Τριτη στην Ευρωπη η Ελλαδα για την ποιοτητα των θαλασσων της

Το 95,8% των υδάτων της Ελλάδας είναι σε άριστη κατάσταση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Εξαιρετική αποδεικνύεται για ακόμα μία χρονιά η ποιότητα των ελληνικών θαλασσών. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην Ευρώπη, με το 95,8% των νερών της να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, με τις χώρες των πρώτων δύο θέσεων, την Αυστρία (προφανώς για τις λίμνες) και τη Μάλτα, να διαθέτουν ελάχιστα, σε σχέση με τη χώρα μας, σημεία δειγματοληψίας. Στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη βρίσκονται η Πολωνία και η Σλοβακία.

Η φετινή έκθεση «Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη», που εκδίδεται κάθε έτος από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, καταρτίστηκε με βάση 21.551 δειγματοληψίες από όλες τις χώρες της Ε.Ε., την Αλβανία και την Ελβετία. Τα ευρήματά της, μεταξύ άλλων, είναι τα εξής:

  1. Η γενική ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη είναι πολύ καλή, με το 84,7% να είναι σε άριστη κατάσταση και μόλις το 1,6% σε κακή.
  2. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση με το 95,8% των υδάτων της να είναι σε άριστη κατάσταση, 1,2% σε καλή, 0,1% σε επαρκή και 0% σε κακή (ακόμα 2,9% δεν ενσωματώθηκε στην κατάταξη λόγω πλημμελών στοιχείων). Να σημειωθεί ότι υπεύθυνη για τις δειγματοληψίες είναι η εθνική αρχή κάθε χώρας, εν προκειμένω το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πάντως η ελληνική σελίδα των στοιχείων (http://www.bathingwaterprofiles.gr/), που περιλαμβάνει και τα σημεία των δειγματοληψιών, δεν έχει ανανεωθεί από το 2016.
  3. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Αυστρία με 97,7% και ακολουθεί η Μάλτα με 96,6%. Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η Κροατία με 95,7% και την πέμπτη η Κύπρος με 93,3%. Να σημειωθεί ότι όλες (πλην μίας) έχουν υποπολλαπλάσια σημεία δειγματοληψιών από τη χώρα μας: η Αυστρία 261, η Μάλτα 87, η Κροατία 935 και η Κύπρος 120, ενώ η Ελλάδα 1.683.
  4. Οσον αφορά τις υπόλοιπες ευρωμεσογειακές χώρες, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιταλία 87,9% (5.524 σημεία δειγματοληψίας) και ακολουθούν η Ισπανία με 87,4% (2.261 σημεία), η Σλοβενία με 83% (47), η Γαλλία με 75,5% (3.355) και η Αλβανία με 68,1% (119).
  5. Τα χειρότερα νερά της Ευρώπης έχουν η Πολωνία, όπου μόλις το 44,5% των υδάτων κολύμβησης είναι σε άριστη κατάσταση, η Σλοβακία με 50% και η Ουγγαρία με 60,2%. Διευκρινίζεται ωστόσο στην έκθεση ότι μεγάλο ποσοστό των σημείων δειγματοληψίας της Πολωνίας δεν έχει ακόμα ολοκληρωμένη αξιολόγηση, γεγονός που εξηγεί την κακή της «βαθμολογία».

Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης προκύπτει από κοινοτική Οδηγία του 2006. Στόχος της Οδηγίας ήταν το σύνολο των υδάτων κολύμβησης της Ε.Ε. να έχουν τουλάχιστον επαρκή ποιοτική κατάσταση έως το 2015, στόχος που έχει επιτευχθεί στο 95,2% των περιπτώσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.