15η Πανεβρια Αγροτικη Εκθεση στις Φερες
Από τις 10 έως τις 13 Σεπτεµβρίου 2010, το επίκεντρο της τοπικής αγροτικής ζωής θα βρίσκεται στην 15η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση 2010, στις Φέρες, που διοργανώνεται με επιτυχία κάθε Σεπτέμβρη από το 1996.
Αφορμή για το ξεκίνημά της στάθηκε η ανάγκη προώθησης των τοπικών προϊόντων, η προβολή των αγροτικών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, η ανάδειξη των περιφερειακών αγροτικών και γυναικείων συνεταιρισμών, καθώς και η ανάπτυξη του αγροτουρισμού.
Η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών είναι η κλαδική έκθεση που φιλοξενεί εκθέτες – εκπροσώπους του πρωτογενούς και δευτερογενούς αγροτικού τομέα από την Ελλάδα, αλλά και τη Βουλγαρία.
Σκοπός είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η γνωριμία του αγροτικού πληθυσμού και του κοινού γενικά με τις νέες τεχνολογίες και τις ευρωπαϊκές προοπτικές του κλάδου.
Ο δήμος Φερών καλεί φορείς και ιδιώτες να δηλώσουν συμμετοχή στην 15η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών ως εκθέτες, στοχεύοντας στα αμοιβαία οφέλη εκθετών και επισκεπτών. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και 25 / 08/ 2010 στα γραφεία της Κ.Δ.Ε.Τ.Α.Φ., ταχυδρομικά, μέσω φαξ ή e-mail.
Λίγες λεπτομέρειες έχουν μείνει ακόμη ώστε όλα να είναι έτοιμα για την 15η διοργάνωση της έκθεσης και όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Τοπικής Ανάπτυξης Φερών (Δ.Ε.Τ.Α.Φ.) Παναγιώτης Κωνσταντινίδης, «εκτιμούμε ότι, επειδή δουλεύουμε με γρήγορους ρυθμούς, τουλάχιστον μια ημέρα πριν από τα εγκαίνια όλα θα είναι έτοιμα».
Έκθεση βαλκανικής εμβέλειας
Όπως είναι γνωστό, εδώ και δεκαπέντε χρόνια η έκθεση, η οποία αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στην αγροτοκτηνοτροφία, έχει και βαλκανικό χαρακτήρα, εφόσον οι συμμετοχές ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα, κυρίως από τη Βουλγαρία. «Την προηγούμενη εβδομάδα επισκεφθήκαμε τη Βουλγαρία και συναντηθήκαμε με επιχειρηματίες παλιούς και νέους και πραγματικά υπήρχε ένα ενδιαφέρον θετικό. Οι Βούλγαροι ως γνωστόν επιδεικνύουν ζωηρό ενδιαφέρον για να αναπτύξουν σχέσεις με την Ελλάδα. Φέτος υπάρχει και μια πρόταση από την Ιταλία και συγκεκριμένα υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής μιας εταιρείας με στόχο όμως όχι τόσο την ελληνική αγορά όσο τη βουλγαρική. Αυτό προέκυψε γιατί έμαθαν ότι υπάρχει συμμετοχή στην έκθεσή μας εκθετών από τη Βουλγαρία, που τους ενδιαφέρει ως χώρα για την εξαγωγή ελαιολάδου και επειδή η περιοχή η δική μας έχει ελαιόλαδο και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για εισαγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος έχει όμως η Βουλγαρία. Ήδη ενημερώσαμε για το θέμα τους επιχειρηματίες της Βουλγαρίας, υπήρξε ενδιαφέρον και μερικοί από αυτούς επειδή έχουν ήδη συνεργασία που αφορά όμως σε άλλα προϊόντα με την Ιταλία θέλουν να συζητήσουν με τους Ιταλούς και να προχωρήσουν σε συνεργασία», αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης.
«Αντέξαμε στο χρόνο»
Ο αριθμός των συμμετοχών δεν έχει κλείσει ακόμη, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 25 Αυγούστου και ενδεχομένως και μια δύο ημέρες να δοθεί παράταση. «Από το ξεκίνημα της έκθεσης μέχρι και πέρσι υπήρξε μια αυξητική πορεία όσον αφορά στις συμμετοχές εκθετών. Βέβαια, ποτέ δεν μένεις ευχαριστημένος, γιατί αν είσαι σταματάς και δεν ενδιαφέρεσαι. Υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής περισσοτέρων εκθετών από την περιοχή της Θράκης. Υπάρχουν εκθέτες από την Βέροια, την Λάρισα, την Κατερίνη, την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα. Υπάρχουν όμως επιχειρήσεις που μπορούν να συμμετέχουν στην έκθεσή μας και να εκθέτουν τα προϊόντα τους από την περιοχή της Ροδόπης. Μη ξεχνάμε ότι είναι η μοναδική αγροτική έκθεση στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Κάποτε ξεκίνησε και η Δράμα, αλλά σταμάτησε. Δεν είναι εύκολο πράγμα τελικά η διοργάνωση της έκθεσης. Οι περισσότερες γίνονται κάθε δύο χρόνια. Εμείς αντέξαμε και κάνουμε κάθε χρόνο, κάθε χρόνο αναβαθμίζουμε την έκθεση, γεγονός που σημαίνει ότι η προσπάθεια που κάνουμε είναι τεράστια και δουλεύουμε συστηματικά».
