«50 χρονια μακρια απο την γενεθλια πολη, 1958-2008»

Έγινε την Παρασκευή που μας πέρασε στο Ξενοδοχείο «Ξενία», παρουσία πλήθους φίλων και γνωστών, η παρουσίαση του βιβλίου του εκλεκτού συμπολίτη Άρη Μανούδη, με τίτλο «50 χρόνια μακριά από την γενέθλια πόλη, 1958-2008», από τους Στέφανο Διαμαντή, Κομοτηναίο, παιδικό φίλο του συγγραφέα και επιστήμονα ερευνητή, Ιορδάνη Καϊσερλίδη, γνωστό του από τα χρόνια αρθρογραφίας του στην «Εξπρές» και Τζένη Κατσαρή – Βαφειάδη, φιλόλογο και εκδότρια του «Παρατηρητή της Θράκης».

Στην εκδήλωση παρέστη ο δήμαρχος Κομοτηναίων Δημήτρης Κοτσάκης, ο πρωτοπρεσβύτερος και πρόεδρος του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής Δημήτρης Βασιλειάδης, η οικογένεια Πασσοπούλου, γόνος της οποίας είναι η σύζυγος του συγγραφέα Μάγδα, ήτοι ο Γιάννης Πασσόπουλος και η σύζυγός του, η Αλέκα Πασσοπούλου και ο σύζυγός της Περικλής Χατζής, ο Θάνασης Πανδρευμένος, ο Στεπάν Ματεοσιάν, ο Νίκος Φαρασόπουλος, ο Γιώργος Δαμιανός, ο Δάμων Δαμιανός, η επιχειρηματίας Βίλμα Φρατζή, η κουμπάρα του ζεύγους Ντόρα Παναγοπούλου, η Κούλα Παπαδριέλη, ο Δαμιανός Σταθάκης, ο εκπαιδευτικός κ. Χατζηδιαμαντής και η σύζυγός του Λευκή Ιωαννίδου, και πολλοί – πολλοί άλλοι.

Τους προσκεκλημένους φίλους αλλά και τους ομιλητές, που παρουσίασαν το βιβλίο του, καλωσόρισε ως ακολούθως ο συγγραφέας Άρης Μανούδης.

Άρης Μανούδης, Έκανα ό,τι μπορούσα κουβαλώντας τον τόπο συνεχώς μαζί μου…

«Ευχαριστώ για την τιμή και τη χαρά που μου δίνετε ανταποκρινόμενοι στη πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου μου που αναφέρεται στο τι έκανα για την Κομοτηνή τα 50 αυτά χρόνια που έμεινα μακριά της.

Έφυγα το 1958 για σπουδές και επαγγελματική εγκατάσταση εκτός Κομοτηνής. Ήταν όμως πάντα εδώ η πατρική οικογένεια, ήταν στη συνέχεια και είναι ακόμη αδέλφια, ξαδέλφια, συγγενείς και φίλοι που μας κρατούν πάντα με αγάπη κοντά τους.

Μα πάνω από όλα είναι ο τόπος τόσο ο δικός μου όσο και της Μάγδας όπου συναντήσαμε τη ζωή και γευθήκαμε τις πρώτες χαρές της. Είναι ο τόπος που στα σχολεία του διδαχτήκαμε τα καλύτερα γράμματα, είναι οι γειτονιές όπου αποκτήσαμε τους πρώτους και παντοτινούς φίλους, είναι ο τόπος όπου οι οικογένειές μας διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα μας. Για όλους αυτούς τους λόγους, όταν εγκαταστάθηκα στη Θεσσαλονίκη και έκανα οικογένεια, ένιωθα και νιώθω ότι χρωστούσα πολλά στον τόπο αυτό.

Όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν έκανα ό,τι μπορούσα κουβαλώντας τον συνεχώς μαζί μου.

Τώρα που τελείωσα με τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις, θέλησα να συγκεντρώσω σ’ αυτό το βιβλίο όλα όσα κατά τη γνώμη μου αξίζουν να μνημονευθούν.

Ο λόγος όμως ανήκει στους ομιλητές…»

Τζένη Κατσαρή – Βαφειάδη,

Ο Αρης Μανούδης ως υπόδειγμα συγκρότησης προσωπικότητας με βάση

το μορφωτικό αγαθό

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα, η πρόσκληση του κ. Άρη Μανούδη στην παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «50 χρόνια μακριά από τη γενέθλια πόλη, 1958-2008».

