Υποθεση δολοφονιας Τοσκο: Το δευτερο ατομο στο αυτοκινητο, η βραχεια νοσηλεια και τα «βουβα» κινητα

Τα ευρήματα της πολύμηνης έρευνας που οδήγησαν στην προφυλάκιση μίας 26χρονης και την άσκηση δίωξης σε ακόμη τέσσερα άτομα

Μετά από έρευνα που διήρκεσε σχεδόν έξι μήνες, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης έφτασε στην εξιχνίασης της υπόθεσης δολοφονίας του 28χρονου Βούλγαρου Τόσκο Μποτζατζίσκι, στις 5 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Τα κρίσιμα στοιχεία της έρευνας άρχισαν να συγκεντρώνονται μόλις λίγες ώρες μετά το θλιβερό συμβάν και στην πορεία των ερευνών πήραν τη μορφή «χιονοστιβάδας», με αποτέλεσμα στις 30 Ιουνίου η αστυνομία να ανακοινώσει την ταυτοποίηση των στοιχείων ακόμη πέντε ατόμων που ενεπλάκησαν στην επίθεση και οι οποίοι προστέθηκαν στους δύο που είχαν ήδη συλληφθεί ανήμερα της επίθεσης.

Το υλικό από τις κάμερες

Στη διάθεση των αστυνομικών τέθηκε βίντεο παρακείμενου καταστήματος, στην περιοχή πέριξ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μία πολύ σημαντική ανατροπή, η οποία επιβεβαίωσε όσα κατήγγειλαν συγγενείς του θύματος. Στο αυτοκίνητο που προκάλεσε τα θανάσιμα τραύματα στον άτυχο Βούλγαρο, δεν επέβαινε μόνο η 26χρονη, η οποία προσήλθε οικειοθελώς στην αστυνομία την επομένη του περιστατικού αναφέροντας πως η ίδια ήταν η οδηγός, αλλά και ένα δεύτερο άτομο, που είναι μεταξύ των πέντε, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης, σωματικές βλάβες κατά συναυτουργία, αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Επιπλέον, από την αρχή η αστυνομία γνώριζε πως το αυτοκίνητο είχε νοικιαστεί μέσω εταιρείας leasing από έναν 48χρονο, που ενεπλάκη στην υπόθεση.

Το νοσοκομείο, τα κινητά και οι αντιφάσεις

Στην πορεία των ερευνών η αστυνομία διαπίστωσε πως δύο ώρες μετά το περιστατικό η 26χρονη προσήλθε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου και παρέμεινε για λίγες ώρες. Την επομένη εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα δηλώνοντας πως ήταν παρούσα στο επεισόδιο, οδηγούσε το μοιραίο αυτοκίνητο και επικαλέστηκε ταραχή από τα γεγονότα που διαδραματίζονταν μπροστά της, προκειμένου να εξηγήσει γιατί παρέσυρε τον άτυχο Βούλγαρο.

Αρχικά στην 26χρονη ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και εγκατάλειψη θύματος τροχαίου, σε βαθμό πλημμελήματος, όμως στην εξέλιξη των ερευνών τα πράγματα άλλαξαν. Πέρα από τη βραχεία νοσηλεία, το ενδιαφέρον των αστυνομικών κίνησε και το γεγονός ότι από τα κινητά τόσο της 26χρονης όσο και του 48χρονου είχαν διαγραφεί τα πάντα, ενώ δεν καταγράφηκε καμία τηλεφωνική επικοινωνία μετά το περιστατικό της 5ης Ιανουαρίου.

Επιπλέον, από το οπτικό υλικό διαπιστώθηκε ότι η φερόμενη ως οδηγός του οχήματος προσπάθησε δύο φορές να περάσει πάνω από τον άτυχο 28χρονο, κάτι που κατάφερε με τη δεύτερη προσπάθεια. Αμέσως μετά, κατά την αποχώρησή της από το σημείο παραβίασε κόκκινους σηματοδότες.

