«23 εταιριες εκδηλωνουν ενδιαφερον για τα ενεργειακα φυτα»
Ο Μεχμέτ Δεβετζήογλου διατέλεσε αντινομάρχης Ροδόπης το 2002 κι επανέρχεται σε θέση κλειδί αναλαμβάνοντας δράση στον ευαίσθητο για την περιοχή τομέα των αγροτικών θεμάτων. Ακόμη και με την ιδιότητα του νομαρχιακού συμβούλου ενημερωνόταν από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης. Από την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβε καθήκοντα έσπευσε να ενημερωθεί αναλυτικά και μίλησε στον ΠτΘ για τα προγράμματα που τρέχουν για τους αγρότες. Δίνει έμφαση στα ενεργειακά φυτά και στην αξιοποίηση της γεωθερμίας.
Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες του νομάρχη Άρη Γιαννακίδη σε επίπεδο προγραμμάτων για τα αγροτικά θέματα αναφέρεται στη σύνταξη του εδαφολογικού χάρτη και στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, που είναι περιφερειακής εμβέλειας και αφορά τα ενεργειακά, τα αρωματικά και τα κτηνοτροφικά φυτά. «Τα σιτηρά και το βαμβάκι έχουν μεγάλο πρόβλημα γι’ αυτό και χρειάζεται αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, η οποία ξεκίνησε ήδη. Φυτεύτηκαν φαρμακευτικά αρωματικά, ενεργειακά φυτά, μέσα από πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2010 η Ε.Ε. επιθυμεί το 5% της ενέργειας να προέρχεται από τα φυτά κι αυτά έχουν ήδη σπαρεί. Στο πρόγραμμα που είναι περιφερειακό συμμετέχουν περίπου 100 άτομα. Τα κτηνοτροφικά φυτά έχουν συγκεντρώσει ενδιαφέρον, αλλά ο κόσμος είναι ανενημέρωτος στην πλειοψηφία του».
Ο αντινομάρχης του πρωτογενούς τομέα εξηγεί το ρόλο της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών. «Στοχεύει στον εμπλουτισμό των χωραφιών. Από τις συνεχείς βροχοπτώσεις προκαλούνται διαβρώσεις και το σπαρμένο χώμα παρασύρεται στη θάλασσα. Τα φυτά που καλλιεργούμε είναι πολυετή, όπως για παράδειγμα το τριφύλλι. Στόχος μας είναι τα φυτά να κρατήσουν το χώμα και να μη γίνει έρημος η περιοχή. Αυτά τα φυτά μπήκαν στις ξερικές και τις μειονεκτικές περιοχές». Το πρόγραμμα είναι τριετές, πιλοτικό και απευθύνεται σε αγρότες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. «Ακόμη κι αν δεν πετύχει οι συμμετέχοντες θα λάβουν 320 ευρώ το στρέμμα για τα τρία χρόνια. Στη συνέχεια θ’ ακολουθήσουν μελέτες, θα γίνουν στατιστικές, θα εξετάσουν ποιο φυτό ταιριάζει στο νομό κι εκείνο θα καλλιεργηθεί».
Το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα ενεργειακά φυτά και όπως μεταφέρει ο κ. Δεβετζήογλου μέχρι στιγμής 23 εταιρείες εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για τα ενεργειακά φυτά. “Από ένα φυτό βγαίνει το λάδι που χρησιμοποιείται για τα λάστιχα των αεροπλάνων, ενώ κάποιο ενεργειακό φυτό παράγει αιθανόλη, την οποία ζητά η Shelman”.
Εδαφολογικός χάρτης
Ο κ. Δεβετζήογλου προγραμματίζει να επισκέπτεται τα χωριά για να ενημερώνει τον κόσμο γύρω από τα προγράμματα. Για τον εδαφολογικό χάρτη σημειώνει: «Έχουν πιλοτικά ενταχθεί 3.000 στρέμματα αλλά θα ενταχθεί το 76% των εκτάσεων του νομού από σύνολο 688.000 στρέμματα που έχουμε. Το πρόγραμμα είναι τριετές. Βάσει του εδαφολογικού χάρτη θα γίνει βελτίωση των εδαφών. Το 65% των εδαφών μας είναι όξινα, τα οποία άρχισαν να τα εμπλουτίζουν με ασβέστιο».
Αγρανάπαυση vs υφαλμύρωση
Το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος Αιγείρου και αφορά την υφαλμύρωση υπάρχουν προοπτικές ν’ αντιμετωπιστεί μέσα από ένα αγροπεριβαλλοντικό πρόγραμμα που εκπονείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εφαρμόζεται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Ροδόπης.
Ο κ. Δεβετζήογλου μιλάει για ένα πρόγραμμα που έρχεται ν’ αντιμετωπίσει την υφαλμύρωση. «Οι αγρότες της περιοχής εκείνης μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα με το 25% των χωραφιών τους σε αγρανάπαυση και να λάβουν για κάθε στρέμμα 63 ευρώ. Έχουν συμμετάσχει ήδη 23 άτομα από το νομό μας κι αυτές τις μέρες θα πληρωθούν για τα χωράφια που δεν έχουν καλλιεργήσει, για 63 στρέμματα. Στόχος είναι να βελτιωθούν τα χωράφια και επιπλέον να μη χρησιμοποιηθεί άφθονο νερό για πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι έντονο το πρόβλημα της άρδευσης». Η μικρή συμμετοχή οφείλεται στο ότι το πρόγραμμα έφτασε με καθυστέρηση, γι’ αυτό και δεν υπήρχε περιθώριο ενημέρωσης των αγροτών.
Γεωθερμία
Πολλές φορές έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στο νομαρχιακό συμβούλιο Ροδόπης η αξιοποίηση της γεωθερμίας, πρόταση που έχει υποβληθεί και από τη μείζονα αντιπολίτευση του Μιχάλη Αθανασιάδη. Ο Μεχμέτ Δεβετζήογλου, ενασχολούμενος στενά πλέον με τα αγροτικά μιλάει για τις κινήσεις που έγιναν. «Υπάρχουν τρεις γεωτρήσεις αυτή τη στιγμή, η μία είναι έτοιμη για παραγωγή και οι δύο είναι ερευνητικές. Αυτή που βρίσκεται στην περιοχή Δεντράκι Σαπών θα χρησιμοποιηθεί μάλλον για λόγους τουριστικής αξιοποίησης. Η άλλη είναι στην Κρωβύλη όπου θα γίνουν θερμοκήπια. Αυτοί που θα κάνουν θερμοκήπια θα λάβουν επιδότηση της τάξης του 50%. Θα ζεσταίνεται το θερμοκήπιο από το νερό που έχει θερμοκρασία 40 βαθμούς. Η τρίτη είναι στην περιοχή των Παγουρίων με τους Αγίους Θεοδώρους και όπως μού μετέφερε ο κ. Ερελιάδης σκέφτονται μ’ έναν αγωγό να προχωρήσουν σε εμπλουτισμό της λίμνης Πτελαία, ώστε στο ζεστό νερό να καλλιεργηθούν όχι μόνο τα υπάρχοντα κεφαλόπουλα, αλλά και καλύτερης ποιότητας ψάρια όπως είναι οι σαργοί, τα λαβράκια και οι τσιπούρες».
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