Κατ’ αρχήν – και θα μιλήσω σε προσωπικό επίπεδο, – γιατί επιτρέπει με την αφορμή της παρουσίασής του την επαφή, και το διάλογο κατ’ επέκταση, με εκείνη τη γενιά των Κομοτηναίων, που την πρώτη μεταπολεμικά δεκαετία – συν – πλην οι χρονικοί προσδιορισμοί – «εγκατέλειψε» εντός εισαγωγικών την πόλη.

Την εγκατέλειψε αμέσως μετά τη δεύτερη βουλγαροκρατία και τον εμφύλιο, και δεν γύρισε ποτέ πίσω, γιατί ήδη είχε μετοικίσει στα μεγάλα ελλαδικά κέντρα, – την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη – κι οι γόνοι είχαν ήδη ξανοιχτεί σε λαμπρές σπουδές – ή ακολούθησαν πάνω – κάτω την ίδια πορεία, που ακολούθησε κι ο συγγραφέας μας, ο οποίος μ’ αφετηρία την Κομοτηνή και προτάγματα ζωής που ακουμπούσαν στη γονική πείρα, διαγιγνώσκοντας τις οικονομικές αλλαγές που επέπρωτο να συμβούν σε σχέση με το εμπόριο, και τους όρους με τους οποίο αυτό ασκούνταν, πριν την πλήρη βιομηχανοποίηση και την ουσιαστική διοικητική συγκεντροποίηση της Ελλάδας στην Αθήνα κυρίως, και δευτερευόντως στη Θεσσαλονίκη, είχε αποφασίσει ότι έπρεπε ν’ αντιμετωπίσει τη ζωή μ’ άλλους όρους, όχι μόνο ελλαδικούς αλλά ευρωπαϊκούς και διεθνείς.

Δεν ήταν καθόλου τυχαία λοιπόν η απόφαση του Άρη Μανούδη για μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics, που τον μετέτρεπαν σε «πρώιμο» τεχνοκράτη ολκής, από το 1965, και του διασφάλιζαν αμέσως μετά την επάνοδό του στην Ελλάδα θέσεις εργασίας στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στην Αθήνα κι ακολούθως, στην πολυεθνική Ethyl.

«Πρώιμος» τεχνοκράτης με πρώτο ποιοτικό χαρακτηριστικό την ανταγωνιστικότητα της γνώσης – ποιοτικό χαρακτηριστικό που η ελληνική κοινωνία μοιάζει εξακολουθητικά ν’ αγνοεί, αφήνοντας το δημόσιο Πανεπιστήμιο διαρκώς και κάθε μέρα να παρακμάζει, αρνούμενη ν’ αποδεχτεί ποιότητες, που προς τιμήν μας, μια μικρή έστω κοινωνική ομάδα Κομοτηναίων, είχε αποδεχθεί εδώ και 5 τουλάχιστον δεκαετίες, κι όχι μόνο…

Αν η ζωή, όπως διατείνονται οι κανοναρχούντες το βίο μας «δημοσιολάγνοι» παίζεται στις οθόνες των καναλιών και στα, με υπόθεση αρχαίας τραγωδίας, σενάρια των ειδήσεών τους, η ζωή πολύ καλύτερα εξακολουθεί να υφίσταται στις πραγματικές ιστορίες ανθρώπων, γιατί, με τους ανθρώπους, ως άνθρωποι ζούμε κι όχι με εικόνες.

Αν λοιπόν θεωρώ τιμή την παρουσία μας σ’ αυτήν εδώ την εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης απόψε, είναι γιατί σ’ αυτό το βιβλίο εντοπίζουμε χαρακτηριστικά βίου, που λείπουν από την πόλη μας και πολύ επίσης λείπουν και σ’ εμάς…

Χαρακτηριστικά όπως αυτό του ανθρώπου των ανοικτών οριζόντων, του ταξιδιώτη ανθρώπου που γνωρίζει μεν ανθρώπων «άστεα», αλλά κυρίως έχει την έγνοια να γνωρίσει ανθρώπων νόες…