«Η κρίση αντιμετωπίζεται με ανάπτυξη»
Ο κ. Κωνσταντινίδης δηλώνει αισιόδοξος για την φετινή έκθεση, όσον αφορά στα αποτελέσματα που μπορεί να της επιφέρει η δύσκολη οικονομική συγκυρία. «Όταν στην αρχή σκεφτόμασταν αν φέτος κάνουμε ή όχι την έκθεση, γιατί μπήκαμε σε τέτοιο δίλημμα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, υπήρξε μια επιφυλακτικότητα η οποία όμως διαλύθηκε μετά την επαφή που κάναμε με τους εκθέτες που δήλωσαν ότι τους ενδιέφερε η συμμετοχή και μάλιστα υπήρξε και από άλλους ενδιαφέρον. Θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ θετικό γιατί, μην ξεχνάμε, ότι η κρίση αντιμετωπίζεται μόνο με ανάπτυξη. Δεν ξέρω τι συναλλαγές θα γίνουν, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή και αυτό μας δίνει θάρρος να δουλεύουμε ακόμη περισσότερο».
Νέα στοιχεία της φετινής έκθεσης
Φέτος στην έκθεση, πέρα από το κομμάτι των ζώων που για πρώτη φορά υπήρξε πέρσι συμμετοχή, «ουσιαστική δηλαδή μια εμποροπανήγυρη που γινόταν παλιότερα, όπου έμποροι πωλούν τα ζώα τους, και που φέτος και πάλι θα γίνει θα υπάρχουν και άλογα. Υπάρχει ενδιαφέρον και αυτό προέκυψε γιατί κάποιοι κάτοικοι της περιοχής των Φερών δείχνουν μια κλίση προς τα εκεί, εκτρέφουν άλογα, τα οποία άλλοι χρησιμοποιούν για ιππασία ή για δουλειά».
Ενδιαφέρουσες ημερίδες στο πλαίσιο της έκθεσης
Οι ημερίδες της 15ης διοργάνωσης θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον σε θέματα σχετικά με την «πράσινη ανάπτυξη», όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά), οι καλλιέργειες ενεργειακών φυτών, καθώς και σε θέματα επενδύσεων στον αγροτικό τομέα.
«Θα πρέπει να πω ότι στα εγκαίνια της Αγροτικής Έκθεσης θα παρευρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διβάρης, ο οποίος θα βρίσκεται στις Φέρες στις 10 Σεπτεμβρίου το πρωί, όπου και θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στην οποία εισηγητής θα είναι και ο ίδιος και θα αφορά στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος, αυτός που διαχειρίζεται το πρόγραμμα και άρα οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν άμεση επικοινωνία με τον καθ’ ύλην αρμόδιο κάτι πολύ σημαντικό.
Η ημερίδα αυτή θα πραγματοποιηθεί την ημέρα των εγκαινίων και ταυτόχρονα θα είναι παρών ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ ο κ. Χατζηαντωνίου ο οποίος και θα μιλήσει για το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ καθώς και για τα προβλήματα του φορέα όπως και θα δώσει διευκρινήσεις για τα προβλήματα που είχαμε για τις αποζημιώσεις όσον αφορά στο θέμα των πλημμυρών του Έβρου.
Μια δεύτερη ημερίδα αφορά στην οξοποίηση της βιομάζας και του βιοντίζελ καθώς και τα φωτοβολταϊκά. Επιλέξαμε το θέμα αυτό της ημερίδας γιατί υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και εξαιτίας του ότι δημιουργούνται δύο νέα εργοστάσια, ένα στην περιοχή της Κορνοφωλιάς για βιομάζα και ένα στο δήμο Φερών για το βιοντίζελ, το οποίο και ξεκινά εγκατάσταση το Σεπτέμβριο. Εκπρόσωποι και των δύο εργοστασίων θα βρίσκονται ενδεχόμενα στην έκθεση, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί το θέμα, προκειμένου να ξεκινήσουν να κάνουν τις συμβάσεις με τους αγρότες για τα ενεργειακά φυτά, τα οποία θα καλλιεργούν για την παραγωγή βιοντίζελ. Επίσης, η ημερίδα αφορά στα φωτοβολταϊκά γιατί μέχρι το Σεπτέμβρη έχει δοθεί διορία για την προτεραιότητα που έδωσαν στους αγρότες -έχω την εντύπωση ότι δόθηκε ενός μήνα παράταση.
Μια άλλη ημερίδα, για να δώσουμε ένα άνοιγμα στην έκθεση και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, είναι αυτή που αφορά στην Αρχιτεκτονική Κήπου, γιατί όλοι μας, άλλος σε μικρότερο βαθμό άλλος σε μεγαλύτερο, έχουμε έναν μικρό κήπο στην αυλή μας, οπότε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ενημερωθούμε για το θέμα. Θα συμμετέχουν και φυτώρια της περιοχής της Αλεξανδρούπολης.
Οι ημερίδες έχουν στοχευθεί με πολλή λεπτομέρεια, τα θέματά τους ενδιαφέρουν τον κόσμο και εκτιμάμε ότι όλα θα πάνε καλά», τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
