Μετα τον Ντραγκι τι;

Η παραίτηση του Ντράγκι στερεί την Ιταλία από μια φερεγγυότητα που καθησύχαζε τις αγορές, καθώς ο μέχρι χθες πρωθυπουργός είχε την αίγλη του σωτήρα του ευρώ

Στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας είναι συνηθισμένη η ανταρσία των κυβερνητικών εταίρων που συνήθως λήγει με επανασυγκόλληση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Αν δεν φέρουν αποτέλεσμα οι πιέσεις που θα ασκηθούν στους κυβερνητικούς εταίρους, η Ιταλία είναι πιθανόν να καταστεί για άγνωστο χρονικό διάστημα ακυβέρνητη πολιτεία.

Η πολιτική κρίση που ξέσπασε χθες στη Ρώμη καταγράφεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Ευρώπη βαδίζει προς τον πιο σκληρό χειμώνα που γνώρισε μετά το 1945, με τη μια χώρα μετά την άλλη να διολισθαίνει προς την αστάθεια και ακόμη χειρότερα την ακυβερνησία.

Η παραίτηση του Ντράγκι στερεί την Ιταλία από μια φερεγγυότητα που καθησύχαζε τις αγορές, καθώς ο μέχρι χθες πρωθυπουργός είχε την αίγλη του σωτήρα του ευρώ.

Πριν από την παραίτηση Ντράγκι, ο Μακρόν πήρε μια γεύση στη Βουλή για το τι σημαίνει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Προηγήθηκε στη Βρετανία ο εξαναγκασμός του Τζόνσον σε παραίτηση, με τον διάδοχό του να προβλέπεται ότι θα εκλεγεί αρχές Σεπτεμβρίου.

Η εικόνα στην αντίπερα ακτή του Ατλαντικού δεν είναι καλύτερη, με τις δημοσκοπήσεις να θεωρούν πολύ πιθανό ο Μπάιντεν να χάσει τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Τέλος, η πολιτική σταθερότητα δεν φαίνεται να είναι στο απυρόβλητο ακόμη και στη Γερμανία όπου η επιστροφή στον άνθρακα και στον λιγνίτη, αλλά και η εγκατάλειψη της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν ρωγμές στην ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Τούτων λεχθέντων, ο Ντράγκι, που ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη του 2011, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο έδωσε σε επενδυτές και αγορές το πρώτο μήνυμα πολιτικής εγγύησης για το μέλλον της ευρωζώνης.

Με τη φράση «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» ακύρωσε τις αρνητικές παρενέργειες της ολέθριας συνάντησης κορυφής Μέρκελ-Σαρκοζί στην Ντοβίλ τον Οκτώβριο του 2010.

Ο Ντράγκι κινήθηκε αριστοτεχνικά καθώς η απειλή της ποσοτικής χαλάρωσης ήταν σιωπηρά αποδεκτή και στο Βερολίνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υλοποιηθεί.

Τέλος, είναι κοινό μυστικό ότι ο Ντράγκι είναι από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που διαμήνυσαν στον Μπάιντεν ότι η Ε.Ε. δεν αντέχει μια παρατεταμένη πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.