσσεται ραγδαία, μεγάλες αλλαγές στον κοινωνικό και πολιτικό χάρτη της Ευρώπης κι εμείς απλά παρακολουθούμε, είμαστε ουραγοί, δε μπορούμε να ανταποκριθούμε και η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιδρά και να μην αντιλαμβάνεται.

Σήμερα που υπάρχουν οι κοινωνικές αντιδράσεις για το ασφαλιστικό και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε τις θέσεις και τις δεσμεύσεις του, βλέπουμε ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού όπως το αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση είναι εάν οι διακοπές του ρεύματος είναι μία ή τρεις ώρες… Έχουμε καταφέρει ν’ αναδείξουμε το ασφαλιστικό ως μια σύγκρουση ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες, μεταφέροντας ότι η κοινωνία είναι υπεύθυνη να λύσει τα προβλήματα.

Είναι προφανές ότι από τη στιγμή που μπήκε εισαγγελέας και άρχισε να ερευνά την υπόθεση της ΔΕΗ οι διακοπές περιορίστηκαν κατά 30%.

Πρόταση για αφύπνιση

ΠτΘ: Παλιά, στα καφενεία γινόταν συζήτηση, ο κόσμος μιλούσε για πολιτική με τον άλφα ή βήτα τρόπο. Η απώλεια της πολιτικής συζήτησης σημαίνει και απώλεια της πολιτικής ευθύνης.

Σ.Ξ.:
Δεν γίνεται για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι ασκείται σαφέστατα τρομοκρατία στον απλό πολίτη, ο οποίος γνωρίζει ότι εάν αρθρώσει λόγο εναντίον των κατεστημένων, των προσώπων, των φεουδαρχών του κάθε νομού αύριο θα το βρει μπροστά του. Ο δεύτερος είναι ότι σε μεγάλο βαθμό αυτή η προπαγάνδα που υπάρχει «όλοι το ίδιο λένε, όλοι το ίδιο φταίνε» έχει περάσει στον κόσμο.

Όταν θα φτάσουμε στο σημείο που θα ξεπεραστούν από τον πολίτη και θα βρει το πώς θ’ αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση – εδώ είναι η ευθύνη μας να τον αφυπνίσουμε – τότε θα υπάρξουν συνολικές ανατροπές στα ποσοστά, στα γκάλοπ, στο οτιδήποτε.

ΠτΘ: κ. Ξυνίδη, έχετε φεουδάρχες στην Ξάνθη σαν αυτούς που περιγράψατε;

Σ.Ξ.:
Είναι πασίγνωστο, στην Ξάνθη είναι ο κ. Κοντός, στη Ροδόπη είναι ο κ. Στυλιανίδης. Ο κάθε νομός έχει το φεουδάρχη του και όποιος δεν περάσει από εκεί δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Κατ’ αρχήν, αυτοί οι άνθρωποι καυχιόνται και μάλλον θεωρούν ότι είναι η επιβεβαίωση των κόπων τους. Αυτό το ρόλο τον ευνοεί η ΝΔ που θέλει τον κατά τόπο φεουδάρχη για να ελέγχει το σύστημα, για να πηγαίνει στις εκλογές με το πελατειακό σύστημα και να ελέγχει κεντρικά εκλογικά όλη τη χώρα.

Π.Δ.: Η τακτική της ΝΔ, που είναι τακτική απαξίωσης του συστήματος «όλοι το ίδιο είναι» μπορεί ν’ αντέχει τώρα αλλά δε μπορεί ν’ αντέχει για πολύ. Είναι η τελευταία γραμμή άμυνας και μετά από αυτή το σύστημα καταρρέει. Δεν είμαστε μακριά από τη μέρα που η κυβέρνηση δε θα μπορεί να κρατηθεί από τα επικοινωνιακά μέσα.

Ξάνθη και ανεργία

ΠτΘ: Η εργασιακή πραγματικότητα στην Ξάνθη δεν είναι πολύ καλή, με δεδομένα τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που μεταφέρονται από το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

Σ.Ξ.:
Το αγροτικό πρόβλημα δημιουργήθηκε από λάθους χειρισμούς της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή δεν έχουνε καταφέρει για βασικές παραγωγές του νομού, όπως είναι ο καπνός, η βιομηχανική ντομάτα, τα ζαχαρότευτλα, να κατοχυρώσουν πέντε βασικά πράγματα κι όταν ξέρουν πως πίσω από αυτά στηρίζεται η βιομηχανία η οποία κρατούσε σε αποδεκτά επίπεδα τα ποσοστά ανεργίας δε μπορεί κανείς να υποστηρίξει «δεν ήξερα, δεν προέβλεψα». Το κλείσιμο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ξάνθη ήταν άμεσο αποτέλεσμα της ανικανότητας της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί την Κοινή Αγροτική Πολιτική στη ζάχαρη και τα ζαχαρότευτλα. Πήγε ερασιτεχνικά κι όταν όλοι διαπραγματεύτηκαν και κέρδισαν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη το μόνο που έκανε ήταν να χάσει δυο ζαχαρουργεία, να χάσει όλη την παραγωγή του ζαχαρότευτλου.

Από την άλλη, ο κ. Κοντός έλεγε ότι η ΣΕΒΑΘ θα κλείσει γιατί δεν υπάρχει παραγωγή ντομάτας. Πώς, όμως, να υπάρξει παραγωγή όταν δεν βγήκαν να δώσουν τιμή για τη ντομάτα; Έχουν αποτύχει στο χειρισμό κάθε κρίσης, κάθε δύσκολου σκοπέλου που παρουσιαζόταν στο χειρισμό των ζητημάτων που αφορούσαν τα αγροτικά προϊόντα. Δεν είναι δυνατόν την εποχή που έχουμε υφυπουργό και στη συνέχεια υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από το νομό μας να κλείνουν όλες οι βασικές καλλιέργειες του νομού και οι παραγωγικές μονάδες που στήριξαν το νομό Ξάνθης βιομηχανικά όλα αυτά τα χρόνια.

Π.Δ.: Στη Ροδόπη, πέρα από το αγροτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε έντονα έχουμε κι ένα μεγάλο πρόβλημα αποβιομηχάνισης. Μια από τις καλύτερες βιομηχανικές περιοχές της Ελλάδας φθίνει κι αυτό εκτινάσσει την ανεργία στο νομό μας σε τρομακτικά επίπεδα, έχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις ανεργίας και παρότι ο κ. Στυλιανίδης προσπαθεί να μας πείσει ότι η ανεργία στο νομό μας μειώθηκε υπάρχουν περιοχές, όπου η ανεργία ξεπερνάει το 20%.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.