25 Νοεμβριου: Αλλη μια επετειος η «κραυγη» αναγκαιοτητας;

«Εμείς γι’ Αυτήν!» - Τριήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Η Παγκόσμια Μέρα κατά της βίας των γυναικών δεν είναι μία επέτειος εορτασμού. Είναι μία «κραυγή» που μας θυμίζει ότι η βία και οι διακρίσεις εναντίον τους δεν περιορίζονται σε σύνορα και η εξάλειψή τους είναι συλλογικό ζήτημα.
 
Σήμερα, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εκδηλώσεων, οργανώνεται  μία συμβολική πορεία πολιτών στις 17.00 στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, ενώ στις 17.30 στην παλαιά καπναποθήκη θα διεξαχθεί σεμινάριο αυτοάμυνας από τον κ. Δημήτρη Κεχαγιά, διδάσκωντα καθηγητή ΤΕΦΑΑ στο ΔΠΘ, θεατρικό δρώμενο και έκθεση φωτογραφίας εθελοντών Europe Direct Κομοτηνής και συλλογή υπογραφών για την καμπάνια «Γυναίκες και παιδιά όχι πια θύματα βίας» από την ΧΕΝ Κομοτηνής. Το τριήμερο αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, 25 Νοεμβρίου, στις 10.00 στην Πλατεία Ειρήνης με το Street Action εθελοντών Europe Direct Κομοτηνής και τη διανομή έντυπου υλικού και ενημέρωση από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, ενώ  θα συνεχιστεί η συλλογή υπογραφών.
 
Για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο ζήτημα της γυναικείας κακοποίησης το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής πραγματοποίησε εχθές βιωματικό σεμινάριο γύρω από τις έμφυλες νόρμες. Στο σεμινάριο συμμετείχαν οι κ.κ. Ελευθερία Παπατσιότσου, νομική σύμβουλος, Έφη Γουντουδάκη, κοινωνική λειτουργός, Λιζέτα Λιούρτα, ψυχολόγος, Θεοδώρα Ραχμανίδου , σύμβουλος αποδοχής και Λαλιώτη Ευγενία, φοιτήτρια ΔΠΘ και συντονίστρια ομάδας κοινωνικών θεμάτων Europe Direct.  Οι εισηγήτριες αναφέρθηκαν στις δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης που παρέχει το κέντρο σε γυναίκες θύματα βίας και πολλαπλών διακρίσεων, στη βία υπό την οπτική του φύλου και στη μεγάλη σημασία της πρόληψης και ενημέρωσης. 

«Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής εξυπηρετεί γυναίκες θύματα διακρίσεων» 

Τη λειτουργία του συμβουλευτικού κέντρου και τις ομάδες που απευθύνεται εξήγησε η κ. Ελευθερία Παπατσιότσου, μιλώντας πρώτη. Συγκεκριμένα όπως δήλωσε «το συμβουλευτικό κέντρο Κομοτηνής είναι ανοικτό από το 2012 και εξυπηρετεί ενήλικες γυναίκες, θύματα βίας όλων των μορφών». Σύμφωνα με την ίδια από το 2015 και μετά το κέντρο δέχεται και εργασιακά αιτήματα, παρέχει, δηλαδή, εξειδικευμένη εργασιακή συμβουλευτική. Γενικότερα, όπως σημείωσε, εξυπηρετεί γυναίκες που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας και είναι θύματα πολλαπλών διακρίσεων, για παράδειγμα μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς. 

Έμφυλες νόρμες: η βία υπό την οπτική του φύλου 

Από την πλευρά της η κ. Λιζέτα Λιούρτα υπογράμμισε πως υπάρχουν διάφορα θεωρητικά μοντέλα παραγόντων που οδηγούν σε μία βίαιη συμπεριφορά. Το βιωματικό εργαστήριο αφορούσε στις έμφυλες νόρμες και στόχευε στο να δείξει πώς η συμπεριφορά αυτή προκύπτει μέσα από την οπτική του φύλου. Σκοπός του ήταν ,συνέχισε, να κατανοήσει ο κόσμος περισσότερο το φαινόμενο, ώστε να δημιουργηθεί μία λογική υπό την οποία ο καθένας από την πλευρά του θα συνδράμει στην εξάλειψή του. «Είμαστε ένα κοινωνικό σύνολο, επομένως κάθε άτομο που συμμετέχει σε αυτό έχει ευθύνη για το τι συμβαίνει» είπε χαρακτηριστικά. 

«Γνωρίζουμε μόνο περιστατικά γυναικών που ήρθαν σε εμάς…» 

Λόγο για τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν περιστατικά έκανε στη συνέχεια η κ. Έφη Γουντουδάκη. «Τουλάχιστον όσον αφορά στην Κομοτηνή και στην ευρύτερη περιοχή, δεν είναι αντιπροσωπευτικές. Το Κέντρο γνωρίζει μόνο τις περιπτώσεις των γυναικών που θα βρουν τη δύναμη και το θάρρος να φτάσουν σε εμάς. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα καταγγείλουν τη βία, αλλά ότι θα απευθυνθούν σε μία υπηρεσία προκειμένου να λάβουν βοήθεια, να προστατευθούν, να φύγουν…» τόνισε. «Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής είναι ένας φορέας που μετράει πέντε χρόνια και όσο καθιερώνεται στις συνειδήσεις των πολιτών υπάρχει μία μεγαλύτερη εισροή» κατέληξε.
 

Το συμβουλευτικό κέντρο, συμπλήρωσε από την πλευρά της η κ. Ευγένια Λαλιώτη, έχει ως σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για θέματα κοινωνικά, όπως η βία κατά των γυναικών και είναι στο πλευρό οποιασδήποτε γυναίκας που αντιμετωπίζει προβλήματα. 

«Όσοι συμμετέχουν στις δράσεις μας είναι πυρήνας που πολλαπλασιάζεται» 

Συνεχίζοντας την εισήγησή της η κ. Έφη Γουντουδάκη τοποθετήθηκε πάνω στις δράσεις του Κέντρου. Τα άτομα που συμμετέχουν στις δράσεις αυτές, για παράδειγμα με τη διεξαγωγή ενημερώσεων στα σχολεία, είναι ένας πυρήνας που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο. Μέσω της επικοινωνίας με το περιβάλλον, υποστήριξε η κ. Γουντουδάκη, επιτυγχάνεται η ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας. Το άτομο αναλογίζεται τη συμπεριφορά του και την επεκτείνει κοινωνικά, σαν το πετραδάκι που πέφτει μες στη λίμνη, αλλά ο απόηχός του φτάνει πολύ πιο μακριά.
 
Το σεμινάριο έληξε με αναφορά της κ. Λιζέτας Λιούρτα στη σημασία της στήριξης από το οικογενειακό περιβάλλον. Σε γενικές γραμμές λειτουργεί θετικά και είναι ένας κινητήριος παράγοντας. Σίγουρα η εξέλιξη ενός περιστατικού, συνέχισε η κ. Λιούρτα, είναι πολύ καλύτερη, όταν υπάρχει στήριξη από την οικογένεια, ωστόσο αυτό δεν είναι απόλυτο. «Υπάρχουν τόσο γυναίκες που απευθύνονται στο Κέντρο έχοντας τη βοήθεια του οικογενειακού και φιλικού τους περιβάλλοντος όσο και άλλες που κινούνται αυτόνομα και το περιστατικό τους εξελίσσεται θετικά με τη δύναμη που παίρνουν  από τις παρεχόμενες υπηρεσίες» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.