Τεταρτη δοση εμβολιου: Ραντεβου απο σημερα για τους 30-59 ετων

Οι προβληματισμοί και οι συστάσεις των ειδικών

Ραντεβού για τη δεύτερη αναμνηστική δόση, την 4η δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό θα μπορούν από σήμερα να κλείνουν όσοι είναι άνω των 30 ετών. Πρόκειται για μία εθελοντική διαδικασία καθώς οι περισσότεροι επιστήμονες, αλλά ακόμη και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν τα επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν τα οφέλη της 4ης δόσης στους νεότερους.

Ωστόσο, οι περισσότεροι θεωρούν πως η 4η δόση πρέπει να γίνει στους άνω των 60 ετών αφού κινδυνεύουν περισσότερο από μία πιθανή μόλυνση. Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα για 4η δόση εμβολίου για τους άνω των 60 ετών έχει ανοίξει από τον περασμένο Απρίλιο.

Οι προβληματισμοί για τους 30άρηδες

Μπορεί από σήμερα να άνοιξε η πλατφόρμα για τους άνω των 30 ετών ώστε να μπορούν να κάνουν 4η δόση εμβολίου, αλλά οι ειδικοί δεν φαίνεται να συμφωνούν προς αυτήν την κατεύθυνση με συνέπεια να έχει δημιουργηθεί σύγχυση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τις τελευταίες ημέρες οι δημόσιες απόψεις των ειδικών που ουσιαστικά αποτρέπουν τους νεότερους να εμβολιαστούν ξανά, είναι συνεχείς. Και αυτό διότι φαίνεται ότι δεν αλλάζουν πολλά στους άνω των 30 ετών εάν πραγματοποιήσουν και άλλη ενισχυτική δόση, παρότι οι Υποπαραλλαγές της Όμικρον 4 και 5 σαρώνουν όλη τη χώρα.

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει εμφατικά ότι είναι προαιρετική η επιπλέον δόση για τους άνω των 30 ετών, ενώ μπορούν να την κάνουν όσοι έχουν έντονη ανησυχία για πιθανή μόλυνση.

Άλλωστε ακόμη και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με ανακοίνωσή της σημείωνε ότι δεν υπάρχει απόδειξη για όφελος σε όσους είναι κάτω των 60.

Από το υπουργείο Υγείας έχει επισημανθεί ότι σε κάθε περίπτωση, όποιος πολίτης άνω των 30 ετών επιθυμεί να κάνει τέταρτη δόση του εμβολίου για να νιώσει περισσότερο προστατευμένος, μπορεί να το κάνει.

Κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων

Πάντως, ο κορονοϊός και οι υποπαραλλαγές του έχουν «πνίξει» όλη τη χώρα με την αύξηση των κρουσμάτων να είναι καθημερινή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται από τους ειδικούς του ΕΟΔΥ στους νησιωτικούς προορισμούς.

Και το αξιοσημείωτο είναι ότι οι ειδικοί επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι από τις αρχές Αυγούστου η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη. Κυρίως λόγω της ανεμελιάς του καλοκαιριού, της μεγάλης τουριστικής κίνησης και της κατάργησης όλων των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

Ήδη σε όλα τα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς οι επιδημιολογικοί δείκτες αυξάνονται επικίνδυνα με τα δημοφιλή νησιά να έχουν χτυπήσει κόκκινο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Δείκτης Θετικότητας εκτοξεύθηκε στο 50,89% στη Μύκονο και ακολουθεί η Σαντορίνη με 33,51% και η Μήλος με 32,31%.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.