125 επικινδυνα και ετοιμορροπα κτιρια εχουν καταγραφει στην Κομοτηνη

Ανέρχονται σε 796 σε όλη την ΑΜΘ

Από την Ξάνθη ξεκίνησαν τα συνεργεία αυτοψίας θα ακολουθήσουν και στην υπόλοιπη Θράκη σε συνεργασία με το ΤΕΕ

Δημήτρης Λουρίκας: «Αυτή η πρωτοβουλία βοηθά και τους Δήμους, που δεν είχαν τα εργαλεία να κατεδαφίσουν τα ετοιμόρροπα»

Με την βοήθεια των μελών των κατά τόπους ΤΕΕ θέλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κτιρίων σε όλη τη χώρα. Να θυμίσουμε ότι το πρόβλημα ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά τον πρόσφατο σεισμό στη Σάμο, όταν και δύο παιδιά έχασαν τραγικά τη ζωή τους από πτώση τοίχου ετοιμόρροπου κτιρίου.

Για αυτό και θα δημιουργηθούν σε κάθε ΠΕ συνεργεία τα οποία θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες στα κτίρια που έχουν δηλωθεί μέχρι τώρα, ώστε να διαπιστωθεί ποια χρειάζονται άμεσης επέμβασης.

Ήδη το Υπουργείο έχει δημιουργήσει πιλοτικά κάποιες ομάδες, με μία στη Θράκη και συγκεκριμένα στην Ξάνθη, αλλά σύντομα αναμένεται να δημιουργηθούν και άλλες για τους υπόλοιπους νομούς.

Να θυμίσουμε πως υπεύθυνοι για την κατεδάφιση των κτιρίων αυτών είναι οι Δήμοι, όμως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες οδηγούσαν σε καθυστερήσεις, και πολλές φορές στασιμότητα.

9.500 ετοιμόρροπα κτίρια σε όλη τη χώρα

Στα σχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη διαχείριση των κτιρίων αυτών, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως σύμφωνα με την καταγραφή των δήμων -όπως τους είχε ζητηθεί από το υπουργείο- αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τα 9.500 ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια σε όλη τη χώρα.

Από αυτά 796 βρίσκονται στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ στη Ροδόπη έχουν αναφερθεί στο Υπουργείο 129 κτίρια, 125 στο Δήμο Κομοτηνής και 4 στο Δήμο Αρριανών. Στην υπόλοιπη ΑΜΘ, 47 κτήρια καταγράφονται στον Δήμο Διδυμοτείχου, 399 στον δήμο Ορεστιάδας, 155 στον δήμο Κάτω Νευροκοπίου,33 στον δήμο Ξάνθης, 8 στον Δήμο Αβδήρων, 3 στον δήμο Τοπείρου, 6 στον δήμο Μύκης και 16 στον δήμο Δράμας.

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι οι  θεσμικές παρεμβάσεις -που βρίσκονται σε επεξεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τον τεχνικό κόσμο καθώς και την Αυτοδιοίκηση- αναμένεται να έρθουν στη Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο είναι πεπαλαιωμένο, ενώ οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν γρήγορα, καθώς το ζήτημα είναι και  δημόσιας ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Σημείωσε  δε ότι θα ακολουθήσουν και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή μη, όσο και για τις αναγκαίες κατεδαφίσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως σε συνεργασία με το ΤΕΕ έχουν ξεκινήσει αυτοψίες για να υπάρξει πλήρης καταγραφή και  διαχωρισμός με επιστημονικά κριτήρια σε σχέση με το ποια είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα και για ποια υπάρχει προτεραιότητα άμεσης παρέμβασης.

Παράλληλα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζουν νομοθετική παρέμβαση, η οποία χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας θα διευκολύνει τους δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων όπου χρειάζεται.

Βέβαια θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τα διατηρητέα, και μηχανισμοί χρηματοδότησης τόσο για τη συντήρηση των διατηρητέων, όσο και για τη διευκόλυνση των δήμων ως προς τις κατεδαφίσεις για τα υπόλοιπα κτίρια.

Ξεκίνησε μια επιτροπή στην Ξάνθη, ακολουθούν και οι υπόλοιπες

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας, θα δημιουργηθούν κατά τόπους ομάδες, που θα αποτελούνται από 2 υπαλλήλους της Πολεοδομίας και έναν εκπρόσωπο του ΤΕΕ.

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται μια πιλοτική δοκιμή των επιτροπών, και μία από αυτές αφορούσε την πόλη της Ξάνθης, που συγκροτήθηκε πριν από μία περίπου εβδομάδα. Για αυτό και επισκέφτηκε την περιοχή ο Γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, ώστε να γίνει και μια συζήτηση επί του πρακτέου, δηλαδή πώς μπορεί να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του Υπουργείου.

Σε δεύτερη φάση, σημείωσε ο κ. Λουρίκας, θα γίνουν και οι υπόλοιπες στις κατά τόπους πολεοδομίες, ενώ ήδη οι μηχανικοί που ενδιαφέρονταν για την συμμετοχή τους σε αυτές έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν σε ένα κεντρικό μητρώο, ήδη από τον Οκτώβριο, μετά από αίτημα του Υπουργείου. Μέσα από αυτό το μητρώο θα επιλεχθούν οι μηχανικοί που θα συμμετέχουν στις κατά τόπους επιτροπές.

Αυτή η πρωτοβουλία, σημείωσε ο κ. Λουρίκας, βοηθά αρκετά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. «Βοηθά τους δήμους πρώτα από όλα, που δεν είχαν τα εργαλεία να κατεδαφίσουν τα ετοιμόρροπα» σημείωσε, και έπρεπε να βασιστούν στην γενναιοδωρία των ιδιοκτητών, μιας και για να γίνει η κατεδάφιση έπρεπε να βγουν άδειες, που έπαιρναν χρόνο, αλλά κυρίως χρήμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην προχωρούν οι κατεδαφίσεις σε αυτά τα κτίρια, τα οποία αφήνονταν στην τύχη τους, και τελικά γίνονται επικίνδυνα για τον κόσμο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.