Α.Χουρμουζελης «Προτασσουμε τον συμβουλευτικο ρολο του δικηγορου και την ενημερωση της κοινωνιας για το αντικειμενο της δουλειας μας»

Εκλογές Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης - Ο τρίτος υποψήφιος της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης, καταθέτει τις προτάσεις του ολοκληρώνοντας σήμερα τον κύκλο συζητήσεων

Ο κ. Αργύρης Χουρμουζέλης ολοκληρώνει σήμερα τον κύκλο συζητήσεων δια μέσου των σελίδων του «ΠτΘ» με τους υποψηφίους προέδρους του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης.
 
Στη λήξη της προεκλογικής περιόδου, καθότι οι δικηγόροι του νομού κατέρχονται αύριο, Κυριακή, 26 Νοεμβρίου στις κάλπες, ώστε να επιλέξουν τον καταλληλότερο για να ηγηθεί της επόμενης ημέρας του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης και κατ’ επέκταση να αποτελέσει τη φωνή του συνόλου των μελών του, τόσο στην τοπική όσο και στην πανελλαδική δικηγορική, και όχι μόνο, κοινότητα.
 
Ο κ. Χουρμουζέλης ευελπιστεί να «επιστρέψει» στη διοίκηση του Συλλόγου της Ροδόπης, έχοντας ήδη προγενέστερα διανύσει 15 χρόνια  παρουσίας του σε αυτήν, στα 36 συνολικά χρόνια μαχόμενης δικηγορίας.  Έχοντας να αντιμετωπίσει όπως και το σύνολο των συναδέλφων του διαφορετικά προβλήματα, σε σχέση με το παρελθόν, ο ίδιος κατέρχεται στη «μάχη» των αυριανών εκλογών με ένα πλαίσιο προτάσεων που αφορούν στην επόμενη μέρα, τις οποίες και παρουσίασε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm».
 
Ένα πλαίσιο προτάσεων που βάζει συμμέτοχο στη διαδικασία βελτίωσης του παρόντος αλλά και του μέλλοντος του δικηγορικού κλάδου, την κοινωνία ευρύτερα, καθιστώντας τους ενήμερους για τα όσα μπορεί αυτός να προσφέρει, προτείνοντας μεταξύ άλλων την θέσπιση της προληπτικής δικηγορίας, ήτοι του δικηγόρου σε ρόλο συμβουλευτικό σε καίρια ζητήματα των πολιτών, αλλά και την επαγγελματική εξειδίκευση κατά τομέα των δικηγόρων ούτως ώστε και οι νέοι επιστήμονες να μπορέσουν να «απορροφηθούν» από την αγορά εργασίας.
 
Αργύρης Χουρμουζέλης όμως… 

«Η συσσωρευμένη εμπειρία μου επιτρέπει να παρέμβω στα όποια προβλήματα και να τα επιλύσω» 

ΠτΘ: κ.Χουρμουζέλη είστε ένας εκ των τριών υποψηφίων για τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης και ένα εκ των παλαιότερων μελών της δικηγορικής κοινότητας της περιοχής…
Α.Χ.: 
Είμαι όντως ένας από τους παλαιότερους. Μετράω 36 χρόνια μαχόμενης δικηγορίας, εκ των οποίων τα 15 ήμουν στη διοίκηση του Συλλόγου. Μετά από 36 χρόνια μαχόμενης δικηγορίας θεωρώ ότι έχω περάσει όλα τα στάδια τα οποία αντιμετωπίζει ένας δικηγόρος, από τότε που είναι ασκούμενος, από τότε που θα κάνει την πρώτη παράσταση στο δικαστήριο, τις αγωνίες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και θεωρώ ότι έχω μια συσσωρευμένη εμπειρία που μου επιτρέπει να παρέμβω σε αυτά τα προβλήματα και να τα επιλύσω.
 
