Το αισχος του τελωνειου των Κηπων !

Του Γιάννη Λασκαράκη

Πόσο ανόητη μπορεί να είναι μια Διοίκηση  που είναι ανίκανη να αντιληφθεί τη σημασία του τελωνείου των Κήπων  πού συνδέει  την Ασία με την Ευρώπη; Διότι περί ανοησίας πρόκειται όταν υποχρεώνεις τους ταξιδιώτες να περιμένουν δύο ώρες στην ουρά  προκειμένου να εισέλθουν ή να εξέλθουν από τη χώρα. Μια ουρά που προκαλεί εκνευρισμό και διαπληκτισμούς που οδηγεί ακόμη και σε φόνο !

Διότι περί ανοησίας πρόκειται όταν σε περιόδους αιχμής έχεις μια μόνο σειρά εξυπηρέτησης των ταξιδιωτών για τα ΙΧ, μία για τα λεωφορεία και μια για τα φορτηγά,  βρέξει χιονίσει.

Διότι περί ανοησίας πρόκειται όταν οι πέριξ χώροι αποπνέουν εικόνα εγκατάλειψης, με την ανυπαρξία λειτουργικής χωροταξίας και αισθητικής, με τις απαράδεκτες κακογραμμένες  ενημερωτικές πινακίδες να παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα.

Και όμως η Ελλάδα είναι η περήφανη χώρα μέλους της Ε.Ε., η πρώτη χώρα της Ευρώπης που συναντάς όταν έρχεσαι από την Ασία και η Αλεξανδρούπολη η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη!  Θα έπρεπε λοιπόν ο κάθε ταξιδιώτης που μπαίνει στην Ελλάδα από τους Κήπους να νιώθει καλοδεχούμενος με έμπρακτες παροχές διευκολύνσεων.

Να παίρνει μια πρώτη γεύση του πολιτισμού της, της ιστορίας της, του Ξένιου Δία της. Αλήθεια τι θα κόστιζε εάν ένα καλογραμμένο φυλλάδιο, ένας χρήσιμος οδηγός,  προσφέρονταν στους επισκέπτες για να τους ενημερώνει και να τους κατατοπίζει για τον άγνωστο γι αυτούς κόσμο που επισκέπτονται;

Η συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας

Διότι οι άνθρωποι έρχονται στη χώρα μας ως τουρίστες, ως αγοραστές προϊόντων και υπηρεσιών ή ως επιχειρηματίες.  Έρχονται δηλαδή για να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.  Ε, δεν τους αξίζει να τους έχεις δύο ώρες στην ουρά μέσα στην κάψα ή στο κρύο, πριν τους επιτρέψεις να περάσουν τα σύνορα.

Από την απέναντι πλευρά οι Τούρκοι με ένα σύγχρονο τελωνείο αντικατέστησαν  το προηγούμενο  το οποίο είχε υποκαταστήσει ένα παλαιότερο, που ήταν της ιδίας εποχής  του δικού μας από την δεκαετία του 1970. Τρία τελωνεία κατασκεύασαν οι Τούρκοι μέσα σε πενήντα χρόνια, ένα εμείς. Κατά τα άλλα στη συνείδηση του «ελληναρά» εκείνοι είναι οι υπανάπτυκτοι και εμείς, η τελειότερη χώρα του κόσμου…

Τώρα θα μου πείτε μια σκασίλα έχει η Κυβέρνηση αν θα επισκεφθούν τον Έβρο Τούρκοι τουρίστες. Ας είναι καλά η Αθήνα, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα και οι άλλοι γκλάμουρ προορισμοί. Σιγά μην ασχοληθούν με τη Θράκη, τον Έβρο και τους «απολίτιστους» Τούρκους.  Φράχτες χρειάζονται στον Έβρο για να μη μαγαρίσουν οι πρόσφυγες το Ψυχικό, την Εκάλη, το Κολονάκι, τη Κηφισιά…

ΣΕ ΚΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΤΩΝ ΚΗΠΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ, ΟΧΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΤΟΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Και ο ρόλος των τοπικών αρχών;

Τι κάνουν όμως οι τοπικές αρχές; Η Περιφέρεια, η Αντιπεριφέρεια, οι δήμοι του Έβρου; Τι κάνουν οι βουλευτές;  Και αφού η Περιφέρεια και η Αντιπεριφέρεια είναι ατελέσφορες,   γιατί ο Δήμος της Αλεξανδρούπολης δεν παίρνει την υπόθεση στα χέρια του;  Γιατί δεν  προτάσσει  το μέγα αυτό ζήτημα, με την ανάδειξη της σημασίας του, ασκώντας συνεχή πίεση, μέχρι και την οργάνωση κινητοποιήσεων, όταν ο λόγος φθάνει σε «ώτα μη ακουόντων»;

Συνήθως ξεσηκωνόμαστε για να αρνηθούμε κάτι που θεωρούμε ότι θα μας βλάψει. Γιατί  να μην ξεσηκωθούμε και για κάτι που θα μας ωφελήσει;  Διότι η λειτουργία ενός σύγχρονου τελωνείου στους Κήπους είναι η πρωταρχική προϋπόθεση για την υλοποίηση του γεωστρατηγικού στόχου της Αλεξανδρούπολης. Για την μετατροπή  της  δηλαδή σε ένα κόμβο συνδυασμένων μεταφορών.  Αλλά και βραχυπρόθεσμα, για να ανασάνει η αγορά της, να γεμίσουν τα ξενοδοχεία και τα καταλύματά της, να δουν άσπρη μέρα οι επαγγελματίες της εστίασης.

Το παράδειγμα της μεγάλης κινητοποίησης  για την ίδρυση της Ιατρικής σχολής και του τελωνείου του Ορμενίου, για τη σύνδεση με τη Κομμουνιστική Βουλγαρία το 1977 που οδήγησε στην τελική επίτευξη των μεγάλων στόχων, θα μας πείσει.

Σύμμαχοι πρόθυμοι θα συμπαρασταθούν. Οι άλλοι δήμοι του Έβρου, τα Επιμελητήρια, οι επιστημονικοί και εμπορικοί σύλλογοι και τα συνδικάτα θα δώσουν το «παρών», όπως και τότε.

Να λοιπόν ένα φλέγον θέμα για να ασχοληθεί το δημοτικό συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης. Αρκεί φυσικά οι δημοτικές παρατάξεις να μην εξευτελίσουν το ζήτημα μέσα στην προεκλογική τους αντιπαράθεση που καταλήγει συνήθως σε ομηρικούς αγοραίους καυγάδες όπου οι  λέξεις «συναίνεση» και «συνέργεια» είναι παντελώς άγνωστες.

Πηγή:gnomionline.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.