Πολλες οι ανοιχτες «πληγες» της Κιρκης μετα την περσινη καταστροφη

Κραυγή αγωνίας από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Χρήστο Καραμπατζάκη για την ανάγκη άμεσης επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής

«Σε όλο το χωριό δεν έχουν κοπεί τα χόρτα, ούτε καν στα κοιμητήρια, που η κατάσταση είναι πια επικίνδυνη»

Ένα χωριό κι ένα δάσος, ένα ολόκληρο οικοσύστημα και μία τοπική κοινωνία που δοκιμάστηκαν με δραματικό τρόπο από την περσινή πυρκαγιά, η οποία κατέκαψε τη μισή έκταση του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Η Κίρκη, ένας μικρός, (όχι πια τόσο) πράσινος παράδεισος, βορειοδυτικά της Αλεξανδρούπολης, 10 μήνες μετά την καταστροφή μετρά ακόμη τις πολλές, ανοιχτές «πληγές» της.

Πριν λίγες μέρες, μνήμες του περσινού εφιάλτη ξύπνησαν και πάλι, όταν σε κοντινή απόσταση από το χωριό ξέσπασε πυρκαγιά που ευτυχώς ελέγχθηκε και κατασβέστηκε άμεσα. Ωστόσο, η ανησυχία για το φετινό καλοκαίρι παραμένει, καθώς, όπως σημειώνει σε επιστολή του προς τη δημοτική αρχή, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κίρκης Χρήστος Καραμπατζάκης, το χωριό αντιμετωπίζει ακόμη τεράστια προβλήματα από τις περσινές καταστροφές.

Μεταξύ των θεμάτων που χρήζουν άμεσης επίλυσης είναι η κατεδάφιση των καμένων και κατεστραμμένων κτισμάτων του χωριού, η επισκευή και συντήρηση του αγροτικού οδικού δικτύου, η επισκευή των ποτιστρών που χρησιμοποιούσαν οι κτηνοτρόφοι και οι οποίες κάηκαν πέρσι, καθώς και η κοπή χόρτων και η απομάκρυνση καμένων δέντρων προς αποφυγή νέας φωτιάς ή ατυχήματος.

Η επιστολή αναλυτικά

«Καθώς επανειλημμένως σας έχω αναφέρει  γραπτώς αλλά και προφορικώς τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Κοινότητα Κίρκης, ιδίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2023, και δεν έχω λάβει ακόμη καμία απάντηση, σας αποστέλλω ξανά μία λίστα με τα σοβαρότατα θέματα που έχει η Δημοτική Κοινότητα και πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα.

-Αποκατάσταση και καθαρισμός παιδικής χαράς

Η παιδική χαρά είναι κατεστραμμένη, βρώμικη και γεμάτη χόρτα και δεν μπορεί να είναι επισκέψιμη ούτε από τα παιδιά του χωριού αλλά ούτε κι από επισκέπτες.

-Κατεδάφιση των καμένων και κατεστραμμένων κτισμάτων.

Μετά τη φωτιά του περασμένου Αυγούστου δεν έχει γίνει έλεγχος ούτε έχετε προχωρήσει τις διαδικασίες για να ελεγχθούν  και να κατεδαφιστούν τα σπίτια που αποτελούν επικίνδυνα κτίσματα πια.

-Επισκευή και συντήρηση του αγροτικού οδικού δικτύου της Δημοτικής Κοινότητας Κίρκης.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και τις βροχές που ακολούθησαν, το αγροτικό οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο, με λακκούβες και χαντάκια και είναι επιτακτική ανάγκη να επισκευαστούν με γκρέιτερ οι αγροτικοί δρόμοι.

-Επιτακτική ανάγκη για ασφαλτόστρωση του κεντρικού δρόμου της Κίρκης.

Ο δρόμος στο κέντρο του χωριού  από τις φωτιές και μετά έχει υποστεί τέτοιες καταστροφές που είναι πλέον επικίνδυνος προς κυκλοφορία.

-Κοπή επικίνδυνων δέντρων.

Από το περασμένο καλοκαίρι τα δέντρα που κάηκαν και βρίσκονται μέσα στο χωριό και γύρω από σπίτια και δρόμους, δεν έχουν κοπεί με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκτεθειμένα και να αποτελούν κίνδυνο για ατυχήματα.

-Υλοποίηση των έργων ανάπλασης που έχουμε καταθέσει εδώ και τέσσερα χρόνια στο Τεχνικό Πρόγραμμα και δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε ένα.

Από την αρχή της προηγούμενης θητείας σας έχουμε καταθέσει σαν Δημοτική Κοινότητα τις προτάσεις μας για την ανάπλαση της πλατείας της Κίρκης, για την επιδιόρθωση των πεζοδρομίων γύρω από το κτίριο της Κοινότητας, τη διαμόρφωση της εισόδου και εξόδου από την Κίρκη αλλά και γενικά τη διαμόρφωση των χώρων που ανήκουν στην Κοινότητα. Παρόλα αυτά μέχρι και σήμερα, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια σχετικά με τα παραπάνω.

