Πονοκεφαλος για δανειοληπτες η αυξηση των επιτοκιων απο την ΕΚΤ

Την αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,75% αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη αύξηση (2% η συνολική αύξηση) με αποτέλεσμα το βασικό της επιτόκιο να διαμορφωθεί πλέον στο 2%. Το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις τράπεζες από 0,75% διαμορφώνεται στο 1,5%.

Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο, στην χθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να προχωρήσει στα πρώτα μέτρα προκειμένου να μειωθεί ο ισολογισμός της ΕΚΤ, ο οποίος μετά τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και παροχής φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες, που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει τα 8,8 τρισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε τη σημερινή απόφαση και αναμένει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, προκειμένου να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα βασίσει τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων στις εξελισσόμενες προοπτικές για τον πληθωρισμό και την οικονομία, ακολουθώντας την προσέγγισή του κάθε συνεδρίαση.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε να αλλάξει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παροχή φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες μέσω του μηχανισμού LTROiii.

Τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων για δανειολήπτες και καταθέτες

Αξίζει να αναφερθεί πως οι αυξήσεις της ΕΚΤ «ακουμπούν» πρωτίστως τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που αποτελούν και την πλειονότητα στην Ελλάδα, αλλά και τα νέα δάνεια με σταθερό. 

Στον αντίποδα, στο μηδέν παραμένουν τα επιτόκια καταθέσεων, με τις τράπεζες να έχουν μόλις πρόσφατα «περάσει» τις πρώτες, μικρές αυξήσεις, «αγνοώντας» τις δύο προηγούμενες κινήσεις της ΕΚΤ. Πίσω από την αργοπορία κρύβεται αφενός, η πλεονάζουσα ρευστότητα, απόρροια έως ένα βαθμό και των μέτρων στήριξης κατά της πανδημίας και αφετέρου, το γεγονός ότι μέχρι σήμερα ουδέποτε επέβαλαν αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις πελατών τους. Υπογραμμίζεται πως οι τράπεζες έχουν ήδη τιμολογήσει ευνοϊκά συγκεκριμένες κατηγορίες καταθετών, όπως, για παράδειγμα, τις επιχειρήσεις ή τους λογαριασμούς μισθοδοσίας, εστιάζοντας πλέον την προσοχή τους στις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες έτσι κι αλλιώς έχουν αποταμιευτική χροιά.

Στεγαστικά δάνεια

Σε ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, με επιτόκιο 3,5% και περίοδος αποπληρωμής: 20 χρόνια.

Οι δόσεις διαμορφώνονται:

Τον Ιούνιο πλήρωνε 511,59 ευρώ, σήμερα 586,14 ευρώ και με την αύξηση του 0,75%, η νέα δόση διαμορφώνεται στα 625,65 ευρώ.

Η μηνιαία επιβάρυνση τετραμήνου είναι στα 114,06 ευρώ και ετήσια επιβάρυνση 1.368,72 ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.