10ο Διεθνες Συνεδριο Θρακολογιας

Οι δυο πρωτεύουσες της Θράκης, η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη, φιλοξενούν φέτος το 10ο Διεθνές Συνέδριο Θρακολογίας με θέμα «Η Θράκη στον Ελληνο-ρωμαϊκό κόσμο», στις 18-23 Οκτωβρίου. Η τελετή έναρξης του συνεδρίου, το οποίο διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής Ινδοευρωπαϊκών Σπουδών, πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης μας το βράδυ της Τρίτης με συμμετοχή από πολλές χώρες. Την τελετή έναρξης του Συνεδρίου ακολούθησε η ομιλία Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλου, Προέδρου του Συνεδρίου με θέμα «Ο τύμβος των αμαξών και των αλόγων (Μικρή Δοξιπάρα-Ζώνη, Ν. Έβρου).

Το Διεθνές Συνέδριο Θρακολογίας διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια σε διάφορες χώρες του κόσμου, φέτος πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με ευθύνη της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Ινστιτούτου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος (Κ.Ε.Ρ.Α.) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

«Είναι μια σειρά συνεδρίων αφιερωμένων στην αρχαία Θράκη που γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια σε διάφορες χώρες του κόσμου, κυρίως σε πρωτεύουσες των χωρών» δήλωσε ο κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος όσον αφορά στο Συνέδριο.

Σύμφωνα με τη συνθήκη πρακτικής των Συνεδρίων Θρακολογίας ο τόπος διεξαγωγής των εργασιών του έπρεπε να είναι η Αθήνα. «Για αυτό και εμείς στην αρχή είχαμε πει ότι θα γίνει στην Αθήνα τελικά όμως κρίναμε ότι έπρεπε να γίνει στο χώρο της Θράκης για να βρεθούμε στο οικείο ιστορικό και φυσικό περιβάλλον».

Το Διεθνές Συνέδριο Θρακολογίας έχει διοργανωθεί σε πολλές χώρες του κόσμου όπως στη Βουλγαρία, στην Ολλανδία, στη Τουρκία, ενώ στην Ελλάδα γίνεται για πρώτη φορά. «Υπάρχει η Διεθνής Ένωση Ινδοευρωπαϊκών Σπουδών στην οποία μετέχουν και οι Έλληνες και η οποία σε συμφωνία με τις διάφορες χώρες προτείνει την διοργάνωση του συνεδρίου κάθε φορά και σε άλλη χώρα».

Οι Έλληνες οργανωτές του φετινού Συνεδρίου επικέντρωσαν την θεματολογία σε ζητήματα που αναφέρονται στην αρχαιότητα και ειδικότερα στην ιστορική αρχαιότητα του ευρύτατου θρακικού χώρου. «Τα θέματα του συνεδρίου έχουν σχέση με την αρχαία Θράκη, είναι πόλεις και έθνη στην αρχαία Θράκη, και αφορούν στην οικονομία, την κοινωνία, την θρησκεία, την τέχνη, δηλαδή με όλους τους τομείς της ιστορίας και της αρχαιολογίας που έχουν σχέση με τον χώρο της αρχαίας Θράκης». Στο Συνέδριο συμμετέχουν από 17 χώρες 159 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων αρκετοί είναι οι Βούλγαροι. «Όπως ξέρετε το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας Θράκης ανήκει σήμερα στη Βουλγαρία επομένως είναι επόμενο όλοι οι Βούλγαροι αρχαιολόγοι να ασχολούνται με την αρχαία Θράκη, ενώ στην Ελλάδα είναι ένας μικρός περιορισμένος αριθμός επιστημόνων που ασχολούνται με αυτή».

Όσον αφορά στις τελευταίες ανακαλύψεις στη Βουλγαρία ο κ. Τριαντάφυλλος τονίζει ότι αυτές είναι πράγματι αρχαιολογικά σημαντικές ανακαλύψεις, «διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκεί ήταν η κοιτίδα της αρχαίας Θράκης, έχουνε βρεθεί τύμβοι, κυρίως τάφοι, με εντυπωσιακά ευρήματα. Οι Βούλγαροι ταυτίζουν μερικούς με τάφους βασιλέων, αυτό όμως είναι θέμα προς συζήτηση. Πάντως τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά».

Αναφερόμενος στα ευρήματα της περιοχής Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης Έβρου τα οποία αποτελούσαν το θέμα της ομιλίας του Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων σημείωσε τα εξής: «Είναι μια σημαντική ανασκαφή σ’ ένα ταφικό τύμβο του 2ου αιώνα μ.Χ. Έχουνε βρεθεί πέντε άμαξες με τα άλογά τους, τέσσερις καύσεις νεκρών, χωριστά άλλες ταφές αλόγων. Ένα σύνολο δηλαδή εντυπωσιακό, το οποίο παραμένει ακόμα στην θέση του και υπάρχει προοπτική να γίνει εκεί ένας εκθεσιακός χώρος, ούτως ώστε οι επισκέπτες να βλέπουν όλα τα ευρήματα στο περιβάλλον το οποίο βρέθηκαν. Επίσης θα έχουμε καινούργια ευρήματα έξω από τον τύμβο, όπου άρχισε αυτές τις μέρες μια καινούργια ανασκαφή, διότι ορισμένες καύσεις που έχουνε γίνει στον τύμβο μετά την κατασκευή του ελπίζουμε ότι θα συνοδεύονται και αυτές από άμαξες και άλογα τα οποία δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα».

Στα πλαίσια του Συνεδρίου στους συνέδρους θα δοθεί η ευκαιρία να επισκεφθούν τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. «Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει εκδρομές στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία όπως στο μουσείο Αβδήρων, στο χώρο της αρχαίας Μαρώνειας, της Μεσημβρίας, Ζώνης και ενδέχεται να γίνει και την τελευταία μέρα κάποια εκδρομή στην Μικρή Δοξιπάρα για να δούνε από κοντά τα ευρήματα του τύμβου» κατέληξε ο κ. Τριαντάφυλλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συνέδριο πραγματοποιείται με τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου, του δήμου Κομοτηνής, του δήμου Αλεξανδρούπολης και της Alpha Bank.

Ενώ οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτό είναι η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ελλάδα, η F.Y.R.O.M., το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Η.Π.Α, η Ιταλία, η Ισπανία, η Μολδαβία, η Ουκρανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Τουρκία και η Τσεχία.

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.