Είναι τέτοιος άνθρωπος ανοικτών οριζόντων είναι στο βιβλίο του ο Άρης Μανούδης, ένας άνθρωπος που μετέρχεται με άνεση τον συγκροτημένο αθηναϊκό κόσμο της δεκαετίας του ’60, αποκτά συστατική επιστολή από τον παγκοσμίως γνωστό τότε καθηγητή διεθνών πανεπιστημίων Ανδρέα Παπανδρέου, κι όταν εγγράφεται στο London School of Economics οι συμφοιτητές του δεν είναι απλά μόνο ονόματα. Καταγράφει έτσι τον διαχειριστή της περιουσίας των Ροδοπουλαίων, της οικογένειας Καραγάτση δηλαδή, Ζήση Μιχαηλίδη, όπως καταγράφει και την παρουσία του στα 400 χρόνια εορτασμού της γέννησης του Σαίξπηρ ή την παρουσία του στην κηδεία, μιας από τις μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες του αιώνα, που μας πέρασε, του Ουϊνστον Τσόρτσιλ.

Κι εδώ εντοπίζεται μια ακόμη διαφορά της γενιάς εκείνων των ανθρώπων που φύγανε από την πόλη και μας έλειψαν, και μας λείπουν… Η συγκρότηση της προσωπικότητάς τους, με βάση το μορφωτικό αγαθό, την παιδεία, αυτήν την παιδεία που τα πρώτα χρόνια της αφίξεώς μου στην Κομοτηνή, την ανάγκη επαναδιατύπωσης του αιτήματός της, η πόλη στον δημόσιο λόγο της την απαξίωνε με τον χαρακτηρισμό «θολοκουλτουριάρηδες».

Αυτήν την παιδεία που δεν καταγράφει μόνο τον μεγάλο μας σοφό πολιτικό Παναγιώτη Κανελλόπουλο, όταν τον βλέπει μέσα από το αυτοκίνητο να περνά κάπου στην Αθήνα, αλλά κοσμείται ακόμη από την αρετή της έγνοιας για τον πάτριο τόπο, την γενέθλια γη και τις τύχες της…

Έγνοια σύμφυτη με τον πολιτισμό που υποτίθεται ότι κουβαλάμε ως επίγονοί του, τον πολιτισμό του κοινοτισμού και της συλλογικής ευθύνης για τον τόπο, που διέσωσε το γένος τα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας, σύμφωνα όμως μ’ αυτόν ο τόπος δεν ήταν αντικείμενο του κράτους, ο τόπος ήταν υποκείμενο από μόνος του και αντικείμενο φροντίδας όλων. Η τύχη του δεν «αφήνονταν» κάπου αφηρημένα, στο κράτος, στη διοίκηση, αλλά ήταν καθημερινή διαπραγμάτευση κι αντικείμενο φροντίδας όλων.

Αντικείμενο φροντίδας με την έκφραση άποψης, με την από κοινού διεκδίκηση αιτημάτων, με τους από κοινού αγώνες για την επίτευξή τους και την άσκηση πίεσης όπου δει… Και στα υψηλά στρώματα…

Σήμερα η άσκηση πίεσης και συλλογικής δράσης, συμπεφωνημένης δράσης από την κοινωνία των θρακιωτών όχι μόνο για να μην μας πάρουν αλλά για να πετύχουμε κάτι καινούριο, είναι παντελώς ξεχασμένο μοτίβο… Το μάραναν τα πολλά ευχαριστώ…

Ευκαιρία η αποψινή βραδιά και μ’ αφορμή το βιβλίο να θυμηθούμε πρότυπα προσωπικότητας που έχουμε λησμονήσει, τη συγκρότηση προσωπικότητας με βάση την παιδεία, εκείνη την παιδεία που επιτρέπει τη συναλληλία και την εκτίμηση… Εκτίμηση στο παρόν και τα πρόσωπα, που από κοινού αγωνίζονται για τον τόπο όπως οι συντροφιές των θρακιωτών στη «Θρακική Εστία» και στην «Αδελφότητα Κομοτηναίων» Θεσσαλονίκης, πρόσωπα του παρόντος για τον συγγραφέα όπως οι Γιώργος Μαμέλης, Άγγελος Γερμίδης, Σαζανίδης, Φιλιππίδης, Χατζημιχάλης – αλλά εκτίμηση και σεβασμός και προς τα πρόσωπα που τίμησαν και μόνο ως Κομοτηναίοι την καταγωγή, με τις επιδόσεις τους στον κόσμο της επιστήμης και των τεχνών, την πόλη… Πρόσωπα όπως ο γιατρός Αλέξανδρος Συμεωνίδης, ο Ευάγγελος Θεοφάνους και πολλοί άλλοι…

