Βορεια Ελλαδα: Με χαμηλες ταχυτητες ο οδικος τουρισμος εναντι του χρυσου 2019

Κατά 10,4% υπολείπεται έναντι της χρονιάς-βαρόμετρο για τον ελληνικό τουρισμό-Ανάκαμψη 35,8% σε σχέση με πέρυσι

Την ώρα που ο ελληνικός τουρισμός τραβά για μια ακόμη φορά το…άρμα της οικονομίας με τις εισπράξεις να κινούνται ολοταχώς για πάνω από τα 20 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το ρεκόρ εσόδων του 2019, οι οδικές αφίξεις που αποτελούν το μέγα ζητούμενο για τους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας δείχνουν να κινούνται με σημαντικά χαμηλότερες ταχύτητες στο οκτάμηνο έναντι αυτών της χρονιάς-βαρόμετρο.

Eίναι χαρακτηριστικό πως, αν και στην περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου του τρέχοντος έτους, όπως προκύπτει από τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, οι οδικές αφίξεις καταγράφουν αύξηση κατά 35,8% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, εντούτοις υπολείπονται κατά 10,4% συγκριτικά με το 2019, που αποτελεί τη χρυσή χρονιά του ελληνικού τουρισμού.

Συγκεκριμένα, κατά το εξεταζόμενο διάστημα της τρέχουσας χρονιάς από τα τελωνεία τις χώρας καταγράφηκαν 7,7 εκατ. διεθνείς αφίξεις έναντι 5,7 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα. Το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2019 οι διεθνείς οδικές αφίξεις είχαν αγγίξει τα 8,6 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί πως την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 8 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 12,3 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2019.

Στον αντίποδα, πάντως, βρίσκονται οι αεροπορικές διεθνείς αφίξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται το ΙΝΣΕΤΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 17,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, οι οποίες ξεπέρασαν τα επίπεδα του Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,4%/+1,9 εκατ. αφίξεις. Σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2019 η αύξηση υπολογίζεται σε 11%.

Θετική είναι η εικόνα και στο αεροδρόμιο Μακεδονία, καθώς στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου του τρέχοντος έτους η επιβατική κίνηση έφτασε τα 4,7 εκατ. έναντι της περσινής αντίστοιχης περιόδου οπότε ήταν 3,89 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20,8%. Σε σχέση με το οκτάμηνο του 2019, οπότε οι επιβάτες ήταν 4,66 εκατ., εμφανίζεται οριακή αύξηση κατά 0,8%.

Τα αγκάθια του οδικού τουρισμού

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά τα θετικά αποτελέσματα που κατέγραψε φέτος ο τουρισμός έναντι της περσινής χρονιάς, τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις στα τελωνεία εξακολουθούν να υπάρχουν, γεγονός που αποτελεί σημαντικό αγκάθι, ενώ ένα ακόμη σημείο που αξίζει να αναφερθεί είναι πως η σεζόν φέτος μειώθηκε στις 80 από τις 100 μέρες που ήταν πέρυσι και το 2019, τόσο λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που δέχονται οι εν δυνάμει ταξιδιώτες όσο και εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στη χώρα μας στην αρχή της θερινής σεζόν.

Καλύτεροι μήνες στο οκτάμηνο αναφορικά με τις αφίξεις ήταν οι καλοκαιρινοί. Συγκεκριμένα, αύξηση καταγράφηκε τον Ιούνιο κατά 44,4%/+402 χιλ. έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα, ενώ σημειώθηκαν 1,3 εκατ. αφίξεις.

Τον Ιούλιο η αύξηση συνεχίστηκε με επιβραδυνόμενο ρυθμό +468 χιλ./30,8%, καθώς σημειωθήκαν 2 εκατ. οδικές αφίξεις. Παρόμοια ήταν η εικόνα και τον Αύγουστο, με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 2,2 εκατ. καταγράφοντας αύξηση +404 χιλ./22,7%.

Ποιοι ήρθαν στη χώρα μας

Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023 καταγράφηκε αύξηση από όλες τις γειτονικές χώρες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες διαφορές καταγράφεται από τη Βουλγαρία κατά +1,3 εκατ./60,4%, ενώ καταγράφηκαν 3,4 εκατ. οδικές αφίξεις, και ακολούθησε η Τουρκία όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστιαίες διαφορές, κατά +315 χιλ./67,0%, με 785 χιλ. οδικές αφίξεις.

Η αύξηση από τη Βόρεια Μακεδονία ανήλθε σε +254 χιλ./12,1% καθώς οι οδικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 2,3 εκατ., ενώ από την Αλβανία η αύξηση ανέρχεται σε +188 χιλ./18,8%, με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 1,2 εκατομμύρια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.