50 αναπηρικα αμαξιδια στο Συλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ»

50 αναπηρικά αμαξίδια παρέλαβε ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων «ΠΕΡΠΑΤΩ» από τη Φιλόπτωχο Αμερικής και τα διέθεσε σε φορείς της Θράκης που τα έχουν ανάγκη. Η τελετή παράδοσης έγινε χθες το μεσημέρι στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής και τα αμαξίδια διετέθησαν στους δήμους Κομοτηνής, Σαπών, Φιλύρας, Αιγείρου, Ιάσμου, Μαρώνειας, στην Κοινότητα Κέχρου, στο Σύλλογο ΑΜΕΑ Έβρου, στο Σύλλογο Παίδων ΑΜΕΑ Έβρου, στις Δικαστικές Φυλακές Κομοτηνής, στο Γηροκομείο Κομοτηνής, στο Σύλλογο ΑΜΕΑ Ξάνθης, στο Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων Αιγείρου και σε μέλη του ΠΕΡΠΑΤΩ. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Κομοτηναίο Κώστα Ζωγραφόπουλο, ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ. του «ΠΕΡΠΑΤΩ», από τους ιδρυτές, ζει κι εργάζεται στο Σικάγο, έχει δημιουργήσει ένα δικό του μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το KOSTAS Z FOUNDATION. Ο Κ. Ζωγραφόπουλος περιοδεύει σε όλο τον κόσμο, κάνει διαλέξεις και στην ουσία βοηθάει τα άτομα με κινητικά προβλήματα να βρουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και ν’ αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής.

Ο Κ. Ζωγραφόπουλος φανερά ικανοποιημένος από την έλευση των αμαξιδίων, αλλά και συγκινημένος από την παρουσία του σε οικείο τόπο μίλησε για την προσφορά της Φιλοπτώχου Αμερικής. «Ξεκινήσαμε το 2005 για να προσφέρουμε αμαξίδια σε άτομα με αναπηρίες στην Ελλάδα που τα έχουν ανάγκη. Έκανα τη σχετική έρευνα και πρότεινα να βοηθήσουμε κι Έλληνες που βρίσκονται στην Ελλάδα κι όχι μόνο στην Αμερική. Εδώ και μια εβδομάδα, 280 αμαξίδια έχουν έρθει στη Βόρεια Ελλάδα». Ο κ. Ζωγραφόπουλος εξήγησε ότι αν και στη χώρα μας δίνονται αμαξίδια σε άτομα με αναπηρίες υπάρχουν άτομα που δεν έχουν ούτε ένα αμαξίδιο. «Εκτός από αυτούς τους ανθρώπους θα δώσουμε σε νοσοκομεία και σε συλλόγους γιατί υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν αμαξίδιο για κάποιο άτομο που προσέρχεται κι έχει σπασμένο πόδι».

Το καλό είναι ότι τα αμαξίδια έχουν θήκες στα πλαϊνά τους με πληροφορίες για το Σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ», για το Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης Athanasion Foundation και για το KOSTAS Z FOUNDATION της Αμερικής. «Κάποιος που κινείται στο δρόμο, έχει μια ανάγκη και θέλει να λάβει πληροφορίες γύρω από θέματα αναπηρίας θα μπορεί μ’ αυτόν τον τρόπο να τις βρει. Ο αρχιεπίσκοπος της Αμερικής Δημήτριος είναι από τη Χαλκιδική γι’ αυτό κι αποφασίσαμε να βοηθήσουμε τη Βόρεια Ελλάδα. Λόγω του ότι είμαι Κομοτηναίος σκέφτηκα να λάβει μέρος και η Κομοτηνή. Το έργο, όμως, δε θα γινόταν χωρίς στο Σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ». Είναι ένας Σύλλογος που είχε ξεκινήσει πριν πέντε χρόνια με ελάχιστα άτομα κι έχει φτάσει τα 200. Χρειάστηκαν προσπάθειες δυο χρόνων για να έρθουν τα αμαξίδια στην Ελλάδα. Είχαμε κάποιες δυσκολίες στο τελωνείο της Θεσσαλονίκης και το τελωνείο της Κομοτηνής μάς άνοιξε το δρόμο.

Αυτά τα αμαξίδια απευθύνονται σε άτομα που τα έχουν ανάγκη και δεν είναι για εμπόριο. Κανείς δε θα κερδίσει χρήματα από αυτό το έργο. Η Φιλόπτωχος της Αμερικής προσέφερε γύρω στα 25.000 δολάρια» εξήγησε.

