Οι Ταλιμπαν μισουν ακομα και τις κουκλες, στις βιτρινες των καταστηματων

Τι διέταξε το Υπουργείο για τη Διάδοση της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας

Το σκηνικό στην Καμπούλ εδώ και μερικές μέρες έχει γίνει ακόμα πιο δυστοπικό. Οι Ταλιμπάν που διοικούν το Υπουργείο για τη Διάδοση της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας έδωσαν εντολή είτε να απομακρυνθούν από τις βιτρίνες των καταστημάτων που εμπορεύονται γυναικεία φορέματα οι κούκλες είτε να αποκεφαλιστούν. Η απόφασή τους, για έναν άνθρωπο του δυτικού κόσμου, ακούγεται αστεία, σχεδόν παρανοϊκή. Τόσο αστεία όσο και το όνομα του υπουργείου. Ωστόσο, οι άνθρωποί του, που επιτηρούν την τήρηση του ισλαμικού κώδικα διαβίωσης, στο σύνολό τους άνδρες, δεν αστειεύονται ποτέ και δε σηκώνουν αμφισβήτηση.

Το Υπουργείο για τη Διάδοση της Αρετής (και λοιπά ηθικοπλαστικά) αντικατέστησε τον Σεπτέμβριο το Υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων και φρόντισε με το καλημέρα να αποδείξει ότι θα αποδεκάτιζε τα ήδη καταπατημένα δικαιώματα των γυναικών. Μια από τις πρώτες αποφάσεις του ήταν να απαγορεύσει στους οδηγούς ταξί να παίρνουν γυναίκες για μακρινές κούρσες, αν δεν συνοδεύονται από κάποιον άνδρα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του νέου χτυπήματος των θεματοφυλάκων της ηθικής και σε μια παρατραβηγμένη ερμηνεία του Ισλαμικού Νόμου, οι κούκλες των μαγαζιών είναι «είδωλα» και το Κοράνι θεωρεί την ειδωλολατρία ασυγχώρητη αμαρτία. Επιπλέον, ισχυρίστηκαν πως το να αντικρίζει κανείς το πρόσωπο μιας γυναίκας, έστω και ψεύτικης, αντιτίθεται στον νόμο της Σαρίας. Να ‘χαμε να λέγαμε, στόχος των Ταλιμπάν είναι η εξαφάνιση της γυναίκας από τη δημόσια ζωή. Όσοι θα αγνοούσαν την εντολή, θα αντιμετώπιζαν αυστηρότατες τιμωρίες.

Οι καταστηματάρχες αντέδρασαν και αντέδρασαν για δύο κυρίως λόγους: αφενός τα μανεκέν κοστίζουν (περίπου 200 δολάρια το καθένα), αφετέρου φοβήθηκαν τη μείωση του τζίρου τους, αφού δεν θα υπήρχε τρόπος να δειγματίσουν τα προϊόντα τους με ελκυστικό τρόπο. Πόσο ελκυστική είναι μια αποκεφαλισμένη κούκλα; Τελικά βρέθηκε μια μέση λύση: τα κεφάλια των μανεκέν θα έπρεπε να καλυφθούν.

Προκειμένου να γλιτώσουν την τιμωρία, οι ιδιοκτήτες έσπευσαν να σκεπάσουν τις κούκλες με ό,τι βρήκαν πρόχειρο: υφάσματα, πλαστικές σακούλες απορριμμάτων, αλουμινόχαρτο.

Προκειμένου να σιγουρευτούν ότι η διαταγή τους εκτελείται το υπουργείο στέλνει συχνά ελεγκτές σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα. «Όλοι γνωρίζουν πως τα μανεκέν δεν είναι είδωλα και κανείς δεν πρόκειται να τα προσκυνήσει» λέει στο Associated Press ένας τολμηρός επιχειρηματίας, ο οποίος όμως κρατά κρυφή την ταυτότητά του και τη διεύθυνση του μαγαζιού του υπό τον φόβο των κυρώσεων.

Μετά τη διάταγμα των Ταλιμπάν, δεν είναι μόνο η Καμπούλ που μοιάζει με μια στοιχειωμένη πόλη. Ο πουριτανισμός έχει διαχυθεί ακόμα και στο instagram: τα γυναικεία πρόσωπα καλύπτονται με γραφιστικά ακόμα και στους λογαριασμούς αφγανικών μπουτίκ. Ποιος να τους κακίσει; Τα ιεροδικεία καραδοκούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.