Κλείνοντας ν’ αναφέρω ότι αυτό το βιβλίο είναι η διαδρομή ενός ανθρώπου που δεν έπαψε ποτέ μέσα από έργα να ονειρεύεται μια άλλη ανάπτυξη, μια άλλη προοπτική για την πόλη του, την πόλη μας…

Με σπάνια παρεμβατικότητα για τη δημιουργία θεσμών όπως η έκθεση Θράκη και το Πανεπιστήμιο, υποδομών όπως η Εγνατία Οδός και ο κάθετος άξονας, και νόμων όπως οι αναπτυξιακοί, υπό άλλους όμως όρους…

Ενός ανθρώπου που μας απευθύνθηκε με αφορμή το βιβλίο του απόψε για να μας θυμίσει ότι μπορούμε να «περπατήσουμε» ως πόλη κι αλλιώς…

Με ανοικτούς ορίζοντες, με όραμα, με αξεδίψαστο πείσμα, με αγώνες που το βαρύ τους κι ακαταμάχητο όπλο – αιώνες τώρα – είναι η πραγματική παιδεία…

Στέφανος Διαμαντής, Το πεδίο δράσης του Άρη ευρύ και το έργο του διαχρονικό

Νοιώθω απόψε ιδιαίτερα ευτυχής που θα παρουσιάσω σε συμπολίτες Κομοτηναίους ένα τμήμα μόνον της δράσης του κ. Άρη Μανούδη, αυτά τα 50 χρόνια της «φυσικής απουσίας του» από τη γενέτειρα Κομοτηνή. Και τονίζω το «φυσική απουσία», διότι όπως δείχνει το βιβλίο που παρουσιάζεται απόψε, η Θράκη και ιδιαίτερα η Κομοτηνή παρέμειναν σε γραμμή προτεραιότητας στη σκέψη και την ψυχή του Άρη.

Όπως ο ίδιος συχνά αναφέρει για μένα «Το Στεφανάκο, τον ξέρω από μωρό». Από μικρός θαύμαζα και συγχρόνως ζήλευα τον Άρη όπως όλα τα μικρά παιδιά έχουν σαν πρότυπά τους τα μεγάλα τους αδέλφια. Τον θαύμαζα όταν άρχισε να παίζει ακορντεόν και αργότερα πιάνο με την αείμνηστη Πόπη Θεοφάνους, όταν πέρασε στο Παν/μιο που εκείνα τα χρόνια ήταν ένα απλησίαστο όνειρο και όταν αργότερα έφυγε στο Λονδίνο, στη London School of Economics να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές.

Ίσως οι επιτυχίες του Άρη αποτέλεσαν για μένα φωτεινό παράδειγμα, ύψος για να υπερβώ, και όταν έφθασε ο καιρός μου ακολούθησα τα βήματά του. Εκεί όμως που ο Άρης διέπρεψε πέρα από κάθε σύγκριση και ανταγωνισμό ήταν η υπέρμετρη αγάπη και προσφορά του στη Θράκη και στη γενέτειρα Κομοτηνή.

Στο βιβλίο του με τίτλο «50 χρόνια μακριά από τη γενέθλια πόλη 1958-2008» ο Άρης εξιστορεί γεγονότα που στους πολλούς και ιδιαίτερα στη νέα γενιά είναι άγνωστα.

Απόψε, ειλικρινά πρέπει να κάνω μεγάλη προσπάθεια ώστε να επικεντρώσω την παρουσίασή μου στο κομμάτι «ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ» και «ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΩΝ» Θεσσαλονίκης. Το πεδίο δράσης του Άρη είναι τόσο ευρύ, και το έργο του διαχρονικό που είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσει κανείς περιόδους και δράσεις και να τις διαπραγματευθεί μεμονωμένα. Ζητώ πάντως εκ των προτέρων την επιείκειά σας.