-Αντικατάσταση στα παγκάκια που κάηκαν έξω από τα εκκλησάκια που βρίσκονται στη Δημοτική Κοινότητα Κίρκης.

Κατά τη διάρκεια των φωτιών καταστράφηκαν περίπου 12 παγκάκια – καθίσματα που βρίσκονται έξω από τα ξωκκλήσια που είναι διάσπαρτα στη Δημοτική Κοινότητα Κίρκης και αποτελούν χώρο επίσκεψης των πιστών, οικογενειών με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, που θέλουν ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να επισκεφτούν αυτούς τους μικρούς ναούς και δεν έχουν αυτή τη στιγμή πουθενά να ακουμπήσουν, να καθίσουν και να ξεκουραστούν.

-Επισκευή στην περίφραξη του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου στην Κίρκη.

Όλη η περίφραξη έχει πέσει και απαιτείται η άμεση επισκευή της.

-Άμεση συντήρηση των κτιρίων του Δήμου, Λουτρό και Συσσίτιο στην Κίρκη.

Τα εν λόγω κτίρια είναι περιουσία του Δήμου, ανήκουν στη Δημοτική Κοινότητα Κίρκης και δεν έχουν συντηρηθεί ποτέ, έχουν πολλές καταστροφές και απαιτούν άμεση συντήρηση.

-Επισκευή στις ποτίστρες που βρίσκονται σε όλη τη Δημοτική Κοινότητα και έχουν καταστραφεί από τις φωτιές.

Μετά τις πυρκαγιές οι ποτίστρες που εξυπηρετούν τους κτηνοτρόφους σε όλη τη Δημοτική Κοινότητα Κίρκης είναι κατεστραμμένες, με μεγάλες ζημιές στις σωληνώσεις τους που τις καθιστούν μη λειτουργικές.

-Άμεση αντικατάσταση της σκεπής του Κοιμητηρίου και του Οστεοφυλακίου.

Μετά τις φωτιές καταστράφηκε και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια μέχρι σήμερα για την αποκατάστασή της.

-Καθαρισμός του Πάρκου Αναψυχής Σχολικός Πλάτανος.

Μετά τις φωτιές και τις πλημμύρες που ακολούθησαν, το ποτάμι έχει κατεβάσει νερό, χώματα, πέτρες και ξύλα που δεν έχουν καθαριστεί, η σωλήνα της βρύσης χρειάζεται άμεση αντικατάσταση όπως επίσης και η ξυλεία

-Είναι απαραίτητη η προμήθεια ενός κλιματιστικού για τον χώρο του ιατρείου της Κοινότητας.

Οι συνθήκες με τις θερμοκρασίες για φέτος το καλοκαίρι καθιστούν αδύνατη τη φιλοξενία των ασθενών και του γιατρού.

-Είναι απαραίτητη η προμήθεια ενός υπολογιστή κι ενός εκτυπωτή για τις ανάγκες της γραμματείας της Δημοτικής Κοινότητας.

    Καθώς στη Δημοτική Κοινότητα Κίρκης το δίκτυο ύδρευσης είναι σε κακή κατάσταση, θα ήθελα να εφιστήσω την προσοχή σας, για να γίνουν οι παρακάτω απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους της ΔΕΥΑΑ :

– Καθαρισμός φρεατίων. Απαιτείται επισκευή και αντικατάσταση  παλιών και κατεστραμμένων φρεατίων με νέα, βαρέως τύπου.

– Καθαρισμός δεξαμενών. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δεξαμενές μετά τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου είναι πλέον επικίνδυνη και απαιτείται άμεσα καθαρισμός.

– Αλλαγή τμήματος του κεντρικού αμυαντοσωλήνα, περίπου 150 μέτρων, μέσα στον χωριό της Κίρκης.

Επίσης, σε συνέχεια των επιστολών που απέστειλα στον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Ανακύκλωσης,  Περιβάλλοντος και Πρασίνου στις 2/2/2024 και δεν έλαβα καμία απάντηση, θέλω να σας ενημερώσω σχετικά με την άμεση ανάγκη να πραγματοποιηθεί επιτόπιος έλεγχος και κατόπιν να προβεί ο Δήμος στις απαραίτητες ενέργειες για τον καθαρισμό του Ιατρείου και των τουαλετών της Δημοτικής Κοινότητας Κίρκης.

Επίσης να σας επισημάνω ότι σε όλο το χωριό της Κίρκης δεν έχουν κοπεί τα χόρτα, όπως είναι αναγκαίο, ούτε καν στα κοιμητήρια που η κατάσταση είναι πια επικίνδυνη.

Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.