Ο Βενιζελος στο φλιτζανι

Θα έλεγε κανείς ότι με τα τόσα που έχουν γραφτεί για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ειδικά τη φετινή χρονιά, είναι σαν να έχουν ειπωθεί τα πάντα γύρω από την προσωπικότητα και τη δράση του μεγάλου Ελληνα πολιτικού.

Θα έλεγε κανείς ότι με τα τόσα που έχουν γραφτεί για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ειδικά τη φετινή χρονιά, είναι σαν να έχουν ειπωθεί τα πάντα γύρω από την προσωπικότητα και τη δράση του μεγάλου Ελληνα πολιτικού. Μια ξενάγηση όμως στο σπίτι – μουσείο του Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων μας έδειξε ότι οι ιστορίες γύρω από το πρόσωπό του δεν τελειώνουν ποτέ.

Ανάμεσα στα βαρύτιμα κειμήλια του σπιτιού, όπως οι πένες με τις οποίες ο Βενιζέλος υπέγραψε τις συνθήκες των Σεβρών και της Λωζάννης, τα έπιπλα και τα αντικείμενα της εποχής, τα ματωμένα ρούχα από την πρώτη απόπειρα δολοφονίας του στη Λυών της Γαλλίας, το αυθεντικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε κατά τη δεύτερη δολοφονική επίθεση εναντίον του το 1933 με τα τρυπήματα από 66 σφαίρες κτλ., θα βρει κανείς και μικρά, καθημερινά αντικείμενα.

Εκεί φυλάσσονται τα γυαλιά οράσεως του Βενιζέλου με τη θήκη τους, ένα δερμάτινο σημειωματάριο με εσωτερικό καθρέφτη, το περίστροφό του, ένα εξάσφαιρο Smith & Wesson, ένα φορητό γραμμόφωνο, δώρο από τον Εμμανουήλ Μπενάκη, ένας μικρός σουγιάς από φίλντισι και άλλα μικροαντικείμενα.

Ισως τα πιο ασυνήθιστα αντικείμενα που δεν ανήκαν στον ίδιο αλλά συνδέθηκαν –αναγκαστικά– μαζί του είναι τα δύο μεταλλικά κουτιά «Venizelos Coffee».

Ο καφές Βενιζέλου είναι «Greek style», σύμφωνα με την περιγραφή του μουσείου, δηλαδή ψήνεται στο μπρίκι, και απ’ ό,τι φαίνεται κυκλοφορούσε το 1920 στη Νέα Υόρκη από δύο εταιρείες: ο καφές με το κόκκινο και μπλε κουτί από την οικογένεια του Ελληνα μετανάστη Γιώργου Κάλλα, ενώ ο καφές σε ένα καφετί κουτί από την τουρκική εταιρεία T. & A. Coffee Co. με αντιπρόσωπο τον ομογενή Ναπολέοντα Πούλο.

Φαίνεται ότι το επιχειρηματικό δαιμόνιο είδε μια άλλη πτυχή της προσωπικότητας και του βεληνεκούς του Βενιζέλου και την εκμεταλλεύτηκε για τον καφέ της παρηγοριάς των ξενιτεμένων. Πάντως, με μια πρόχειρη αναζήτηση στο Διαδίκτυο φαίνεται ότι κάποιοι απολαμβάνουν και σήμερα ένα φλιτζάνι «Venizelos Coffee».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.