ΠτΘ: Έχετε περάσει 15 χρόνια στη διοίκηση του Συλλόγου, από τα οποία ωστόσο μεσολάβησαν τεράστιες κοινωνικές αλλαγές και στον επαγγελματικό χώρο και στον χώρο της δικηγορίας. Σε σχέση με την τότε εμπειρία σας στη διοίκηση των συλλογικών οργάνων του κλάδου σας, ποιες είναι οι αλλαγές που παρατηρείτε εντόνως στο σήμερα, εν έτει 2017;
Α.Χ.:
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε τότε δεν είχαν να κάνουν άμεσα με το θέμα της επαγγελματικής μας επιβίωσης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε ήταν το θέμα του Δικαστικού Μεγάρου. Κατορθώσαμε τακτοποιήσαμε το οικόπεδο και ανεγέρθηκε το Δικαστικό Μέγαρο. Είχαμε σημαντικότατα προβλήματα επίσης με τη διεκδίκηση τότε εκ μέρους της Καβάλας και της Δράμας, του μεταβατικού Εφετείου, στο οποίο συνηγορούσαν βέβαια και οι εφέτες, διότι υπάρχει το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης και εξυπηρετούνταν πολύ καλύτερα. Δεν είχαμε πρόβλημα αντιμετώπισης άμεσο σε σχέση με την επαγγελματική μας επιβίωση.
 
Σήμερα βέβαια τα πράγματα έχουν αλλάξει. Υπάρχει σοβαρός υπερπληθυσμός του επαγγέλματος και εξακολουθεί η σοβαρή ροή των συναδέλφων δικηγόρων, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως δικηγόροι μπορούμε να τα διαχωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες. Μία κατηγορία είναι αυτά που απασχολούν το σύνολο των δικηγόρων της Ελλάδος, μία είναι τα εσωτερικά που αντιμετωπίζουμε εμείς κατά την άσκηση του επαγγέλματος και η τρίτη είναι τα αντικείμενα τα οποία έχουμε ήδη χάσει κυρίως λόγω της έλλειψης επαφής και επικοινωνίας μας με την κοινωνία. 

«Η συνεχής αύξηση του αριθμού των δικηγόρων έχει ως συνέπεια τη μείωση  της ύλης για κάθε ένα συνάδελφο» 

ΠτΘ: Ξεκινώντας από το πρώτο, το ασφαλιστικό και φορολογικό
Α.Χ.:
Ήμαστε ο επαγγελματικός κλάδος με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια αποχή, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Δυστυχώς δεν πετύχαμε κάτι. Συνέπεια αυτών είναι και η αύξηση των φόρων και στους φόρους συγκαταλέγω και το ασφαλιστικό, διότι σήμερα είναι σε συνάρτηση με το εισόδημα που έχει κάποιος. Έχουν αυξηθεί οι δαπάνες των δικηγόρων και άμεση συνέπεια των δαπανών αυτών είναι ότι έχει αυξηθεί το κόστος στη δικαιοσύνη. Η συνεχής αύξηση του αριθμού των δικηγόρων έχει ως συνέπεια να μειώνεται η ύλη για κάθε ένα συνάδελφο. Η αναγκαία συνέπεια της αύξησης του πληθωρισμού των συναδέλφων και της αύξησης των δαπανών, δυστυχώς είναι να υπάρχει ένας ανταγωνισμός ο οποίος δεν είναι και τόσο υγιής. Οι νέοι συνάδελφοι ειδικά είναι σε απόγνωση. 

«Αναγκαίος ο περιορισμός του κάθε δικηγόρου σε ένα αντικείμενο για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού» 

ΠτΘ: Τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων; Είστε αισιόδοξος σε ένα καλύτερο μέλλον  για τον δικηγορικό κλάδο;
Α.Χ.:
Το θέμα της απασχόλησης των συναδέλφων είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Αντιλαμβάνεστε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να συμβάλει, δεν μπορεί να διορίσει κάποιον. Μια ανώνυμη εταιρεία θα πάρει ή δεν θα πάρει κάποιον νομικό σύμβουλο. Αυτά όμως δεν μπορούμε να τα επιβάλλουμε. Εκείνο που μπορεί να γίνει είναι εκ μέρους του δημοσίου. Υπάρχουν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν από ένα νομικό σύμβουλο.  Στην Κομοτηνή δεν υπάρχει νομικός σύμβουλος στην Περιφέρεια για παράδειγμα. Υπάρχει στην Αλεξανδρούπολη, υπάρχει στην Ξάνθη, αλλά στην Κομοτηνή όχι.
 