Λόγω σπουδών, στράτευσης και εργασιακών συνθηκών απομακρύνθηκα από τον Άρη μέχρι το 1981 όταν κι εγώ μετατέθηκα στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και εγκαταστάθηκα μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Τη «Θρακική Εστία» τη γνώρισα κατά τα φοιτητικά μου χρόνια και αποτέλεσα μέλος της κατά την περίοδο 1965-1970. Ήταν τότε που η «Εστία» αποτελούσε για μας, τα άβγαλτα ακόμη παιδιά, το συνδετικό κρίκο με την Κομοτηνή, με τις οικογένειες και τους φίλους μας, με τα βιώματά μας. Σύλλογοι όμως και οργανώσεις για να λειτουργήσουν και να επιτύχουν τους στόχους τους χρειάζονται διοικητικά συμβούλια με οράματα και στόχους, με αγάπη, αφοσίωση και πίστη γι’ αυτό που κάνουν, χρειάζονται ανθρώπους με ελεύθερο χρόνο που στις ημέρες μας αποτελεί αγαθό σε ανεπάρκεια.

Ο Άρης εκλέχτηκε για πρώτη φορά μέλος του Δ.Σ. της «Θρακικής Εστίας» το 1972 επί προεδρίας Γεωργίου Μαμέλη και στη συνέχεια συμπλήρωσε στα Δ.Σ. σχεδόν 15ετία μέχρι το 1986, όταν αποσύρθηκε για να αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στην εν τω μεταξύ ανδρωμένη «Αδελφότητα Κομοτηναίων» που κι αυτή ήταν όραμα και επίτευγμά του. Ως μέλος των Δ.Σ. της «Θρακικής Εστίας» ο Άρης, αν και κατά πολύ νεότερος από τα υπόλοιπα εκλεκτά μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων απετέλεσε για χρόνια κινητήριο μοχλό για ό,τι καινούριο συνέβαινε και για πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν πρωτόγνωρες για εκείνα τα χρόνια.

Η «Αδελφότητα» ιδρύθηκε το 1973 από ομάδα ένθερμων Κομοτηναίων με πρωτεργάτη τον Άρη. Έθεσαν υψηλούς στόχους όπως την ανάπτυξη ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των Κομοτηναίων της Θεσσαλονίκης αλλά και επίλυσης, προώθησης και υποστήριξης των ιδιόρρυθμων θεμάτων της Κομοτηνής. Η θαυμαστή δράση του ως προέδρου της προσωρινής διοικούσας επιτροπής, πρώτου εκλεγμένου προέδρου για 2 θητείες και standby προέδρου στην «Αδελφότητα Κομοτηναίων» από το 1973, όταν αυτή πρωτοσυστάθηκε είναι δύσκολο να περιγραφεί στα στενά χρονικά όρια αυτής της παρουσίασης. Τα βραδινά κάθε Τρίτης και για 30 χρόνια όπως ο ίδιος αναφέρει στο βιβλίο του ήταν αφιερωμένα στους Κομοτηναίους της Θεσσαλονίκης.

Η συμμετοχή του σε ομιλίες, εκθέσεις, συναυλίες, συνεδριάσεις, ταξίδια στην Κομοτηνή, κοινωνικές και άλλες επαφές, γραφική εργασία δικαίως τον κατέστησαν «πρόεδρο των προέδρων». Καθ’ όλη αυτή την περίοδο χρησιμοποίησε τον αποτελεσματικό τρόπο να αρθρογραφεί στον εθνικό και τοπικό τύπο για σημαντικά θέματα σχετικά με την ανάπτυξη της Θράκης και ιδιαίτερα της Κομοτηνής και έτσι να πλησιάζει τον πολίτη αλλά και την Πολιτεία. Η δράση του αυτή, όπως ο ίδιος αναφέρει, μπορεί να τον κρατούσε μακριά από την οικογένειά του και να μην του επέτρεπε να ξεκουράζεται, όμως τον γέμιζε με ικανοποίηση γιατί έτσι βοηθούσε δημιουργικά την Κομοτηνή και τους Κομοτηναίους συμπολίτες.