Στην αρχική της κατάθεση η 26χρονη υπέπεσε σε αντιφάσεις, με αποτέλεσμα η αστυνομία να συνεχίσει να ερευνά την υπόθεση. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τους επόμενους μήνες, οδήγησαν στη σύλληψή της στις 29 Ιουνίου, με την κατηγορία να μετατρέπεται πλέον σε ανθρωποκτονία με δόλο, ενώ την προηγούμενη Παρασκευή κρίθηκε προφυλακιστέα με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέως.

Όσο για τον 48χρονο και τους υπόλοιπους που ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στην επίθεση, για τις κατηγορίες θα αποφασίσει η ανακρίτρια, η οποία εξέδωσε και το ένταλμα σύλληψης της 26χρονης.

Η γυναίκα συνελήφθη στις 29 Ιουνίου, καθώς από τα ευρήματα της έρευνας η αστυνομία έφτασε στο συμπέρασμα πως η ίδια και ο 48χρονος οργάνωσαν την επίθεση πληροφορώντας τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους για την παρουσία των Βούλγαρων στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής και καθοδηγώντας τους μέχρι τη στιγμή της επίθεσης.

Οι συλλήψεις του Ιανουαρίου

Η αστυνομία είχε ήδη προχωρήσει από τις 5 Ιανουαρίου στη σύλληψη δύο ατόμων, ενός 26χρονου και ενός 24χρονου, που ακολούθησαν στάση άρνησης απέναντι σε οποιαδήποτε εμπλοκή τους στα γεγονότα.

Στις 9 Ιανουαρίου ο ένας από τους δύο κατηγορούμενους και πιο συγκεκριμένα ο 24χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέως, καθώς του απαγγέλθηκε κατηγορία για θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη, ενώ ο 26χρονος συγκατηγορούμενός του αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος με την κατηγορία της συνέργειας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Αμφότεροι οι κατηγορούμενοι είχαν αρνηθεί ενώπιον της ανακρίτριας πως ήταν παρόντες στο περιστατικό, ενώ προσπάθησαν να αποδομήσουν την κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα και το οπτικό υλικό που τους ενέπλεκε στην υπόθεση.

Στις 29 Απριλίου ο 24χρονος αποφυλακίστηκε με διάταξη της ανακρίτριας Θεσσαλονίκης, που έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα επιβάλλοντας περιοριστικούς όρους: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αυτοπρόσωπη εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου διαμένει και χρηματική εγγύηση ύψους 3.000 ευρώ.

Ο 24χρονος είναι ενεργό μέλος του ΣΦ ΠΑΟΚ Τούμπας και γιος αστυνομικών, με τη μητέρα του να έχει θητεύσει και στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, πριν μετατεθεί στην Κρατική Ασφάλεια. Όσο για τον πατέρα του, ήταν επί σειρά ετών αστυνομικός στο Άγιο Όρος και πλέον κατέχει θέση Αστυνόμου Β’ σε τμήμα της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Το κίνητρο της επίθεσης

Η επίθεση στους Βούλγαρους οπαδούς, που προκάλεσε τον θάνατο του 28χρονου Τόσκο, συνδέεται με δύο περιστατικά: του Οκτωβρίου, όταν εκδηλώθηκε επίθεση εναντίον συνδέσμου φιλάθλων του ΠΑΟΚ στην ανατολική Θεσσαλονίκη και του Δεκεμβρίου, όταν άγνωστοι προκάλεσαν φθορές σε καφετέρια στη Ν. Κρήνη τραυματίζοντας δύο άτομα.

Σημειωτέον, ότι πριν εκδηλωθεί η επίθεση της 5ης Ιανουαρίου, τους Βούλγαρους συνόδευαν και οπαδοί του Άρη από τη Θεσσαλονίκη, που όμως είχαν αποχωρήσει όταν εμφανίστηκαν οι ταραξίες που προκάλεσαν τα επεισόδια.