Ο κ. Ζωγραφόπουλος
είχε ένα ατύχημα πριν 10 χρόνια, κινείται με αμαξίδιο αλλά δηλώνει ότι συνεχίζει να έχει όνειρα κι ένα από αυτά είναι να βοηθήσει την Κομοτηνή και το Σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ». «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση σήμερα, αλλά κανείς μας δεν ξέρει τι θα περάσει αύριο. Όταν χτύπησα έλεγα «έχω μπροστά μου τα όνειρά μου και συνεχίζω». Όταν ήρθα στην Κομοτηνή είχαμε ξεκινήσει πέντε άτομα από το καφενείο στην πλατεία κι αυτή ήταν η αρχή. Γνώρισα τον Άλεξ Ταξιλδάρη και ξεκίνησε ένα έργο. Ο Άλεξ έγινε πλέον μεγάλος» σχολίασε, μεταφέροντας στη συνέχεια ένα μήνυμα δύναμης κι αυτοπεποίθησης στα άτομα με κινητικά προβλήματα που είναι στο σπίτι. «Θέλω να δώσω δύναμη σ’ αυτούς που είναι στο σπίτι και δεν αναγνωρίζουν ότι η ζωή συνεχίζεται.

Έχω μεν τους φίλους μου στην Αμερική αλλά πιστεύω ότι σαν Έλληνας μπορώ να προσφέρω στον τόπο μου. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε 10 εκατομμύρια Έλληνες έξω από την Ελλάδα κι αγαπούμε όλοι την Ελλάδα. Εγώ γεννήθηκα στη Βραζιλία, είμαι Ελληνοβραζιλιάνος αλλά έρχομαι στην Κομοτηνή για να τη βοηθήσω. Έφτασα εδώ με χαμόγελο και βρήκα ζεστασιά και πίτες από τις θείες μου» είπε χαμογελώντας.

Ο Κ. Ζωγραφόπουλος
εξήγησε ότι η επόμενη συνάντηση για να δοθούν αμαξίδια θα γίνει τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη κι εκεί θα αναφέρουν ότι ο Σύλλογος «ΠΕΡΠΑΤΩ» άνοιξε το δρόμο. «50 αμαξίδια θα διατεθούν στη Ροδόπη και 230 στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και τη Βόρεια Ελλάδα. Όποιοι σύλλογοι υπήρχαν στη Θράκη τους ρωτήσαμε ποιες ήταν οι ανάγκες τους» είπε ο κ. Ζωγραφόπουλος.

Μιλώντας για τα όνειρά του είπε ότι συνεχίζει τη δραστηριότητά του την επαγγελματική ως έμπορος, πλην όμως η ψυχή έχει όνειρα. «Το όνειρό μου είναι να βγαίνουν τα άτομα από τα σπίτια τους και να πηγαίνουν βόλτες. Είμαι στον τουρισμό της Αμερικής και αποδεικνύουμε ότι άτομα με αναπηρίες έχουν τη δύναμη να βγουν έξω, φυσικά και οικονομικά. Τα άτομα με αναπηρίες μπορούν να πάνε όπου θέλουν. Ένα από τα όνειρά μου είναι να οδηγήσω από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Αθήνα, να βρω πέντε στάσεις και να μπορέσω να σταματήσω να πάω σε τουαλέτα προσβάσιμη.

Το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι να βλέπω χαμόγελο από κάποιον που να πιστεύει στον εαυτό του κι ότι η ζωή συνεχίζεται. Όταν ξεκινήσαμε τον Σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ» γνώριζα ότι ορισμένα άτομα δεν είχαν τη δύναμη μέσα τους να πιστεύουν στον εαυτό τους. Τώρα τους βλέπω να κυκλοφορούν κι αυτό είναι το μεγαλύτερο χαμόγελο που παίρνω».


Σχολιάζοντας το θέμα της προσβασιμότητας συγκριτικά με τη δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής ο κ. Ζωγραφόπουλος είπε. «Όταν ξεκίνησα τον «ΠΕΡΠΑΤΩ» σκεφτόμασταν ότι είχε μια μοναδική ευκαιρία γιατί είμαστε σε μια πόλη που το 20% του πληθυσμού είναι φοιτητές και στρατός. Αυτός ο κόσμος που έρχεται εδώ στα 3, 4, 5 χρόνια φεύγουν και πηγαίνουν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Εάν μπορέσουμε στην Κομοτηνή να δώσουμε μια γεύση πώς είναι μια πόλη με πρόσβαση σε κάποιον που έχει προβλήματα αυτή θα είναι μια εικόνα παράδειγμα για όλη την Ελλάδα. Λόγω του ότι η Κομοτηνή δεν είναι μικρή το έργο δε θα είναι τόσο δύσκολο, ενώ θα ήταν δύσκολο να γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Για τον τουρισμό, όμως, θα πρέπει να πούμε ότι όταν επιλέγει προορισμό διακοπών το άτομο με αναπηρία θα διαλέξει ένα μέρος με ράμπες. Λόγω του διαδικτύου και της τεχνολογίας δίνονται όλες οι δυνατότητες προβολής. Ήδη, ο «ΠΕΡΠΑΤΩ» έκανε ένα βήμα, να πάμε στα ξενοδοχεία και τα καταστήματα και να ελέγχουμε τι υπάρχει και δεν υπάρχει σε θέματα προσβασιμότητας».


