Πριν το Πασχα η ενεργοποιηση της «Καρτας του Αγροτη»

Θα παρέχει την δυνατότητα άντλησης προκαταβολής επί των επιδοτήσεων

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η ενεργοποίηση της «Κάρτα του Αγρότη».

Σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο και πριν το Πάσχα αναμένεται η ενεργοποίηση της, παρότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να γίνει τον Ιούνιο. Την ερχόμενη Δευτέρα  μάλιστα, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη ανθρώπων του υπουργείου και των τραπεζών, ώστε να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομερείς πριν τη ενεργοποίηση της «Κάρτας του Αγρότη».

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει διαβεβαιώσει προς όλες τις πλευρές ότι είναι έτοιμος να παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ενώ ως βάση για την ενεργοποίηση της κάρτας, προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, αντί της δήλωσης ΟΣΔΕ 2024, λόγω καθυστέρησης των «Οικολογικών Σχημάτων». Το 2023 η «Κάρτα του Αγρότη» ενεργοποιήθηκε τον Απρίλιο, ενώ το 2022 από τις αρχές Φεβρουαρίου. Το 2020 και το 2021 είχαν ενεργοποιηθεί μέσα Μαρτίου.

Τι είναι η «Κάρτα του Αγρότη»

Η «Κάρτα του Αγρότη» παρέχει την δυνατότητα άντλησης προκαταβολής επί των επιδοτήσεων που θα λάβει ο κάθε αγρότης. Είναι σχεδιασμένη με σκοπό την άμεση χρηματοδότηση των παραγωγικών δαπανών τους, κατά το χρονικό διάστημα της παραγωγικής διαδικασίας. Οι δαπάνες αυτές συνδέονται με τις καλλιεργητικές και τις άλλες συναφείς ανάγκες με την παραγωγική διαδικασία όπως λιπάσματα, ζωοτροφές, φάρμακα, καύσιμα, υποχρεώσεις σε: ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, αγορά εργοσήμων, την πληρωμή αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, τελών άρδευσης κ.α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.