Ο κύκλος της βίας στη Θεσσαλονίκη

Πριν τον τραγικό θάνατο του Τόσκο Μποτζατζίσκι τον Ιανουάριο, το τελευταίο κρούσμα οπαδικής βίας που οδήγησε στην απώλεια ανθρώπινης ζωής καταγράφηκε το 2017. Στις 27 Απριλίου εκείνης της χρονιάς, ο Κύπριος φίλαθλος του ΠΑΟΚ, Νάσος Κωνσταντίνου, καταδιώχθηκε στην Αγ. Δημητρίου από χούλιγκαν, που αργότερα αναγνωρίστηκαν ως οπαδοί του Ηρακλή, με αποτέλεσμα ο άτυχος 24χρονος να παρασυρθεί από διερχόμενο όχημα, να υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και να καταλήξει στις 4 Μαΐου.

Για τον θάνατο του Νάσου Κωνσταντίνου κρίθηκαν ένοχοι δύο νεαροί, στους οποίους επιβλήθηκε κάθειρξη εννέα ετών και οκτώ μηνών, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση στο Εφετείο.

Στη Θεσσαλονίκη έχουν καταγραφεί και άλλα κρούσματα οπαδικής βίας:

7 Οκτωβρίου 2009: Κατά τη διάρκεια αγώνα των ομάδων Κ21 του Άρη και του ΠΑΟΚ στη Σουρωτή, άγνωστοι επιτέθηκαν με λοστούς, ρόπαλα και μαχαίρια στην ομάδα των κιτρινόμαυρων, με αποτέλεσμα να μαχαιρωθεί στο πόδι ο προπονητής του Άρη, Νίκος Πασιαλής. Μετά από έξι χρόνια οι δέκα κατηγορούμενοι για την υπόθεση αθωώθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

4 Απριλίου 2019: Περίπου 50 οπαδοί του ΠΑΟΚ έφτασαν έξω από το κλειστό της ΜΕΝΤ, όπου αγωνιζόταν η ομάδα βόλεϊ του Άρη, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με οπαδούς των κιτρινόμαυρων. Η αστυνομία προχώρησε σε τρεις προσαγωγές, που μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

8 Σεπτεμβρίου 2019: Πιτσιρικάδες ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού Θεσσαλονίκης δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια φιλικού αγώνα με τον Ποντιακό Πολυδενδρίου. Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος εννέα ατόμων ηλικίας 22 έως 52 ετών.

11 Οκτωβρίου 2019: Η συμπλοκή οπαδών του ΠΑΟΚ με δυνάμεις της αστυνομίας στην οδό Δελφών οδηγεί σε δύο συλλήψεις. Οι ταραξίες ετοιμάζονταν να επιτεθούν σε σύνδεσμο φιλάθλων του Άρη.

29 Δεκεμβρίου 2019: Η αστυνομία απέτρεψε την τελευταία στιγμή επίθεση χούλιγκαν του ΠΑΟΚ εναντίον οπαδών του Άρη, που επέβαιναν σε λεωφορείο στην περιοχή της Πολίχνης. Η κινητοποίηση της ΕΛΑΣ οδήγησε στη σύλληψη οκτώ ατόμων.

4 Απριλίου 2020: Δύο νεαροί χούλιγκαν του Άρη επιτέθηκαν σε διαμέρισμα στην Πυλαία, όπου νόμιζαν πως διέμενε οπαδός του ΠΑΟΚ, αλλά οι πέτρες έπληξαν την οικία αστυνομικού, με αποτέλεσμα οι δράστες να συλληφθούν.

8 Απριλίου 2020: Χούλιγκαν επιτέθηκαν σε αυτοκίνητο στα Πυλαιώτικα. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δύο ατόμων, 23 και 32 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία.

30 Μαΐου 2020: Άγνωστοι μαχαίρωσαν 19χρονο σε προαύλιο σχολείου. Οι δράστες της επίθεσης ταυτοποιήθηκαν από την αστυνομία.

Πηγή: makthes.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.