Νικος Χαρδαλιας: Αυστηροποιηση των μετρων οπου αυτο κρινεται επιβεβλημενο

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων λίγες ώρες μετά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη

«Θα προχωρήσουμε σε αυστηροποίηση των μέτρων όπου αυτό κρίνεται επιβεβλημένο από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων» ξεκαθαρίζει μιλώντας στη «ΜτΚ» ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, λίγες ώρες μετά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη και την πραγματοποίηση διαδοχικών συσκέψεων που είχε στην πόλη την περασμένη Πέμπτη. Εκφράζει, ωστόσο, την αισιοδοξία του πως οι Θεσσαλονικείς θα επιδείξουν την απαιτούμενη, όπως λέει, προσοχή ιδίως την περίοδο των εορτών.

Σε ερώτηση εάν τελικά υπήρχαν στα τέλη του Οκτώβρη εισηγήσεις για λήψη μέτρων νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, όπως για παράδειγμα η μη πραγματοποίηση του τριήμερου εορτασμού του Αγίου Δημητρίου όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο κ. Τζιτζικώστας και αν εκφράστηκαν ανησυχίες στη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις 22/10/2020, λέει «ο πρωθυπουργός, άλλωστε, είπε ότι υπήρξαν λιγοστές εισηγήσεις και προφανώς ο περιφερειάρχης συμμετείχε σε αυτές».

Τέλος, αναφορικά με τους εμβολιασμούς που ξεκινούν εντός των επόμενων ημερών υπογραμμίζει πως σκοπός της κυβέρνησης είναι να πείσει τον κόσμο δίνοντάς τα δημόσια πρόσωπα το παράδειγμα και προς αυτή την κατεύθυνση δεσμεύεται να το κάνει και ο ίδιος.

Η Θεσσαλονίκη αν και βρίσκεται εντός των «κόκκινων» περιοχών δεν βρίσκεται εντός των περιοχών που επιβλήθηκαν σκληρότερα μέτρα. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής ενός σκληρού lockdown δεδομένου και του αιτήματος της ΠΕΔΚΜ με την οποία συναντηθήκατε για αυστηρότερα μέτρα;

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση, αν και παραμένει δύσκολη, έχει σταθεροποιηθεί και βλέπουμε καθημερινά μία αργή αλλά σταθερή αποκλιμάκωση της διασποράς του ιού. Όλοι όμως γνωρίζουμε πόσο εύκολο είναι να αντιστραφεί αυτή η τάση αν δεν προσέξουμε.

Το έχουμε πει επανειλημμένα -και στην περίπτωση της Δυτικής Αττικής δυστυχώς δεν το αποφύγαμε- ότι θα προχωρήσουμε σε αυστηροποίηση των μέτρων όπου αυτό κρίνεται επιβεβλημένο από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Είναι συνεπώς πάντα ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο για κάθε περιοχή της Ελλάδας. Είμαι ωστόσο αισιόδοξος ότι οι Θεσσαλονικείς θα επιδείξουν για ακόμα μία φορά την απαιτούμενη προσοχή, επιμονή και συνέπεια, ιδίως τώρα την περίοδο των εορτών και δεν θα επιτρέψουν μία νέα έξαρση μετάδοσης στην πόλη τους.

Ο νόμος επιτρέπει τις συγκεκριμένες ημέρες των εορτών συναντήσεις έως 9 ατόμων, δύο οικογενειών μέχρι τις 10 μ.μ. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει αυτό τις επόμενες ημέρες ανάλογα με τα στοιχεία και τα δεδομένα που θα εμφανίσει κάθε περιοχή; Μπορεί δηλαδή να ισχύει κάτι διαφορετικό πέραν των οριζόντιων μέτρων για περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη όπου οι αριθμοί παραμένουν υψηλοί στα νοσοκομεία;

Ιδανικά -το καταλαβαίνουμε όλοι νομίζω- θα πρέπει φέτος να κάνουμε γιορτές αποκλειστικά με τις οικογένειές μας. Όσο περισσότερο αποφύγουμε τις συναναστροφές τόσο ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες διάδοσης του ιού -και γνωρίζουμε ότι η ενδο-οικογενειακή διασπορά είναι αυτή που ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την τρέχουσα κατάσταση, ιδίως τώρα που οι λοιπές συναναστροφές μας έχουν περιοριστεί λόγω του απαγορευτικού.

