Αδελφοποιηση του Δημου Τυχερου με τους Δημους Βιζυης και Filyos

Πρωτόκολλο, που πιστοποιεί την επιθυμία και τη διάθεση να προχωρήσουν σε αδελφοποίηση, υπεγράφη από τον Δήμο Τυχερού και από τους Δήμους Filyos του Πόντου και Βιζύης Ανατολικής Θράκης, στις 28 Ιουλίου-1 Αυγούστου 2008.

Με ενέργειες της επιστημονικής ομάδας συνεργασίας των δύο Πανεπιστημίων και με την αμέριστη υλική και ηθική συμπαράσταση του Δημάρχου Τυχερού, κ. Γεωργίου Δημούτση, στάθηκε δυνατή η υλοποίηση των δύο αδελφοποιήσεων με τους τουρκικούς Δήμους και η έναρξη μιας μακράς και γόνιμης πολιτιστικής επαφής ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες των δύο χωρών. Οι αδελφοποιήσεις με τους Δήμους Filyos και Βιζύης είναι αποτέλεσμα της στήριξης του Δήμου Τυχερού στη συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Πανεπιστήμιο Θράκης της Τουρκίας (Αδριανούπολη).

Τη Βιζύη Ανατολικής Θράκης επισκέφθηκε την 1η Αυγούστου 2008 η αντιπροσωπεία του Δήμου Τυχερού με επικεφαλής τον Δήμαρχο Τυχερού, κ. Γεώργιο Δημούτση, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Βιζύης κ. Selηuk Ylmaz στο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Ιστορίας και Πολιτισμού της Βιζύης, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης με τη Βιζύη, που συμφωνήθηκε σε προηγούμενη επίσκεψη του Δημάρχου Βιζύης στο Τυχερό. Στα πλαίσια της συνάντησης αυτής, ο Δήμαρχος Τυχερού συζήτησε με τον ομόλογό του Δήμαρχο Βιζύης πλήθος κοινών δραστηριοτήτων με την ευκαιρία της αδελφοποίησης, ενώ υπογράφτηκε το σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας και αποφασίστηκε η δημιουργία ηλεκτρονικού Μουσείου στον Δήμο Τυχερού με θεματικούς άξονες τον λογοτέχνη Βιζυηνό και την ιστορία της Ανατολικής Θράκης.

Μιλώντας για την προσπάθεια ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτισμού της Βιζύης, ο Δήμαρχος Τυχερού, κ. Δημούτσης, ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο δεν έχει αναδειχτεί στο βαθμό που θα έπρεπε. Υπάρχει μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Θράκης της Τουρκίας (Αδριανούπολη). Τα δύο πανεπιστήμια έχουν ξεκινήσει από κοινού τις δραστηριότητες οργανώνοντας ανασκαφές, καταγραφή, αλλά και ανάδειξη των βυζαντινών μνημείων στην Ανατολική Θράκη και στην Τουρκία, γενικότερα. Ο Δήμος μας προσέφερε έδρα για αυτή την συνεργασία των δύο πανεπιστημίων. Μέσα απ’ αυτή την συνεργασία δημιουργήθηκε η ιδέα να έρθουμε πιο κοντά με τη Βιζύη, η οποία έχει ενδιαφέρον από άποψη ότι αποτελεί πατρίδα του ευρωπαϊκής φήμης θράκα λογοτέχνη Γεωργίου Βιζυηνού, αλλά κύριο σημείο έχει ένα αξιόλογο Βυζαντινό Ναό, το οποίο ήταν τζαμί και το οποίο μπορεί να αναδειχτεί. Επίσης, έχει κάποια αρχαία θέατρα».

Αποτέλεσμα των επισκέψεων που αντάλλαξαν οι Δήμοι Τυχερού και Βιζύης ήταν η αδελφοποίηση αυτών των δήμων, με στόχο την γνωριμία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς που υπάρχει στο Δήμο Βιζύης. «Έχουμε όλη την προεργασία και περιμένουμε τις τελικές εγκρίσεις από τα αντίστοιχα Υπουργεία Εσωτερικών για να υπογράψουμε το τελικό σύμφωνο αδελφοποίησης».

Στο Τυχερό αναμενόταν στις 14-18 Αυγούστου 2008 την αντιπροσωπεία του Δήμου Βιζύης για το Μουσικό Φεστιβάλ Νεολαίας Δήμου Τυχερού. Το πρόγραμμά τους περιλάμβανε περιηγήσεις στο Δήμο Τυχερού, στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και στο Διδυμότειχο. Ενώ στάθηκε αδύνατη η παρουσία της τετραμελούς αντιπροσωπείας του Δήμου Βιζύης με επικεφαλής τον Δήμαρχο Βιζύης, κ. Selcuk Yilmaz, στη συνέντευξη τύπου – που δόθηκε στα ΜΜΕ την Κυριακή, 17 Αυγούστου, στο Οικοτουριστικό κέντρο Τυχερού – λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισαν με τη βίζα τους. «Είναι δυσάρεστο αυτό που συνέβη, αλλά εμείς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε ακάθεκτοι στην υλοποίηση της προσπάθειας που ξεκίνησε, έχοντας και την κατανόηση του Δήμου Βιζύης», δήλωσε ο Δήμαρχος Τυχερού.

Σε αναμονή της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του Δήμου Filyos

Αντιπροσωπεία του Δήμου Τυχερού παραβρέθηκε στο Filyos από 28 έως 31 Ιουλίου 2008, όπου το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης της Τουρκίας διεξάγει την πρώτη συστηματική ανασκαφή σε αρχαία ελληνική αποικία του τουρκικού Πόντου. Όπως μετέφερε σε επικοινωνία του με τον ΠτΘ ο Δήμαρχος Τυχερού, κ. Δημούτσης, πρόκειται για έναν αρχαιοελληνικό οικισμό όπου «για πρώτη φορά γίνονται ανασκαφές στην τουρκική πλευρά από τον ελληνικό οικισμό». Κατά τη διάρκεια της εν λόγω επίσκεψης, τα μέλη της αντιπροσωπείας του Δήμου Τυχερού είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους αρχαιολόγους της περιοχής. Να σημειωθεί ότι η αντιπροσωπεία του Δήμου Filyos θα έρθει στο Τυχερό τον Οκτώβρη 2008.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.