Ένας τρόπος αύξησης της εργασίας, η οποία θα μπορέσει να πάει στους νέους συναδέλφους είναι ο περιορισμός του κάθε δικηγόρου σ’ ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, ή θα είναι δικηγόρος ή θα είναι νομικός σύμβουλος ή θα είναι στο πανεπιστήμιο. Έτσι, με την απασχόληση του καθενός σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα τα οποία μπορεί να καταβάλει κάποιος άλλος συνάδελφος.  Σε πανελλήνια βάση. 

«Να δείξουμε στην κοινωνία ποια είναι η δουλειά μας» 

Πέραν αυτού θεωρώ ότι ο Σύλλογός μας μπορεί να συμβάλει στην ανάκτηση αντικειμένων που έφυγαν από μας και μπορεί να συμβάλλει βγαίνοντας στην κοινωνία την οποία οφείλει να την ενημερώσει για το ποιος είναι ο ρόλος του δικηγόρου, ποια είναι τα αντικείμενα του δικηγόρου, γιατί πολλά από τα αντικείμενα αυτά είναι πλέον στα χέρια ανθρώπων που δεν είναι αρμόδιοι. Πρέπει να δείξουμε στην κοινωνία ποια είναι η δουλειά μας. Ο κόσμος ξέρει ότι τον δικηγόρο τον πληρώνει για τον χρόνο που τον έχει στο δικαστήριο. Στο δικαστήριο όμως ο δικηγόρος εμφανίζει το αποτέλεσμα της δουλειάς του. Για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα έχει αναλώσει ώρες, ημέρες, εβδομάδες, προκειμένου να καταλήξει και να το καταθέσει στο δικαστήριο.
 
ΠτΘ: Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για κάθε κλάδο. Πώς θεωρείται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί;
Α.Χ.:
Η επικοινωνία αυτή δεν μπορεί να γίνει ατομικά. Δεν μπορεί ο κάθε δικηγόρος να ενημερώνει τον πελάτη του για το τι κάνει. Αυτό θα γίνει συλλογικά από τον Σύλλογο ο οποίος θα αναλάβει να ενημερώσει όλες τις κοινωνικές ομάδες για το τι ακριβώς είναι το λειτούργημα που ασκούμε και πού αποσκοπεί.  Ένα δεύτερο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα αντικείμενα του δικηγόρου. Για παράδειγμα σήμερα πολύς κόσμος αποφασίζει να κάνει ένα καταστατικό. Στην πράξη τα καταστατικά καταλήγουν να γίνονται είτε από λογιστές είτε από έτοιμα σχέδια που βρίσκουν στο διαδίκτυο. Ένα δεύτερο πρόβλημα το οποίο ο κόσμος δεν έχει καταλάβει αφορά στις μισθώσεις οι οποίες υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά από τα λογιστικά γραφεία. Θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι η ηλεκτρονική υποβολή των μισθώσεων δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση την οποιαδήποτε άλλη συμφωνία έχει κάνει ο εκμισθωτής και ο μισθωτής, διότι η ηλεκτρονική υποβολή καλύπτει μόνο καθαρά τη φορολογική του υποχρέωση. Συνεπώς οφείλει, αν θέλει να διασφαλίσει τις συμφωνίες αυτές, να απευθυνθεί στον δικηγόρο, να συντάξει το συμφωνητικό, όπως ακριβώς το συνέτασσε και παλιά.  
 
