Το μελλον της μουσικης ειναι στην τεχνητη νοημοσυνη

Οι μουσικοί θα την χρησιμοποιούν ως εργαλείο για να δημιουργήσουν νέους ήχους στο μέλλον, επειδή «κάθε νέο στιλ μουσικής προέρχεται από μια νέα τεχνολογία».

Ο κορυφαίος dj Νταβίντ Γκουέτα είπε στο BBC ότι «το μέλλον της μουσικής είναι στην τεχνητή νοημοσύνη», αφού χρησιμοποίησε σχετική τεχνολογία για να προσθέσει ένα φωνητικό στο στiλ του Εμινεμ σε πρόσφατο τραγούδι του. Το άρθρο γράφει ότι ο διάσημος dj χρησιμοποίησε δύο ιστότοπους τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) για να δημιουργήσει στίχους και ένα ραπ τραγούδι στο στiλ του.

Ο Γάλλος μουσικός παραγωγός είπε ότι δεν θα κυκλοφορήσει το κομμάτι εμπορικά, τόνισε ωστόσο πως πιστεύει ότι οι μουσικοί θα χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο για να δημιουργήσουν νέους ήχους στο μέλλον, επειδή κάθε νέο στiλ μουσικής προέρχεται από μια νέα τεχνολογία.

Μιλώντας στον μουσικό ανταποκριτή του BBC Μαρκ Σάβατζ στα Brit Awards, ο Γκουέτα υποστήριξε: «Είμαι σίγουρος ότι το μέλλον της μουσικής είναι στην τεχνητή νοημοσύνη. Σίγουρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά ως εργαλείο», διευκρίνισε και στη συνέχεια παρέλαβε το βραβείο καλύτερου παραγωγού στην τελετή.

«Τίποτα δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τη γεύση», είπε. «Αυτό που καθορίζει έναν καλλιτέχνη είναι ότι έχεις ένα συγκεκριμένο γούστο, έχεις ένα συγκεκριμένο είδος συναισθήματος που θέλεις να εκφράσεις και θα χρησιμοποιήσεις όλα τα σύγχρονα όργανα για να το κάνεις αυτό».

Συνέκρινε δε την τεχνητή νοημοσύνη με όργανα που οδήγησαν σε μουσικές επαναστάσεις στο παρελθόν.

«Μάλλον δεν θα υπήρχε rock ’n’ roll αν δεν υπήρχε ηλεκτρική κιθάρα. Δεν θα υπήρχε acid house χωρίς το Roland TB-303 (bass synthesizer) ή το Roland TR-909 (drum machine).

Νομίζω ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καθορίσει νέα μουσικά στιλ. Πιστεύω ότι κάθε νέο στιλ μουσικής προέρχεται από μια νέα τεχνολογία».

Μάλιστα σε ένα βίντεο που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα είπε ότι δημιούργησε το φωνητικό στιλ του συναδέλφου του Εμινεμ «για αστείο» αλλά «δούλεψε τόσο καλά, που δεν μπορούσα να το πιστέψω».

Στη μακροσκελή συνέντευξή του είπε ακόμη στο BBC ότι το δημοσίευσε «επειδή ήθελα απλώς να ανοίξω τη συζήτηση και να ευαισθητοποιήσω άλλους καλλιτέχνες».

«Είναι πολύ αστείο, στην πραγματικότητα, γιατί πολλοί άνθρωποι αντιδρούν. Μερικοί από αυτούς λένε: “Ω, αυτό είναι ιδιοφυές. Ορισμένοι δε από αυτούς είναι πολύ θυμωμένοι μαζί μου, αλλά δεν πρόκειται να κυκλοφορήσω τον δίσκο. Είναι αδύνατο να σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μια πραγματική συνεργασία, αλλά ακούγεται ακριβώς όπως ο Εμινεμ», πρόσθεσε.

Ορισμένοι θαυμαστές που αντέδρασαν στην ανάρτησή του στο Twitter εντυπωσιάστηκαν με το πείραμα, αλλά άλλοι ήταν αδιάφοροι ειδικά στο YouTube και το TikToker. Πάντως ο Εμινεμ δεν έχει σχολιάσει ακόμη το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης στα μουσικά δρώμενα.

Οπως, ωστόσο, επισημαίνει το BBC, όποια κι αν είναι η άποψή σας, η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ για να μείνει.

Μάλιστα το περιοδικό Variety σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα περισσότερα τραγούδια που έχουν δημιουργηθεί από AI έχουν γίνει viral στο TikTok τους τελευταίους μήνες, με τους θαυμαστές να παίρνουν υπάρχοντα τραγούδια και να χρησιμοποιούν λογισμικό για να τα κάνουν να ακούγονται σαν να τα τραγουδάει κάποιος άλλος αγαπημένος τους καλλιτέχνης. Οπως, για παράδειγμα, τον περασμένο μήνα, οπότε οι θαυμαστές του Drake άρχισαν να χρησιμοποιούν την AI για να δημιουργήσουν τα δικά τους κομμάτια στο στιλ του Καναδού ράπερ.

Πάντως τον Ιανουάριο ακόμη ένας διάσημος, ο Νικ Κέιβ, έγραψε μια καυστική κριτική για ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που προσπάθησε να γράψει ένα τραγούδι στο στιλ τού Νικ Κέιβ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα αποτελέσματα συνιστούν «μια γκροτέσκα κοροϊδία» και «μια μουσική παρωδία». Οπως βλέπετε οι απόψεις (προς το παρόν) διίστανται…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.