60η επετειος της απελευθερωσης απο το ναζισμο

Με κάθε λαμπρότητα γιορτάστηκε χθες σ’ όλο τον κόσμο η 60η επέτειος της απελευθέρωσης της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και όλου του κόσμου, από τη βαρβαρότητα του ναζισμού. Εορταστικό κλίμα επικράτησε και στις Σάπες όπου οι Σύλλογοι «Μάνα Ελλάδα» και «Ένωση Παλιννοστούντων Θράκης» διοργάνωσαν όμορφη βραδιά αφιερωμένη σ’ αυτό το σημαντικό γεγονός.

Στο σημαντικό γεγονός που σημάδεψε την ιστορία του Σοβιετικού λαού αλλά και ολόκληρου του κόσμου αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς που απηύθυναν οι πρόεδροι των Συλλόγων «Μάνα Ελλάδα» και «Ένωση Παλιννοστούντων Θράκης», Γκουράμ Αϊντινίδης και Λευτέρης Καρελιάδης, οι οποίοι έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στους πολεμιστές που συμμετείχαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έδωσαν τη ζωή τους για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον στους απογόνους τους. Επίσης, για την ιστορική αυτή μέρα μίλησαν ο δήμαρχος Σαπών Γιώργος Πιλιλίτσης, ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, η βουλευτής Ροδόπης Χρύσα Μανωλιά. Την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο Δημήτρης Δημητριάδης.

«Πρέπει να θυμόμαστε εκείνα τα χρόνια και ειδικά τους πεσόντες στα πεδία των μαχών, αλλά και όσους πήραν μέρος στον πόλεμο αυτό, διότι είναι η ιστορία μας, είναι η ιστορία της Ρωσίας, της Σοβιετικής Ένωσης, είναι η ιστορία της Ελλάδας», είπε στον χαιρετισμό του ο πρόξενος του Γενικού Προξενείου Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη Ανατόλιϊ Τσεμπουρκόβ, κάνοντας λόγο για τα χιλιάδες θύματα του πιο καταστροφικού πολέμου που υπήρξε στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ικανοποιημένος δήλωσε ο κ. Τσεμπουρκόβ από την εκδήλωση, «δεν περίμενα να δω τέτοια επιτυχημένη και καλά οργανωμένη εκδήλωση με την παρουσία των εκπροσώπων της νομαρχίας, του δήμου, των βουλευτών», ενώ εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσίασαν τα μουσικά τμήματα του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Σαπών. Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο του Συλλόγου «Μάνα Ελλάδα» κ. Αϊντινίδη για την πρόσκλησή του.

Βράβευση βετεράνων

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν το μέρος της εκδήλωσης όπου βραβεύτηκαν οι τέσσερις βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Παύλος Κουρτίδης, Νίνα Ζαϊφίδου, Μαρία Σονίδου και Γιώργος Λιπορδέζης.

Βετεράνος Παύλος Κουρτίδης

Σε ηλικία 14 ετών γνώρισε ο τότε έφηβος Παύλος Κουρτίδης τον φρικτό πόλεμο και σήμερα θυμάται τα πάντα απ’ εκείνα τα χρόνια, όπως δήλωσε και ο ίδιος. «Θυμάμαι το πώς ξεκίνησε και πώς τελείωσε ο πόλεμος. Ήμουν στις οπισθοφυλακές του στρατού καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Χαίρομαι πάρα πολύ ότι μπορώ να γιορτάσω την 60η επέτειο της Νίκης του Σοβιετικού Στρατού και βέβαια θα ήθελα να γιορτάσω και την 70η επέτειο».

«Να μην γνωρίσουν ποτέ πόλεμο, να μεγαλώνουν στο πνεύμα του διεθνισμού, στο πνεύμα της φιλίας των λαών», είναι το μήνυμα που στέλνει στους νεολαίους μας ο βετεράνος κ. Κουρτίδης.

Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Σοβιετικά αντιπολεμικά τραγούδια που εμψύχωναν το Σοβιετικό λαό στο δύσκολο αγώνα που έδωσε στα πεδία μάχης, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί από τα αντάρτικα κινήματα σε διάφορα κράτη, παρουσίασαν τα μουσικά τμήματα του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Σαπών, υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή Ηλία Ιωαννάκη.

«Στόχος της σημερινής εκδήλωσης είναι η 60η επέτειος της Νίκης της Σοβιετικής Ένωσης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τότε που τα σοβιετικά στρατεύματα μπήκαν στο Βερολίνο και η γερμανική κυβέρνηση με εκπρόσωπο το στρατάρχη Κάϊτελ υπέγραψε τις συμφωνίες. Για τον Σοβιετικό λαό αυτή η μέρα ονομάζεται η Ημέρα Νίκης, ενώ για την Ευρώπη η Ημέρα Ειρήνης της Ευρώπης», είπε ο κ. Ιωαννάκης, ενώ συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Διαλέξαμε τα τραγούδια της Σοβιετικής εποχής, τα σοβιετικά αντιπολεμικά τραγούδια. Τα τραγούδια που εμψύχωναν το Σοβιετικό λαό για να πολεμάει, να απελευθερώνει κι άλλους λαούς. Πολλά απ’ αυτά τα τραγούδια έχουν μεταφραστεί και στα διάφορα κράτη από τα αντάρτικα κινήματα». Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιελάμβανε κι ένα ποντιακό τραγούδι δεδομένου ότι το 2/3 του πληθυσμού της περιοχής είναι οι παλιννοστούντες, καθώς επίσης κι ένα ντόπιο θρακιώτικο τραγούδι.

ΝΑΙ στον διεθνισμό, ΟΧΙ στον εθνικισμό

Με κεντρικό γνώμονα τον αλληλοσεβασμό, την αλληλοκατανόηση, την ειρήνη και τη φιλία λειτουργούν τα μουσικά τμήματα Σαπών, όπου τα περισσότερα παιδιά είναι από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπως Αρμενία, Γεωργία, Ρωσία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Λευκορωσία. Επίσης, υπάρχουν και παιδιά ντόπιων μουσουλμάνων, όπως και τα τσιγγανόπαιδα.

«Ο στόχος μας είναι όλα αυτά τα παιδιά μέσα από αλληλοσεβασμό να μαθαίνουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό από τις διάφορες εθνικές ομάδες, τραγουδώντας για παράδειγμα ένα τούρκικο τραγούδι ή ένα αρμένικο τραγούδι ένα ρώσικο τραγούδι. Έτσι υπάρχει αλληλοσεβασμός, αλληλοκατανόηση, δεν υπάρχει εθνικισμός και τα παιδιά πιο εύκολα εντάσσονται και στην ελληνική κοινωνία», σύμφωνα με τον κ. Ιωαννάκη.

Τέλος, να σημειωθεί ότι αυτή η όμορφη βραδιά έκλεισε με ποντιακούς χορούς που με επιτυχία παρουσίασε η Δημοτική Σχολή Χορού Σαπών υπό τη διεύθυνση του χοροδιδασκάλου Μιχάλη Βασιλειάδη.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.