Μια μικρη Silicon Valley στην Ξανθη

Το Xanthi Tech Lab που στήθηκε στην ακριτική πόλη το 2017 με τη συνδρομή των ΗΠΑ εντυπωσιάζει με τα project που «τρέχει»

Ο Γιώργος Οκιουζίδης ο οποίος υπήρξε φοιτητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δεν θα ξεχάσει ποτέ τον Απρίλιο του 2017. Θυμάται τον εαυτό του να μπαίνει στο κέντρο πολιτισμού της Ξάνθης για να επισκεφτεί τη βιβλιοθήκη. Εκεί ακούει τους ήχους από τα σφυριά των εργατών οι οποίοι με πυρετώδεις ρυθμούς ανακαίνιζαν τη διπλανή αίθουσα, στην οποία στεγάζονταν η αίθουσα AMERICAN SPACE ή αλλιώς «αμερικανική γωνία», ενώ με την άκρη του ματιού του διακρίνει μέσα σ’ ένα κουτί μια πινακίδα που έγραφε ”Xanti Tech Lab”.

Ούτε που μπορούσε να φανταστεί ο νεαρός τότε φοιτητής, ο οποίος βρίσκονταν στο τελευταίο έτος των σπουδών του, την εξέλιξη και την ανάπτυξη που θα είχε ο συγκεκριμένος χώρος λίγους μήνες αργότερα.

Σ ‘ εκείνο το σημείο του κτιρίου έμελλε να στηθεί ένα σύγχρονο εργαστήριο με πολλούς νέους μέχρι και σήμερα να συρρέουν ο ένας μετά τον άλλο στο Xanthi Tech Lab, για να αναπτύξουν τα δικά τους φιλόδοξα projects.

Το Xanthi Tech Lab από τις πρώτες κιόλας μέρες της δημιουργίας του κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον ουκ ολίγων νέων που αμέσως το αγκάλιασαν και που μέχρι σήμερα το χρησιμοποιούν είτε για να βελτιώσουν της ικανότητές τους πάνω στα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα, αλλά είτε ως ένα χώρο συγκέντρωσης και ανταλλαγής ιδεών, με στόχο την προσωπική τους εξέλιξη.

Πρόκειται για ένα χώρο τον οποίο οι νέοι του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνονται και να ανταλλάσουν απόψεις, αλλά και να δουλεύουν σε ομάδες συμμετέχοντας σε φιλόδοξα προγράμματα πάνω στην κυβερνοασφάλεια, τις διαπραγματεύσεις σε διεθνές επίπεδο και την εκπαιδευτική ρομποτική. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα projects του εργαστηρίου, το οποίο παρέχει όλες τις δράσεις των προγραμμάτων του δωρεάν, εξοπλίζοντας παράλληλα τους συμμετέχοντες στα εργαστήρια με εκτυπωτές τελευταίας τεχνολογίας (3D printers), υπολογιστές υψηλής τεχνολογίας, κιτ ρομποτικής, φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες τελευταίας γενιάς, τα οποία αποκτήθηκαν με τη βοήθεια του δήμου Ξάνθης, αλλά και της αμερικανικής πρεσβείας, η οποία από την πρώτη κιόλας μέρα δημιουργίας του εργαστηρίου επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για της δράσεις και τα προγράμματα. Εκπρόσωποί της επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον χώρο καθώς στο Xanthi Tech Lab βλέπουν μια “γέφυρα” επικοινωνίας τεχνολογικών καινοτομιών, μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Aπο το 2015, το American Space στην Ξάνθη (δημιουργήθηκε από το 2004) ανήκει στην ομάδα των δέκα «ενισχυμένων» American Spaces στην Ευρώπη που χαρακτηρίζονται με αυτό τον τρόπο επειδή συμβάλλουν σημαντικά στους στρατηγικούς στόχους του τμήματος International Information Programs του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Tο American Space στην Ξάνθη επελέγη στην κατηγορία αυτή για τη δυνατότητα του να παρέχει υπηρέσιες στον πολυπολιτισμικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. Από τον Απρίλιο 2017, ο χώρος ανακαινίστηκε και εγκαινιάστηκε με την επωνυμία Xanthi TechLab επικεντρώνοντας τις δραστηριότητές του σε θέματα τεχνολογίας και εκπαίδευσης.

Το σύγχρονο αυτό project δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια που παρέχει ο συντονιστής του προγράμματος, ο Δημήτρης Γιαννακούδης, ο οποίος σε καθημερινή βάση επιβλέπει και βοηθά ομάδες νέων, να αναπτύξουν όπως μας λέει τις ικανότητές τους μέσα από εργασίες, να αναβαθμίσουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες και να βγουν στην αγορά εργασίας έχοντας τις καλύτερες δυνατές περγαμηνές.

Όπως είπε στο makthes.gr, αισθάνεται υπερήφανος για την πορεία του όλου εγχειρήματος, αφού κάθε χρόνο ο αριθμός των νέων που συμμετέχουν αυξάνεται, ακόμη και στην εποχή του covid19… H πανδημίας όπως τόνισε, όχι μόνο δε φρέναρε τα προγράμματα, αλλά αντιθέτως το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των νέων αυξήθηκε, χάρη στις διαδικτυακές δράσεις του Xanthi Tech Lab.

Το Xanthi Tech Lab πρόσφατα συμμετείχε στο διαγωνισμό ”Bravo Sustainable Awards”στον οποίο κατάφερε να κερδίσει το βραβείο για την πρωτοβουλία του να συμβάλλει στην ενημέρωση και αντιμετώπιση της νόσου covid 19, αποσπώντας τα εύσημα από την τοπική κοινωνία της Ξάνθης και αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο το σπουδαίο έργο που διατελεί το εργαστήριο τα τελευταία χρόνια.

Επίσης εργαστήριο συνεργάζεται με κορυφαία ελληνικά πανεπιστήμια της χώρας, όπως είναι το Αριστοτέλειο και το Δημοκρίτειο, ενώ έχει αναπτύξει συνεργασίες και με εταιρείες στο εξωτερικό, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα σε ταλαντούχους νέους να εργαστούν σε αυτές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.