Πρωταχρονιατικα μηνυματα με στοχο την ψηφο των ομογενων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης,υποστήριξε πως η πρωτοβουλία της κυβέρνηση πετυχαίνει την άρση όλων των εμποδίων στη συμμετοχή των εκτός Ελλάδας ψηφοφόρων στις εκλογές

Σοβαρότατες ανησυχίες δημιουργεί το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο η Νέα Δημοκρατία καθιερώνει για πρώτη φορά στη χώρα μας την επιστολική ψήφος υποστηρίζοντας έχει στόχο τη μείωση της αποχής αλλά αφενός αντιμετωπίζει ένα πολιτικό και κοινωνικό θέμα με αμιγώς τεχνικούς όρους, αφετέρου αφήνει ανοιχτό το παράθυρο στην αλλοίωση του εκλογικού σώματος .

Μπορεί το υπουργείο Εσωτερικών να υποστήριξε ως είθισται στην ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε ότι το σχέδιο νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση πως οι παρατηρήσεις που θα υποβληθούν ως τις 10 Ιανουαρίου «θα ληφθούν υπόψη κατά την τελική διαμόρφωση» ωστόσο το κείμενο δεν έχει επαρκείς δικλίδες ασφαλείας απέναντι σε απόπειρες χειραγώγησης, παρά τις σχετικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Στο ευχετήριο μήνυμά του προς τον απόδημο ελληνισμό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,υποστήριξε πως η πρωτοβουλία της κυβέρνηση πετυχαίνει την άρση όλων των εμποδίων στη συμμετοχή των εκτός Ελλάδας ψηφοφόρων στις εκλογές. Και, κυρίως, την καθιέρωση της Επιστολικής Ψήφου, ήδη από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ώστε όλοι να έχουν φωνή για όσα συμβαίνουν στον τόπο χωρίς έξοδα και ταλαιπωρία.
  
Από τις ΗΠΑ ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε μέσω της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας» ότι «θα πρέπει να δημιουργηθούν έδρες για την Ομογένεια με άμεσο δικαίωμα εκλέγεσθαι – και όχι μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας». «Αυτό ζήτησα και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντησή μας: να υπάρξουν έδρες στη Βουλή για όποιον Ομογενή θέλει να εκπροσωπήσει την κοινότητά του στην Ελλάδα» δήλωσε. 

Όπως ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης, η Ν.Δ. δεν είναι σύμφωνη με αυτήν την πρόταση. «Πρόκειται για μια αδικία για τους Έλληνες του Εξωτερικού την οποία θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε. Από το καινούριο έτος θα εργαστώ σκληρά για να υπάρξει και επαφή και συνοχή μεταξύ Ομογένειας και Ελλάδας. Ο Ελληνισμός είμαστε όλοι εμείς και πρέπει να διαδώσουμε τα ιδεώδη μας διεθνώς – και συγχρόνως να τα εφαρμόζουμε και οι ίδιοι μεταξύ μας» είπε και σε σημείωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχει βαθιές ιστορικές ρίζες στην Ομογένεια, αλλά ο πρόεδρός του μεγάλωσε και γαλουχήθηκε μέσα σε αυτήν. Και τώρα προσπαθώ να βρω τον τρόπο να συνδυάσω και τις δύο αυτές ιδιότητες: του Ελλαδίτη και του Ομογενή».

Από τη Χαριλάου Τρικούπη τηρούν στάση αναμονής αναμένοντας το τελικό κείμενο, ενώ το ΚΚΕ, όπως έχει δηλώσει και ο γενικός γραμματέας του Δημήτρης Κουτσούμπας, τάσσεται κατά της επιστολικής ψήφου θεωρώντας πως πρόκειται για ένα επικίνδυνο μέτρο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.