Η «Θρακική Εστία» με το ευρύτερο πεδίο δράσης στους 3 Νομούς της Θράκης και τις δεσμεύσεις της ως επίσημος Σύλλογος, είχε περιορισμένες δυνατότητες στην προώθηση των θεμάτων της Ροδόπης. Η «Αδελφότητα» που εν τω μεταξύ άρχισε να ανδρώνεται και γιόρτασε την 1η και 2η δεκαετίες με λαμπρές εκδηλώσεις μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο, να συσπειρώσει τους Κομοτηναίους της διασποράς και να επικεντρώσει τη δράση της στο Ν. Ροδόπης και την Κομοτηνή. Η σκέψη του λοιπόν για ενίσχυση της «Αδελφότητας Κομοτηναίων» προήλθε από το γεγονός ότι πάντα βασικός του στόχος ήταν η οικονομική ανάπτυξη του Ν. Ροδόπης και η βελτίωση του επιπέδου ζωής στην ακριτική μας περιοχή.

Οι εξαιρετικές του οικονομικές σπουδές, η ικανότητά του να μεθοδεύσει τα βήματά του για την επίτευξη των στόχων και η διορατικότητά σε θέματα οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης και αγοράς τον βοήθησαν στην αποτελεσματικότητά του αλλά και τον κατέστησαν σημαντικό ομιλητή σε πολλές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή με θέμα την οικονομική ανάπτυξη.

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 90’ διαπίστωσε ότι και ακόμη και μέσα στα πλαίσια της Αδελφότητας δεν ήταν δυνατή η ανάμειξη και η επίλυση νέων και σύνθετων προβλημάτων που ανέκυψαν, τότε μαζί με μια ολιγομελή ομάδα εκλεκτών Κομοτηναίων πρωτοστάτησε στη συγκρότηση της Επιτροπής Υποστήριξης Πρωτοβουλιών για τη Θράκη. Αν και η ομάδα αυτή λειτούργησε για μια 5ετία, από το 1996 μέχρι το 2000, εν τούτοις έχει να επιδείξει σημαντικό έργο. Διατηρώντας λεπτές ισορροπίες μέσα στους κόλπους της «Αδελφότητας» και στις σχέσεις με τη «Θρακική Εστία» επέτυχε επαφές με ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Οικονομικού και Πνευματικού κόσμου της Κομοτηνής, ανθρώπους κλειδιά για την ανάπτυξη του Ν. Ροδόπης, τους οποίους προσκάλεσε στη Θεσσαλονίκη για πραγματοποίηση ενημερωτικών διαλέξεων, όπως τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ν. Ροδόπης, τον πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, το Δήμαρχο Κομοτηναίων και αργότερα τον εκλεγμένο Νομάρχη Ν. Ροδόπης.

Μεθοδικός στον τρόπο δράσης του ο Άρης αναγνωρίζει το στόχο και στη συνέχεια με οργανωμένες, αποτελεσματικές κινήσεις καταβάλλει κάθε προσπάθεια επιτυχίας του. Με ιδιαίτερη ευχέρεια στο μεστό και ουσιαστικό λόγο, πράγμα που φαίνεται και σε κάθε σελίδα του βιβλίου του, έχει την ικανότητα να πείθει και να μετατρέπει τη δική του σκέψη σε στόχους για τους συνεργάτες του μετατρέποντας την προσπάθεια από προσωπική σε συλλογική. Με τα μοναδικά του προσόντα ήτοι την ανεξάντλητη ενέργεια, την ευγένεια και κοσμιότητα του χαρακτήρα και ύφους του μαζί με την απόλυτη ηθικότητα και ανιδιοτέλεια, τις προσωπικές του θυσίες αποτελεί ο Άρης Μανούδης κέντρο αναφοράς για την παροικία των Κομοτηναίων στη Θεσσαλονίκη και από εκεί για τη γενέτειρα Κομοτηνή επί μισό αιώνα.

Μαζί του ένωσαν τις δυνάμεις τους και πρόσφεραν και άλλοι Κομοτηναίοι της Θεσ/νίκης, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται απόψε στην αίθουσα. Δεν θα τολμήσω να αναφέρω ονόματα, διότι θα αδικήσω αυτούς που δεν γνωρίζω και εκείνους που δεν είναι παρόντες. Ο Άρης με ιδιαίτερη ευαισθησία, και πνεύμα τιμής δεν ξέχασε κανένα στο βιβλίο του.

Στην προσφορά αυτή του Άρη θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και στην λατρευτή του σύζυγο Μάγδα που αφενός υπέμεινε ένα τέτοιο πολυάσχολο σύζυγο (και μάλιστα για μισό αιώνα!!) αλλά από την άλλη του συμπαραστάθηκε και τον υποστήριξε σε κάθε φάση της δράσης του.

