Μητσοτακης στη ΔΙ.Μ.Ε.Α: Εχουμε υποχρεωση να συγκρατησουμε τις τιμες

Ως υποχρέωση της κυβέρνησης έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συγκράτηση των τιμών από την καλπάζουσα ακρίβεια, κατά την επίσκεψή του στη ΔΙ.Μ.Ε.Α.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη στην έδρα της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α), όπου ενημερώθηκε για τους ελέγχους που διενεργούνται και για τα μέτρα αντιμετώπισης αθέμιτων πρακτικών στην αγορά.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης σημειώθηκε ότι φέτος έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 21.000 έλεγχοι, με έμφαση στην αθέμιτη κερδοφορία και την παράνομη διακίνηση, με αποτέλεσμα να έχουν επιβληθεί πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 10,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Από τη συγκρότηση της ΔΙ.Μ.Ε.Α., το 2020, έχουν γίνει σχεδόν 100.000 έλεγχοι και οι κυρώσεις που έχουν βεβαιωθεί ξεπερνούν τα 21 εκατομμύρια ευρώ.

Εξετάστηκαν επίσης οι πρωτοβουλίες που υλοποιούνται για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων. Σε ό,τι αφορά στη Μόνιμη Μείωση Τιμής, επισημάνθηκε ότι έως σήμερα έχουν ενταχθεί 1.286 προϊόντα, εκ των οποίων το 90% είναι επώνυμα, ξεπερνώντας κατά πολύ τους στόχους που είχαν τεθεί.

«Έχουν ήδη γίνει δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι από την στιγμή που δημιουργήθηκε η ΔΙ.Μ.Ε.Α. Έχουν επιβληθεί, όπως γνωρίζετε, πολλά πρόστιμα. Τα μισά από αυτά έχουν ήδη εισπραχθεί και νομίζω ότι έχει εμπεδωθεί και στην ίδια την αγορά ότι υπάρχει ένας μηχανισμός του κράτους ο οποίος μπορεί να εντοπίζει παραβάσεις, όπως είναι, παραδείγματος χάρη, η υπέρβαση του καθορισμένου περιθωρίου κέρδους ή οι πλασματικές εκπτώσεις, και να παρεμβαίνει κατασταλτικά ώστε να προστατεύεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός και κυρίως να προστατεύεται ο καταναλωτής» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης αφού σημείωσε ότι η ενίσχυση της ΔΙ.Μ.Ε.Α είναι ένα μόνο βέλος στη φαρέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εισαγόμενης ακρίβειας ανέφερε: «γι’ αυτό και εργαλεία όπως η μόνιμη μείωση τιμών, το ταμπελάκι 5%, αυτά τα μέτρα έχουν ξεχωριστή σημασία. Παραπάνω από 1.200 προϊόντα έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο της μείωσης των τιμών».

«Το «Καλάθι των Χριστουγέννων» θα είναι ακόμα ένα εργαλείο το οποίο θα μας βοηθήσει να συγκρατήσουμε τις τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Φέτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση ειδικά στα κρεατικά προϊόντα, ώστε να μπορούμε να δούμε τιμές οι οποίες -γιατί όχι;- να είναι χαμηλότερες και από τις τιμές που είχαμε το περασμένο Πάσχα. Και βέβαια, θέλω να συγχαρώ συνολικά το υπουργείο και ειδικά τη Γενική Γραμματεία για την εισαγωγή νέων ψηφιακών εργαλείων, τα οποία βοηθούν αφενός τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν τη δουλειά τους πιο αποτελεσματικά, αφετέρου τον καταναλωτή να συγκρίνει προϊόντα και όταν κρίνει ότι μπορεί και θέλει να καταγγείλει αθέμιτες πρακτικές, να είναι σε θέση να το κάνει» πρόσθεσε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.