1.000 ευρω προστιμο για το χυμα τσιπουρο στα καταστηματα εστιασης

Θετικά βλέπουν οι εμφιαλωτές το μέτρο που διαχωρίζει το χύμα από το εμφιαλωμένο τσίπουρο

Αυστηρά είναι τα πρόστιμα που προβλέπονται για την παραβίαση της νομοθεσίας όσο αφορά το χύμα τσίπουρο και τσικουδιά, στην εγκύκλιο που εξέδωσε Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, με βάση Υπουργική απόφαση για το θέμα του 2017.
 
Να θυμίσουμε πως το Υπουργείο πρόσφατα επαναβεβαίωσε τον διαχωρισμό μεταξύ του χύμα και εμφιαλωμένου τσίπουρου, με το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα να είναι το ονομαζόμενο «ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ)». Οποιαδήποτε άλλη αναγραφή ονομασίας για χύμα προϊόντα αυτού του τύπου, όπως «Τσίπουρο» ή «Τσικουδιά» (τα οποία διατίθενται αποκλειστικά εμφιαλωμένα) στους τιμοκαταλόγους και στα λοιπά έγγραφα διακίνησης και εμπορίας, απαγορεύεται.
 
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, με κύριο γνώμονα την προστασία των καταναλωτών και του εμπορικού σήματος, καθώς και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, προβαίνει στις εξής διευκρινίσεις:
 
Το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα σε μονάδες ομαδικής εστίασης είναι το ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ), το οποίο είναι διαφορετικό προϊόν από το Τσίπουρο και την Τσικουδιά, όπως ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.
 
Τα προϊόντα «Τσίπουρο ή Τσικουδιά» διατίθενται στους χώρους ομαδικής εστίασης αποκλειστικά προσυσκευασμένα, ενώ στους τιμοκαταλόγους των ανωτέρω καταστημάτων θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ότι το ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ), διατίθεται χύμα, ενώ στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 1000 ευρώ ανά παράβαση.

Η αύξηση του φόρου έσπρωξε τον κόσμο στο τσίπουρο

Θετικά βλέπουν αυτόν το διαχωρισμό οι εμφιαλωτές, ιδιαίτερα όσο αφορά την προστασία του καταναλωτή, όπως ανέφερε και ο διευθύνων σύμβουλος της Ποτοποιίας Οινοποιίας Θράκης κ. Βάιος Κουδουμάκης.
 
Άλλωστε όπως ανέφερε, για ένα λίτρο τσίπουρο, η Ποτοποιία έχει φόρο και ΦΠΑ 6,324 ευρώ, ενώ για τον διήμερο το 1 λίτρο είναι 59 λεπτά, κάτι που σημαίνει πως η φορολογία κάνει το συσκευασμένο τσίπουρο 671% ακριβότερο από το χύμα.
 
«Για αυτό και χαιρετίσαμε αυτή την προσπάθεια που έκανε το Υπουργείο Ανάπτυξης για να ξεχωρίσει αυτά τα δύο προϊόντα, γιατί και αυτό που παράγουμε εμείς και οι μικροί αποσταγματοποιοί ονομαζόταν τσίπουρο, όμως σε εμάς θα πρέπει να ελεγχθούν τόσο τα στέμφυλα, πριν ξεκινήσει η διαδικασία, όσο και το τελικό προϊόν, το οποία θα πρέπει να πάει στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου θα ελεγχθεί, και, αφού πάρουμε την έγκριση, θα μπορεί να πουληθεί» ανέφερε.
 
Στους μικρούς αποσταγματοποιούς αντίθετα, δεν υπάρχει αυτός ο έλεγχος, ούτε στα στέμφυλα, από τα οποία παράγεται το τσίπουρο, ούτε στο τελικό προϊόν.
 
«Θα πρέπει κάποια στιγμή ο καταναλωτής να καταλάβει ότι είναι πολύ επικίνδυνο αυτό», σημείωσε ο κ. Κουδουμάκης, που πάντως αποδίδει αυτή την αύξηση της κατανάλωσης χύμα τσίπουρου κυρίως στην οικονομική κρίση, που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση αφενός της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, αλλά και τη δραματική αύξηση των ειδικών φόρων στα ποτά, που από την αρχή της κρίσης φτάνει το 125%.
 
Αποτέλεσμα ήταν ενώ δεν το ήξεραν πολλοί το τσίπουρο, και έπιναν κυρίως ούζο, πλέον «στην Ελλάδα, ούζο πίνουν μόνο οι τουρίστες και οι Έλληνες πίνουν τσίπουρο είτε χύμα είτε εμφιαλωμένο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.