Κλείνω με την ευχή Άρη, να είσαι υγιής και δυνατός για πολλά ακόμη χρόνια και να προσφέρεις την αγάπη σου, την επιστημονική σου γνώση και εμπειρία στην Κομοτηνή μας και τους ανθρώπους της.»

Ιορδάνης Καϊσερλίδης, Τρία παράσημα είναι υπεραρκετά

«Θα μιλήσω εν συντομία, αναφερόμενος στα τρία παράσημα που αρμόζουν στον φίλο μου Άρη…

1ο Παράσημο

Σ’ ότι αφορά το ενδιαφέρον του για τη Θράκη και την Κομοτηνή, όντας διευθυντής της εφημερίδας «Εξπρές», ο Άρης ήταν πάντα πολύ καλός συνεργάτης. Τα θέματα που επέλεγε είχαν να κάνουν με την τοπική ανάπτυξη της Θράκης, ήταν πάντοτε καλογραμμένα και θεωρούσαμε ότι ήταν ένας από τους πολύ καλούς συνεργάτες, για πολλά χρόνια στην εφημερίδα.

2ο Παράσημο

Υπάρχει η Γενική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων, μια επιστημονική οργάνωση που έχει σχέση με την οργάνωση και διοίκηση των επιχειρήσεων. Και οι δύο περάσαμε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, για κάποια διαστήματα κι από εκεί προέκυψε ένα άλλο συμπέρασμα υποδειγματικής συνεργασίας μεταξύ όλων των μελών του Δ.Σ. με τον Άρη.

3ο Παράσημο

Μέσα από το Κέντρο Ανάπτυξης Μακεδονίας – Θράκης, το οποίο ήταν μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1987 στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο την επινόηση μεθόδων για την ανάπτυξη του βορειοελλαδικού χώρου. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι τότε δεν υπήρχαν τα κοινοτικά προγράμματα ούτε άλλοι οργανισμοί, που ασχολούνταν με το αντικείμενο κι είχαν και χρηματοδότηση. Εμείς ήμασταν μια παρέα, με επίτιμο πρόεδρο τον κ. Γερμίδη, επίσης Κομοτηναίο, αγαπητό φίλο και πολύ μεγάλη προσωπικότητα διεθνώς. Μέσα απ’ αυτό το Κέντρο προσπαθήσαμε για την διατύπωση προτάσεων τρόπων ανάπτυξης. Ένα από τα σπουδαία του Κέντρου ήταν η Έκθεση Θράκη, η οποία ήταν ιδέα δική μας και στήθηκε τότε και υλοποιήθηκε, αν θυμάμαι καλά, από τον κ. Τζελέπογλου ως πρόεδρο της ΔΕΘ.

Τρία παράσημα λοιπόν είναι υπεραρκετά και τα λίγα λόγια είναι πάρα πολλά. Ευχαριστώ το φίλο μου τον Άρη που με κάλεσε από τη Θεσσαλονίκη. Του εύχομαι πάντοτε επιτυχίες και να ’ναι πάντα αγαπητός φίλος.

Δημήτρης Κοτσάκης, δήμαρχος Κομοτηναίων Ζητούμε συγγνώμη ως πόλη…

«Σήμερα σε μια κουβέντα ένας υπάλληλος, μου είπε κάτι που δε το ’ξερα και σας διαβάζω…

«Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μετονομάζει οδούς κι αυτό είναι εύλογο. Υφίστανται πολλές προσωπικότητες τοπικής και υπερτοπικής εμβέλειας που τους πρέπει η ονομασία μιας οδού ή πλατείας. Δεν είναι εφικτό ν’ ανταποκριθούμε σ’ όλες τις περιπτώσεις».

Αυτό είναι η απάντηση της τοπικής αυτοδιοίκησης στον Άρη Μανούδη, όταν ζήτησε να μετονομαστεί οδός στο όνομα του πατέρα του, ο οποίος πρωτοστάτησε στις διαδικασίες για την ίδρυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.

