Ξεκινα στο ΔΠΔ η διαμαχη για το αν το Ισραηλ διαπραττει γενοκτονια στη Γαζα

Η εναρκτήρια ακρόαση επικεντρώνεται στο αίτημα της Νοτίου Αφρικής να επιβάλει το δικαστήριο δεσμευτικές προσωρινές διαταγές, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ.

Ξεκίνησε στο ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών η νομική μάχη για το αν ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα ισοδυναμεί με γενοκτονία, έπειτα από προσφυγή της Νότιας Αφρικής.

Η διαδικασία άνοιξε με προκαταρκτικές ακροάσεις από τους δικηγόρους για λογαριασμό της Νότιας Αφρικής να εξηγούν στους δικαστές γιατί η χώρα — εδώ και καιρό υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης— κατηγόρησε το Ισραήλ για «πράξεις και παραλείψεις» που έχουν «γενοκτονικό χαρακτήρα» στην πόλεμο στη Γάζα και έχει ζητήσει την άμεση διακοπή των στρατιωτικών ενεργειών του Ισραήλ.

Η υπόθεση, που είναι πιθανό να πάρει χρόνια για να επιλυθεί, χτυπά την καρδιά της εθνικής ταυτότητας του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους που δημιουργήθηκε μετά τη γενοκτονία των Ναζί στο Ολοκαύτωμα.

Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά τον ισχυρισμό για γενοκτονία, παρότι ανάμεσα στα θύματα είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά σύμφωνα με τη Χαμάς.

Το Ισραήλ συνήθως θεωρεί τα δικαστήρια του ΟΗΕ και τα διεθνή δικαστήρια άδικα και μεροληπτικά. Όμως στέλνει μια ισχυρή νομική ομάδα στο Διεθνές Δικαστήριο για να υπερασπιστεί τη στρατιωτική της επιχείρηση που ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Νομίζω ότι ήρθαν γιατί θέλουν να αθωωθούν και πιστεύουν ότι μπορούν να αντισταθούν με επιτυχία στην κατηγορία της γενοκτονίας», δήλωσε η Τζούιλιετ ΜακΙντάιρ, ειδικός στο διεθνές δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας. Η ίδια εκτίμησε πως η Νότια Αφρική «θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει το κατώφλι» της απόδειξης της γενοκτονίας. «Δεν είναι απλώς θέμα δολοφονίας τεράστιου αριθμού ανθρώπων», πρόσθεσε σε ένα email στο Associated Press. «Πρέπει να υπάρχει πρόθεση να καταστραφεί μια ομάδα ανθρώπων (που ταξινομούνται ανά φυλή ή θρησκεία για παράδειγμα) εν όλω ή εν μέρει, σε ένα συγκεκριμένο μέρος».

Περισσότεροι από 23.200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Γάζα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς. Περίπου τα δύο τρίτα των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά, αναφέρουν αξιωματούχοι υγείας.

Στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς Παλαιστίνιοι μαχητές σκότωσαν περίπου 1.200 Ισραηλινούς, κυρίως πολίτες, ενώ απήγαγαν περίπου 250 άλλους, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στη γραπτή της αγωγή, η Νότια Αφρική αναφέρει ότι προσέφυγε στο δικαστήριο «για να αποδείξει την ευθύνη του Ισραήλ για παραβιάσεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, να το καταστήσει πλήρως υπεύθυνο βάσει του διεθνούς δικαίου για αυτές τις παραβιάσεις» και να «διασφαλίσει την επείγουσα και πληρέστερη δυνατή προστασία για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα που διατρέχουν σοβαρό και άμεσο κίνδυνο συνέχισης και περαιτέρω πράξεων γενοκτονίας».

Πάνω από 900 διεθνείς οργανώσεις, φορείς, κινήματα, συνδικάτα κ.ά έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή, στην οποία δηλώνουν τη στήριξή τους στην προσφυγή που κατέθεσε –πριν από λίγες ημέρες– στη Χάγη η Νότια Αφρική. Όπως επισημαίνουν, οι δολοφονίες και η εκτόπιση μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων από το Ισραήλ, καθώς και η άρνηση νερού, τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων σε έναν κατεχόμενο πληθυσμό, πληρούν τα κριτήρια για το έγκλημα της γενοκτονίας.

Μεταξύ της αντιπροσωπείας της Νότιας Αφρικής θα είναι ο πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Κόρμπιν, του οποίου η ηγεσία του αριστερού Εργατικού Κόμματος επικρίθηκε για αντισημιτισμό. Είναι μακροχρόνιος υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης και σφοδρός επικριτής του Ισραήλ.

«Η υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής ξεκλειδώνει μια νομική διαδικασία στο ανώτατο δικαστήριο του κόσμου για την αξιόπιστη εξέταση της συμπεριφοράς του Ισραήλ στη Γάζα με την ελπίδα να περιορίσει περαιτέρω τα δεινά», δήλωσε ο Balkees Jarrah, αναπληρωτής διευθυντής διεθνούς δικαιοσύνης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μια δήλωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την υπόθεση της Νότιας Αφρικής «απεχθή και περιφρονητική εκμετάλλευση» του δικαστηρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, απέρριψε την υπόθεση ως «άδικη» κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Τελ Αβίβ την Τρίτη.

Το παγκόσμιο δικαστήριο, το οποίο αποφαίνεται για διαφορές μεταξύ εθνών, δεν έχει κρίνει ποτέ μια χώρα ως υπεύθυνη για γενοκτονία. Πιο κοντά βρέθηκε το 2007 όταν αποφάσισε ότι η Σερβία «παραβίασε την υποχρέωση να αποτρέψει τη γενοκτονία» στη σφαγή του Ιουλίου 1995 από τις σερβοβόσνιες δυνάμεις περισσότερων από 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στον βοσνιακό θύλακα της Σρεμπρένιτσα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.