Ο πρόεδρος του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» Άλεξ Ταξιλδάρης μίλησε με τη σειρά του για μια σημαντική καθυστέρηση στο να έρθουν τα αμαξίδια στην Ελλάδα. «Να γίνει το γραφειοκρατικό κομμάτι από τις ΗΠΑ, να κατασκευαστούν τα καρεκλάκια στην Κίνα κι από εκεί να φορτωθούν και να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη κι από εκεί στην Κομοτηνή να εκτελωνιστούν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το τελωνείο της Κομοτηνής που στάθηκε αρωγός και μας προμήθευσε όλα τα χαρτιά.

Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στη Φιλόπτωχο και την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής για όλη τη διαδικασία. Αν βέβαια δεν ήταν οι Ελληνοαμερικανοί Κώστας Ζωγραφόπουλος και ο Αντρέας Χατζηβασιλειάδης που είναι δραστήριοι κι έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα του εθελοντισμού δε θα είχε εκπληρωθεί αυτή η πολύ όμορφη κίνηση από την Αμερική προς την Ελλάδα.

Ο «ΠΕΡΠΑΤΩ» λειτούργησε σαν μη κερδοσκοπική οργάνωση που τα έφερε στην Ελλάδα και θα διαθέσει τα 50 αμαξίδια στο Ν. Ροδόπης, σε δήμους, Κοινωνικές Υπηρεσίες και στα μέλη που δεν έχουν κανένα καρεκλάκι. Ίσως περισσέψουν κι ένα – δυο για το σύλλογο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τυχόν μελλοντικές ανάγκες που θα προκύψουν».


Ο αντιδήμαρχος κοινωνικών υπηρεσιών Νίκος Χατζηκωνσταντίνου ευχαρίστησε – κι εκ μέρους του δημάρχου Κομοτηνής Δ. Κοτσάκη – τους ομογενείς για την προσφορά τους, την οποία χαρακτήρισε συγκινητική. «Μας δίνουν την αίσθηση ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε όλα τα μέρη της γης. Έμαθα ότι είχαν πάρα πολλές δυσκολίες να φέρουν τα αμαξίδια στην Ελλάδα καθότι ο δαίμων της γραφειοκρατίας ακόμη και σ’ αυτόν τον ευαίσθητο τομέα έδειξε τις δυνάμεις του. Ελπίζω αυτά τα θέματα να μπορούμε να τα επιλύσουμε πολύ γρήγορα στο μέλλον, ώστε να δεχόμαστε τις προσφορές όποτε υπάρχει ανάγκη, μια και είναι πάρα πολλές και δίνονται από καρδιάς». Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου τόνισε ότι το σημαντικό αυτής της προσφοράς έγκειται στο ότι οι χρήστες αυτών των αμαξιδίων θα είναι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν επιλύεται το πρόβλημα της απασχόλησης κάποιων μελών του «ΠΕΡΠΑΤΩ» στο Δήμο Κομοτηνής, ο κ. Χατζηκωνσταντίνου απάντησε ότι θα το επιλύσουν «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Για το αν μπορεί η Κομοτηνή να γίνει προσβάσιμη, είπε ότι αυτό αποτελεί φιλοδοξία του. «Βέβαια, πολλές φορές αυτή η φιλοδοξία σκοντάφτει στην απροσεξία των συνανθρώπων μας. Ακόμη κι εμείς οι ίδιοι εμποδίζουμε τα μέρη πρόσβασης. Όσο κι αν ο δήμος φροντίσει να υπάρχουν χώροι πρόσβασης αν δεν διασφαλίσουμε το να είναι πάντοτε ελεύθεροι τότε δε μπορέσουμε να κάνουμε την Κομοτηνή προσβάσιμη. Άρα αυτό εξαρτάται από δυο πράγματα: Από ένα σχεδιασμό που θα κάνει ο δήμος ώστε να υπάρχουν παντού μέρη πρόσβασης κι από την ευαισθησία που έχουμε να τ’ αφήνουμε ελεύθερα. Αυτό που κάνουμε είναι να φροντίζουμε τη δική μας ελευθερία στερώντας την ελευθερία των άλλων» κατέληξε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.