Υπάρχει και ένας πιο σημαντικός λόγος για να απευθυνθούν στον δικηγόρο. Όταν έρχονται οι πελάτες μας και μας λένε αύριο έχω δικαστήριο ή μετά ένα μήνα έχω δικαστήριο, μας ρωτούν πόσες είναι οι δαπάνες. Λέμε τις δαπάνες που προκύπτουν πλέον με τα τετραπλότυπα που κόβουμε. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών τα καταβάλλουμε εμείς. Είναι ο φόρος, οι εισφορές, ο Φ.Π.Α. κ.ο.κ. Αυτό που προτείνω εγώ είναι  πριν ο κάθε πολίτης αποφασίσει να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια που απαιτείται και χρειάζεται δικηγόρο, να απευθύνεται στον δικηγόρο του, συμβουλευτικά πλέον. Προτάσσουμε λοιπόν τον συμβουλευτικό ρόλο του δικηγόρου με την καθιέρωση μιας επίσκεψης και μιας ελάχιστης αμοιβής, όπως ακριβώς κάνουμε σε οποιονδήποτε άλλον. 

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος θα είναι ανοιχτός σε όλους» 

ΠτΘ: Η δικηγορική κοινότητα αποτελεί μέλος της διευρυμένης κοινωνίας. Στο κομμάτι της διεύρυνσης των οριζόντων του επαγγέλματος συμπεριλαμβάνεται και το «άνοιγμα» του Συλλόγου στην κοινωνία;
Α.Χ. :
Πέρα από την ενημέρωση για την κοινωνία για να κατανοήσουν οι συμπολίτες μας πώς μπορεί να διαφυλάξει τα συμφέροντά  του με το μικρότερο δυνατό κόστος, ο Σύλλογός μας είναι σε θέση και μπορεί να διοργανώσει ομιλίες σχετικά με ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένες καθημερινές ανάγκες των συμπολιτών μας, είτε αφορά θέματα εργατικά, είτε αφορά θέματα ασφαλιστικά, είτε αφορά θέματα μισθώσεων, είτε διαζυγίων.
 
Ο Δικηγορικός Σύλλογος θα είναι ανοιχτός σε όλους, όπως επίσης θα απευθυνθεί σε κοινωνικούς φορείς, στο επιμελητήριο, στο εργατικό κέντρο κ.α. ούτως ώστε όσοι εξ αυτών το επιθυμούν να έρθουν να μας κοινοποιήσουν το πρόβλημά τους και από εκεί και πέρα να τους συμβουλέψουμε για το τι πρέπει να κάνουν για την αντιμετώπισή του. Το βασικότερο όλων είναι ότι θα τους δώσουμε επίσης και την ερμηνεία και την έννοια των διατάξεων που διέπουν τη συγκεκριμένη σχέση, για να έχουν υπόψη τους τι κάνουμε σε κάθε περίπτωση. 

«Όποια διοίκηση εκλεγεί, θα υπάρξει άριστη συνεργασία» 

ΠτΘ: Aν η κάλπη σας αναδείξει νέο πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης με ποιον τρόπο θα δουλέψετε την επόμενη ημέρα;
Α.Χ. :
Καταρχάς είναι ευνόητο και δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η όποια διοίκηση εκλεγεί με όποιους συμβούλους εκλεγεί, θα υπάρξει άριστη συνεργασία.  Εγώ προσωπικά αυτό που θα κάνω είναι η άμεση ανάληψη δραστηριότητας προς επίλυση αυτών των καθημερινών προβλημάτων και κυρίως προς επίλυση των προβλημάτων που έχουν σχέση με τη διεύρυνση του αντικειμένου μας και την προστασία των όσων αντικειμένων έχουμε μέχρι σήμερα. Επίσης,  η καθιέρωση της προληπτικής δικηγορίας με τον καθορισμό ενός μίνιμουμ ποσού επίσκεψης,  για να μειωθεί το κόστος και για τους συμπολίτες μας, αλλά και εμείς να αμειβόμαστε για την παροχή των υπηρεσιών που παρέχουμε. Και φυσικά σε πανελλαδική βάση η από κοινού διεκδίκηση αλλά και η αντιμετώπιση των γενικότερων προβλημάτων, με τη συμμετοχή μας στην Ολομέλεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.