Όπως εξάλλου προανέφερα, το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων, εφόσον αυτό επιτάσσουν τα επιδημιολογικά στοιχεία, παραμένει πάντοτε ανοιχτό. Προφανώς αυτό ισχύει και για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για κάθε άλλη περιοχή της χώρας όπου οι δείκτες δεν έχουν την επιθυμητή ανταπόκριση στα μέτρα.

Το εμβόλιο φαντάζει ως το φετινό δώρο του Άη Βασίλη, ως κάτι σωτήριο για όλο τον κόσμο, ωστόσο οι αρνητές καραδοκούν. Εάν το ποσοστό εκείνων που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν εθελοντικά, μεταξύ αυτών και υγειονομικοί, είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο ποια θα είναι τα αντανακλαστικά της πολιτείας;

Ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει πολύ διεξοδικά σε αυτό το ερώτημα. Το εμβόλιο είναι πράγματι μια πολύ μεγάλη νίκη της επιστήμης απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή απειλή. Και η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πάντες στην ελληνική επικράτεια θα έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Μία τεράστια επιχείρηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με τη σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όλων των συναρμόδιων υπουργείων, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πολιτικής Προστασίας, ώστε ο εμβολιασμός να γίνει με ταχύτητα και με τις προτεραιότητες που χρειάζονται για συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού. Αλλά προφανώς, σκοπός μας δεν είναι να πειθαναγκάσουμε κανέναν.

Σκοπός μας είναι να πείσουμε, να εξηγήσουμε, να δώσουμε ως δημόσια πρόσωπα πρώτοι εμείς το παράδειγμα. Και αυτό θα κάνουμε -ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα εμβολιαστεί και το ίδιο φυσικά δεσμεύομαι να κάνω και εγώ. Σε συνδυασμό βέβαια με μία πολύ μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία για το εμβόλιο με συμμετοχή των επιστημόνων μας, των ειδικών, προσώπων εγνωσμένου κύρους, ανθρώπων που ο λόγος τους έχει μια άλλη βαρύτητα. Το επαναλαμβάνω, σκοπός μας είναι να εξηγήσουμε και να πείσουμε.

Επιστρέφω στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο που ήμασταν στα τέλη Οκτωβρίου. Την κρίσιμη δηλαδή περίοδο πριν τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήσατε στην Περιφέρεια στις 22 Οκτωβρίου δεν υπήρξαν εισηγήσεις και ανησυχίες; Δεν συμμετείχε σε αυτές και ο Περιφερειάρχης και λοιποί αυτοδιοικητικοί;

Με λυπεί, ξέρετε, η εύκολη εκ των υστέρων κριτική διάθεση. Και αυτό γιατί παραγνωρίζει μία βασική παράμετρο στην τόσο δύσκολη εξίσωση που καλούμαστε να επιλύσουμε -ότι δεν λαμβάνουμε μέτρα χωρίς συγκεκριμένα επιδημιολογικά στοιχεία που να τα επιβάλλουν.

Και τα μέτρα τα εισηγούνται και τα δεδομένα αξιολογούνται από τους έγκριτους επιδημιολόγους μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και μία ακόμη πραγματικότητα είναι πως ό,τι μέτρα και αν πάρουμε, αν δεν έχουμε τη συνεργασία που χρειαζόμαστε από όλους, τα μέτρα αυτά θα είναι ανεπαρκή.

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, είπε ότι υπήρξαν λιγοστές εισηγήσεις και προφανώς ο περιφερειάρχης συμμετείχε σε αυτές. Το σίγουρο είναι ότι η μάχη είναι κοινή και τη δίνουμε καθημερινά δίπλα-δίπλα με τους αιρετούς μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού.

Σε κάθε περίπτωση, οι Θεσσαλονικείς, μαζί με όλους τους κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας, δίνουν μία δύσκολη μάχη που σταδιακά φαίνεται ότι κερδίζεται. Ας συνεχίσουμε έτσι και την περίοδο των εορτών, ας ξεπεράσουμε ακόμα μια φορά το σκόπελο, γιατί η ακτή είναι πια κοντά.


Πηγή: makthes.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.