Παραμενουν στην κατοχη του Δημου Αλεξανδρουπολης τα Ιαματικα Λουτρα Τραιανουπολης

Να μην περάσουν οι εγκαταστάσεις στην Ανώνυμη Εταιρεία που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Τουρισμού αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο. Μεγάλος προβληματισμός συμβούλων για το μέλλον των Λουτρών

Ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Α.Ε.» (ΙΠΕ ΑΕ) συστάθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού,  με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση κι αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων και πηγών και των εγκαταστάσεών τους.

Οι Δήμοι που έχουν στα όριά τους τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, έχουν κληθεί ως 23/6 να απαντήσουν εάν επιθυμούν να ενταχθούν οι εν λόγω χώροι στη συγκεκριμένη εταιρεία. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Γνώμη”, αποφάσισε πως αυτό το περιουσιακό στοιχείο θα πρέπει να μείνει, καταρχήν, στην κατοχή του και σε δεύτερο χρόνο, μέσα και από τα στοιχεία που θα προκύψουν από οικονομοτεχνική μελέτη που βρίσκεται στη φάση υλοποίησης, να αποφασίσει για τον τρόπο αξιοποίησης και λειτουργίας των λουτρών, αλλά και του ξενοδοχείου που υπάρχει στο χώρο.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μιχαηλίδης τόνισε την τεράστια ευθύνη που έχει ο Δήμος και η ΤΙΕΔΑ για το θέμα, επισημαίνοντας πως θα έπρεπε να είχε ήδη κατατεθεί οικονομοτεχνική μελέτη, ώστε να αναπτυχθεί η  βιωσιμότητα έργου, εκτιμώντας ωστόσο ότι χωρίς χρηματοδότηση η μελέτη θα είναι κενό γράμμα. Όπως είπε, μίλησε με τον Δήμαρχο Κύθνου, που είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και μέλος στη νέα ΑΕ, ο οποίος του είπε πως η ΑΕ δεν είναι έτοιμη στην παρούσα φάση για να διαχειριστεί το ζήτημα. Ο ίδιος δήλωσε υπέρ της ιδιωτικοποίησης των ιαματικών πηγών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, σημειώνοντας ότι δεν πιστεύει ότι στο στενό χρονικό περιθώριο που υπάρχει ότι μπορεί να παρουσιαστεί η μελέτη βιωσιμότητας, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» του Σάββα Δευτεραίου ψήφισε λευκό, «όχι γιατί δεν θέλουμε τα ιαματικά λουτρά στο Δήμο, αλλά γιατί δεν πιστεύουμε ότι αν πάνε στο Δήμο, αυτό σημαίνει ότι θα είναι και δημόσια. Τα Ιαματικά είναι λαϊκή περιουσία και πρέπει  ο λαός να τα διαχειριστεί και να τα έχει, δεν τα δίνουμε σε καμία ΑΕ… Θέλαμε σήμερα μία συγκεκριμένη πρόταση για το τι θα τα κάνει ο Δήμος αν τα πάρει, γιατί αν τελικά τα νοικιάσει σε κάποιον δεν αλλάζει κάτι. Επειδή δεν ξέρουμε σε αυτή τη φάση τι μέλλει γενέσθαι, ψηφίζουμε λευκό».

Οι θέσεις των δημοτικών συμβούλων

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Λαμπάκης Κυριάκος Αετόπουλος σημείωσε πως «το να παραμείνουν τα λουτρά στον Δήμο δεν σημαίνει ότι έχουμε εξασφαλίσει την επιτυχία τους, θα πρέπει να ξέρουμε ότι μερικά πράγματα δεν θα κυλήσουν όπως τα προηγούμενα χρόνια», ρωτώντας τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει απ’ την πλευρά του Δήμου.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μυτιληνού Κώστας Δουνάκης ψήφισε λευκό, καθώς, όπως είπε, έπρεπε να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για το σχέδιο του Δήμου και όχι να ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο να παραμείνουν τα λουτρά στο Δήμο και να μείνουν άλλα τόσα χρόνια κλειστά.

Ο τέως πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ  Βασίλης Δέλκος σημείωσε πως ο νόμος δίνει 4 χρόνια προθεσμία στον Δήμο για να υποβάλει την οικονομοτεχνική μελέτη του και άλλα 10 για να την υλοποιήσει.

Για τη νέα ΑΕ τόνισε πως «δεν έχουμε δει  το έργο της, ώστε να ρισκάρουμε να δώσουμε  τη διαχείριση σε μια εταιρεία ΑΕ που θα καταλήξει σίγουρα στην αξιοποίηση μέσω ιδιώτη, που δεν είναι κάτι απαραίτητα κακό, αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να γίνει κάτι τέτοιο με όρους που θέτει ο Δήμος και όχι μία ΑΕ που βρίσκεται στην Αθήνα»

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης  σημείωσε πως στόχος του Δήμου είναι να έχει καταρχήν στην κατοχή του τα λουτρά και μετά να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της λειτουργίας τους, η οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να γίνει από δημοτικούς υπαλλήλους. Για την οικονομοτεχνική μελέτη σημείωσε πως είναι προς την ολοκλήρωσή της, και εκτίμησε πως θα πάρουμε σύντομα το σήμα λειτουργίας, ενώ για τα κατεστραμμένα από μέσα λουτρά, σημείωσε πως σε 15 μέρες ενδέχεται να έχει κάποια πολύ καλά νέα για να ανακοινώσει στο σώμα.

Σημείωσε ωστόσο ότι όσοι ενδιαφερόμενοι κι εάν έρθουν για να ζητήσουν να λειτουργήσουν τα ιαματικά λουτρά, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που βάζει η αρχαιολογία, ενώ το ξενοδοχείο θα πρέπει να γίνει 3 αστέρων για να λειτουργήσουν συνδυαστικά, κάτι που επίσης είναι δύσκολο εγχείρημα λόγω των περιορισμών που θέτει η αρχαιολογική υπηρεσία. «Θα πρέπει να βρεθεί ένας θαρραλέος επενδυτής, να σουλουπώσει όλο το οίκημα. Μάλλον θα πρέπει να στραφούμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία με το μάνατζμεντ να το έχει ο Δήμος, μέσω της ΤΙΕΔΑ. Αυτό είναι ένα πρώτο, κατά προσέγγιση πλάνο» κατέληξε ο Δήμαρχος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.