Ξεκινησαν οι πρωτες εργασιες για το μουσειακο κελυφος στον Τυμβο Ζωνης- Μ. Δοξιπαρας

Αναμένεται η ολοκλήρωση της μελέτης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την αποκατάσταση του τεμένους Βαγιαζήτ

Για την πορεία των εργασιών στον Τύμβο Ζώνης – Μ. Δοξιπάρας αλλά και για άλλα μνημεία στον νομό Έβρου μίλησε στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή «Εντός τόπου και χρόνου» η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Έβρου Δόμνα Τερζοπούλου. Από τις 20 Σεπτεμβρίου έχουν αρχίσει οι πρόδρομες εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου στον Τύμβο Ζώνης – Μ. Δοξιπάρας ενώ την 1η Οκτωβρίου ξεκίνησε εργασίες και η Διεύθυνση Συντήρησης του υπουργείου οι οποίες έχουν αναλάβει αρχικά τη συντήρηση των ευρημάτων και τη διαμόρφωση του χώρου και στο τέλος του έτους αναμένεται η δημοπράτηση για να αρχίσει να κατασκευάζεται το μουσειακό κέλυφος, έργο που είχε ανακοινώσει αποκλειστικά στον αέρα του Ράδιο Έβρος η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Το έργο έχει δρομολογηθεί και προχωράμε κανονικά» εξήγησε η κ. Τερζοπούλου. Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου αναφέρθηκε στην κατασκευή του μουσειακού κελύφους ως ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο αποτελούσε χρέος της αρχαιολογικής υπηρεσίας για την περιοχή της Ορεστιάδας καθώς είχε καθυστερήσει πάρα πολλά χρόνια. Όπως εξήγησε και η ίδια, που είχε συμμετάσχει στην αρχική ανασκαφή το 2002, οι προσπάθειες γίνονται από τότε για την κατασκευή του μουσειακού κελύφους και παράλληλα την ανάδειξη του τύμβου, και πλέον οι προσδοκίες θα υλοποιηθούν με τις σωστές όμως εργασίες στον κατάλληλο χρόνο.

«Από την πρώτη στιγμή της αποκάλυψης ξέραμε ότι πρέπει να γίνει κάτι εδώ επιτόπου» είπε χαρακτηριστικά η κ. Τερζοπούλου, μιλώντας για την ανάδειξη του Τύμβου και την σημαντικότητα του μνημείου. Αναφερόμενη στις εργασίες που αναμένονται η προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Έβρου εξήγησε ότι θα αποκατασταθεί η μορφή του Τύμβου, θα κατασκευαστεί το μουσειακό κέλυφος στο οποίο θα εκτεθούν και όλα τα ευρήματα της ανασκαφής (οι άμαξες, όλα τα ευρήματα των καύσεων) και μάλιστα τα περισσότερο από αυτά στις θέσεις που έχουν βρεθεί – είτε τα ίδια τα αντικείμενα είτε θα κατασκευαστούν ακριβή αντίγραφα των αντικειμένων – τα οποία θα εκτεθούν σε προθήκες, για να έχει ο επισκέπτης την ακριβή εικόνα του Τύμβου.

Μνημεία του Διδυμοτείχου: Ποια μέρη είναι επισκέψιμα, που γίνονται εργασίες για την ανάδειξή τους

Εν συνεχεία η κ. Τερζοπούλου μίλησε και για άλλα μουσεία αλλά και μνημεία στην περιοχή του Έβρου. Για το Διδυμότειχο εξήγησε ότι το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου μέχρι 30 Οκτωβρίου λειτουργεί κανονικά και επιπρόσθετα τα Σάββατα λειτουργεί μέχρι τις 8:00 το απόγευμα. Αναφορικά με το Τέμενος Βαγιαζήτ αυτή τη στιγμή εφορεία αρχαιοτήτων Έβρου εκτελεί ένα έργο ΕΣΠΑ για την τεκμηρίωση του τεμένους και παράλληλα το εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εκπονεί μία μελέτη για την αποκατάσταση της στέγης και γενικότερα του μνημείου:

«Δεν έχουμε σταματήσει στιγμή να δουλεύουμε για το Βαγιαζήτ, είναι βέβαια και αυτό ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο μετά την πυρκαγιά αλλά πιστεύουμε τώρα ότι είμαστε πλέον προς τη σωστή κατεύθυνση, αναμένουμε την ολοκλήρωση της μελέτης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου για να για να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση του μνημείου». Το δυσκολότερο κομμάτι της αποκατάστασης είναι φυσικά η ολοσχερής καταστροφή της μέχρι τότε σωζόμενης ξύλινης στέγης από την πυρκαγιά, το οποίο ήταν και το σημαντικότερο ίσως κομμάτι του Τεμένους και γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθεί, και φυσικά και στο σύνολο του το μνημείο, το οποίο φέρει φθορές και στις τοιχογραφίες ωστόσο όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, εκεί οι ζημιές θεωρούνται αναστρέψιμες και η εφορεία αρχαιοτήτων Έβρου εργάζεται και προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κ. Τερζοπούλου εκτιμά ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι το Τέμενος Βαγιαζήτ να αποκατασταθεί πλήρως Και πιθανόν να λειτουργήσει ως επισκέψιμο μνημείο. Ακόμη για το Διδυμότειχο εργασίες εκτελούνται παράλληλα από την ΕΦΑ Έβρου και στην Πλωτινόπολη όπου θα δημιουργηθεί ένα στέγαστρο ώστε τα περίφημα ψηφιδωτά που έχουν βρεθεί να καταστούν επισκέψιμα. Συνολικά αυτή τη στιγμή στο νομό τρέχουν πολλές εργασίες σε διάφορα μνημεία από χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ και μέσω της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, στο μουσείο Σαμοθράκης όπου θα λειτουργήσει μία καινούργια έκθεση, στο κάστρο της Χώρας Σαμοθράκης θα γίνει ο ηλεκτροφωτισμός, και φυσικά στο βόρειο Τμήμα οι εργασίες στο Διδυμότειχο και στον Τύμβο Ζώνης – Μ. Δοξιπάρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.