Ζητάω συγγνώμη φίλε συμπολίτη Άρη, αυτό δεν είναι τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό που εγώ λαμβάνω από την τιμή των συμπολιτών στο πρόσωπό μου και αγγίζει το βαθύ φιλοσοφικό μου πυρήνα είναι ότι οι τοπικές αυτοδιοικήσεις είναι κατ’ αρχήν πολιτισμός κι έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Πολιτισμός σημαίνει μεγαλοψυχία, σημαίνει προσφορά, κι είναι αδύνατον σε ανθρώπους με τέτοια προσφορά να αρνούμαστε τα νενομισμένα.

Ζητούμε συγγνώμη ως πόλη και θεωρούμε υποχρέωσή μας και καθήκον μας την μετονομασία που ζητήσατε. Να θεωρείτε δε ότι όσο και να φύγατε από την Κομοτηνή, υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται υπερήφανοι, που γόνοι της Κομοτηνής έχουν διαπρέψει, έχουν προσφέρει και κρατούν πάντα αυτή την μικρή πόλη σ’ ένα κομμάτι της καρδιάς της.

Να ξέρετε ότι ανήκετε στο κομμάτι της καρδιάς της πόλης.»

Επιλέγοντας ο κ. Μανούδης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Ευχαριστώ πολύ την Τζένη, τον Ιορδάνη και τον Στέφανο για όσα είπαν για το βιβλίο και για μένα, κάνοντας τη βραδιά μας ευχάριστη.

Στον πρόλογο του βιβλίου σημειώνω αυτό που αναφέρει ένας Γάλλος φιλόσοφος:

«Το παρελθόν είναι αναπόσπαστο μέρους του κόσμου. Εξερευνώντας το ανακαλύπτουμε αυτό που κρύβεται στα βάθη του είναι μας».

Ελπίζω πως με το βιβλίό μου κατάφερα να δείξω την αγάπη μου για τον τόπο που γεννήθηκα.

Τώρα θα μου επιτρέψετε να πάω στο τέλος του βιβλίου – και να τελειώσω μ’ αυτό- όπου βρίσκει κανείς απόσπασμα από το ακόλουθο ποίημα του Καβάφη:

Είπες θα πάω σ’ άλλη γη

Θα πάω σ’ άλλη θάλασσα

Μια άλλη πόλη θα βρεθεί

Καλύτερη απ’ αυτή.

Όμως καινούριους τόπους δεν θα βρεις

Δεν θα βρεις άλλες θάλασσες

Η πόλις θα σε ακολουθεί

Στους δρόμους θα γυρνάς τους ίδιους

Και στις γειτονιές τις ίδιες θα γερνάς

Ευχαριστώ όλους σας που με αφορμή το βιβλίο μου δώσατε την ευκαιρία να νοιώσω τόσο εγώ όσο και η Μάγδα και τα παιδιά μας τη χαρά της επιστροφής αυτό το βράδυ.»

Στην εκδήλωση παρούσα ήταν και η οικογένεια του συγγραφέα, η σύζυγος Μάγδα δηλαδή και τα παιδιά της Άννα και Γιώργος, με λαμπρές σπουδές και επιτυχή καριέρα και τα δύο.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων, που υπήρχαν στο εξωτερικό χώρο της εκδήλωσης, ο λάτρης της Κομοτηνής κ. Μανούδης, προσέφερε στον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής, η επιβίωση του Μουσείου του οποίου, τελευταία, όπως πολύ καλά γνωρίζει η πόλη, δοκιμάζεται. Μια ακόμη σπουδαία πράξη, που υπενθυμίζει το χρέος όλων μας… Γιατί είναι ντροπή να υπάρχουν Μουσεία και η αδιαφορία μας είτε να τ’ αφήνει κλειστά ή και να τα εξωθεί στο κλείσιμο.

Τ.Β.

Υ.Γ.: Στο βιβλίο του Άρη Μανούδη ιδιαίτερη αξία έχει το ιστορικό υλικό που σ’ αυτό φιλοξενείται και παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη δράση δύο σημαντικών θρακικών σωματείων της Θεσσαλονίκης, της «Θρακικής Εστίας» και της «Αδελφότητας Κομοτηναίων». Ιστορικό υλικό ήτοι αποσπάσματα πρακτικών, δημοσιεύσεις, προσκλήσεις, μαρτυρίες για τον τρόπο δράσης των διοικητικών συμβουλίων και πολλών πρωταγωνιστικών προσωπικοτήτων της θρακικής ζωής, όπως ο Γεώργιος Μαμέλης, ο Ευάγγελος Θεοφάνους κ.α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.