Το 17% των νοικοκυριων στην Ελλαδα δεν διαθετει επαρκη θερμανση

Έναντι μέσου ποσοστού 8% στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του 2020 που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat

Ακόμα πιο βαρύς θα είναι ο φετινός χειμώνας λόγω της αύξησης του κόστους θέρμανσης για πάνω από 700.000 νοικοκυριά που σύμφωνα με την Eurostat βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία να διατηρήσουν το σπίτι τους επαρκώς ζεστό.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή δείχνουν ότι το 2020 το 17% των νοικοκυριών στην Ελλάδα δεν μπορούσαν λόγω έλλειψης χρημάτων να εξασφαλίσουν ικανοποιητική θέρμανση στη κατοικία τους με το ο αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανέρχεται στο 8%.

Η χώρα μας μαζί με τη Πορτογαλία κατέχει τη τέταρτη χειρότερη θέση στη συνολική κατάταξη ενώ στη πρώτη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία με ποσοστό 27% και ακολουθούν η Λιθουανία με 23% και η Κύπρος με 21%.

Αν ληφθεί υπόψη ότι το σύνολο των νοικοκυριών στη χώρα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανέρχεται σε 4.134.540, το 17% που αδυνατεί να έχει επαρκή θέρμανση αντιστοιχεί σε 702. 872 νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες διαβίωσης το 2020 προκύπτει ότι το ποσοστό των φτωχών νοικοκυριών με πρόβλημα θέρμανσης ανέρχεται στο 39,1% και των μη φτωχών στο 12,4%.

Σε επίπεδο κρατών της ΕΕ τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το μικρότερο αριθμό νοικοκυριών με ανεπάρκεια θέρμανσης έχουν η Νορβηγία με 0,8%, η Αυστρία με 1,5%, η Φινλανδία με 1,8% και η Τσεχία με 2,2%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στη Γερμανία είναι 9%, στη Γαλλία 6,5% και στην Ισπανία 10,9%.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.