Στην αναμονη για στηριξη οι δημοτικες επιχειρησεις υδρευσης

Στο… επανεξετάζειν παρέπεμψε τους εκπροσώπους της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) η κυβέρνηση όσον αφορά τη στήριξη των ΔΕΥΑ για την αντιμετώπιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Στο… επανεξετάζειν παρέπεμψε τους εκπροσώπους της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) η κυβέρνηση όσον αφορά τη στήριξη των ΔΕΥΑ (Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης) για την αντιμετώπιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, οι υπουργοί Ενέργειας Κ. Σκρέκας και ΥΠΟΙΚ Θ. Σκυλακάκης ζήτησαν περισσότερα στοιχεία όσον αφορά την τιμολόγηση του νερού, την εισπραξιμότητα και τις διαρροές προκειμένου να απαντήσουν στο αίτημα για οικονομική στήριξη των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Σ. Πέτσας. Σημειώνεται ότι σε όλη τη χώρα λειτουργούν 126 ΔΕΥΑ, οργανισμοί οι οποίοι διαχειρίζονται τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης σε πολλούς περιφερειακούς δήμους.

«Το ενεργειακό κόστος ήταν το 30% του κύκλου εργασιών των ΔΕΥΑ και το 30% είναι το κόστος των υπαλλήλων. Εφόσον το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευτεί, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να πραγματοποιηθούν τα αναγκαία έργα, να επισκευαστούν βλάβες ή να γίνουν προμήθειες», τονίζει στην «Κ» ο Γεώργιος Μαρινάκης, πρόεδρος της Ενωσης των ΔΕΥΑ, δήμαρχος Ρεθύμνου. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας των ΔΕΥΑ και συγκεκριμένα το 73% αφορά τη λειτουργία των γεωτρήσεων, των αντλιοστασίων ώστε να εξασφαλίζεται η ύδρευση των περιοχών, προσθέτει ο κ. Μαρινάκης. Το 19,5% αφορά τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών, το 6,5% τη λειτουργία των αφαλατώσεων, όπου αυτές υπάρχουν, και μόνο το 1,5% αφορά το ενεργειακό κόστος της λειτουργίας των κτιρίων. «Κατά συνέπεια δεν έχει σημασία αν θα σβήσουμε το φως στα κτίριά μας εφόσον το βασικό ενεργειακό μας κόστος είναι ανελαστικό», σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης των ΔΕΥΑ.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για αντιμετώπιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους

«Η μετακύλιση του ενεργειακού κόστους στους λογαριασμούς των καταναλωτών θα είχε ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις και πρέπει να αποφευχθεί» επισήμανε, δεδομένου μάλιστα ότι οι δημότες έχουν επίσης επιβαρυνθεί εξαιρετικά από τις αυξήσεις.

Από την πλευρά της Ενωσης προτείνεται, εκτός από την οικονομική στήριξη για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, μια σειρά παρεμβάσεων ώστε να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ μέσω της μείωσης του κόστους της ενέργειας που χρησιμοποιούν. Συγκεκριμένα προτάθηκε να δοθεί προτεραιότητα στις ΔΕΥΑ όσον αφορά τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, ώστε να μειώσουν τα κόστη λειτουργίας τους. Επίσης προτάθηκε η μείωση του ΦΠΑ στο νερό από το 13% στο 6%. Το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου σημαίνει μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού κατά 44,4 εκατομμύρια –σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Ενωσης–, ενώ αντίστοιχα θα υπήρχε μείωση των τιμολογίων νερού 4% μεσοσταθμικά.

Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών υπήρξε η δέσμευση ότι θα σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΥΑ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και στο πρόγραμμα αυτό να ενταχθούν όσα έργα ύδρευσης δεν μπόρεσαν να ενταχθούν λόγω έλλειψης πόρων, στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.