Τουρκια: Η καταρρευση της οικονομιας εβγαλε τους πολιτες στους δρομους

Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί, οι πολίτες αφυκτιούν, αλλά ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύεται να κερδίσει τον «πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας», παρά τις εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης

Xωρίς τέλος η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία την Τρίτη 23 Νοεμβρίου κατέγραψε μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην ιστορία.

Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί, οι πολίτες ασφυκτιούν, ωστόσο ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνεται των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων και δεσμεύεται να κερδίσει τον «πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας», παρά τις εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης. «Απορρίπτω πολιτικές που συρρικνώνουν την χώρα μας, την εξασθενούν και καταδικάζουν τον λαό της στην ανεργία, την πείνα και τη φτώχεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Για τους επενδυτές, τα σχόλια του Ερντογάν σημαίνουν ένα πράγμα: Δεν θα μείνει κανείς όσο ο πληθωρισμός συνεχίζει να επηρεάζει τα περιουσιακά τους στοιχεία», δήλωσε η Ίμα Σαμάνι, αναλύτρια στη Monex Europe.

Η νέα κατάρρευση της λίρας έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στην τουρκική οικονομία, καθώς μεγάλες επιχειρήσεις σταματούν να δέχονται συμβόλαια σε τουρκικές λίρες και ζητούν πληρωμές σε δολάρια και ευρώ. Εξαιτίας της κατρακύλας του νομίσματος, οι χονδρέμποροι και οι παραγωγοί πρώτων υλών αδυνατούν να τιμολογήσουν και οι πωλητές ανησυχούν ότι δεν θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα προϊόντα τους.

Τις επόμενες ημέρες η καθίζηση της λίρας αναμένεται να αποτυπωθεί στις τιμές των προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν βασικά προϊόντα, όπως καφέ και ζάχαρη. Για τον λόγο αυτό έχει τεθεί όριο στις αγορές, δύο συσκευασίες ανά προϊόν. Επίσης, η υποτίμηση της λίρας προκαλεί αναταραχές τόσο στις εισαγωγές αυτοκινήτων όσο και στα ηλεκτρονικά, καθώς οι τιμές αλλάζουν πλέον κάθε ώρα. 

Στους δρόμους οι πολίτες

Το βράδυ της Τρίτης, πολίτες σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική κατάσταση στη χώρα, φωνάζοντας «AKP παραιτήσου». Η πλατεία Ταξίμ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης έκλεισε με συρματομπλέγματα, ενώ στο Κουρτουλούς (Ταταύλα), η αστυνομία παρενέβη σε πολίτες που διαμαρτύρονταν.

Κλονίζεται η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου

Από την τελευταία μεγάλη συναλλαγματική κρίση της Τουρκίας του 2018, η οποία ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα να προβεί σε δραστική αύξηση επιτοκίων λόγω του επείγοντος, ο Ερντογάν υπόκειται σε λιγότερους ελέγχους. Εχει απομακρύνει από το 2019 μέχρι σήμερα τρεις διοικητές της Τραπέζης της Τουρκίας, έχει απαλλάξει την επιτροπή νομισματικής πολιτικής από οποιονδήποτε, που έστω και κατά διάνοια μπορεί να ήταν κατά της χαλάρωσης και παρέκαμψε το υπουργείο Οικονομικών. Ολα αυτά συμβαίνουν, επιπλέον της ευρείας εκστρατείας κατά των πιθανών αντιπάλων του στη Δικαιοσύνη, στα ΜΜΕ και τον στρατό, ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Εντούτοις, ο οικονομικός αντίκτυπος κλονίζει τη δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου. Οι εκλογές, τόσο οι προεδρικές όσο και οι εθνικές, αναμένεται να διεξαχθούν έως το 2023, αν και θα μπορούσε να τις προκηρύξει νωρίτερα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του και οι εθνικιστές σύμμαχοί του έχουν σχεδόν το 40% των ψηφοφόρων έναντι του 54% στην αναμέτρηση του 2018. Η ημερομηνία των εκλογών, πάντως, προσφέρει έναν μπαλαντέρ εθνικιστικής απόχρωσης στον Ταγίπ Ερντογάν, διότι συμπίπτει με τα 100χρονα της ίδρυσης του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Από το αποτυχημένο πραξικόπημα και μέχρι σήμερα η μέση αγοραστική δύναμη των πολιτών ελαττώθηκε κατά 75%. Οι ψηφοφόροι δεν είναι πιθανό να αφήσουν ατιμώρητη τέτοια κακοδιαχείριση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.