Μασκ, Μπεζος, Αρνο, Ελισον, Ζουκερμπεργκ, διπλασιασαν τα χρηματα τους

Εκθεση της Oxfam μιλά για τους πέντε πλουσιότερους του κόσμου που διπλασίασαν τα χρήματά τους ενώ προβλέπει τον 1ο τρισεκατομμυριούχο μέσα σε μια δεκαετία - Και οι φτωχοί, φτωχότεροι

Οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν υπερδιπλασιάσει την περιουσία τους σε 869 δισ. δολάρια (681,5 δισ. λίρες) από το 2020, ενώ το φτωχότερο 60% του κόσμου – σχεδόν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι – έχουν χάσει χρήματα.

Οι λεπτομέρειες περιέχονται σε έκθεση της Oxfam, ενόψει της συγκέντρωσης πολιτικών ηγετών, στελεχών επιχειρήσεων και των πλουσιότερων του κόσμου, σήμερα, Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου,  στο Ντάβος της Ελβετίας όπου διενεργείται η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Μεγαλώνει το χάσμα πλουσίων – φτωχών

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι πολύ πιθανό ότι θα αυξηθεί, αναφέρει η έκθεση, και θα οδηγήσει στο να στεφθεί ο κόσμος με τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο μέσα σε μια δεκαετία. Ταυτόχρονα, προειδοποιεί η έκεθση, αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, η παγκόσμια φτώχεια δεν θα εξαλειφθεί για άλλα 229 χρόνια.

Ο πλούτος ταχύτερος από τον πληθωρισμό

Επισημαίνοντας τη δραματική αύξηση της ανισότητας μετά την πανδημία του Κόβιντ, η Oxfam αναφέρει ότι οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου είναι πλουσιότεροι κατά 3,3 εκατ. δολάρια (2,6 εκατ. λίρες) από ότι το 2020, ενώ ο πλούτος τους έχει αυξηθεί τρεις φορές ταχύτερα από τον ρυθμό του πληθωρισμού.

Στασιμότητα στο βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων εργαζομένων

Η έκθεση με τίτλο «Inequality Inc.» διαπιστώνει ότι επτά στις 10 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν έναν δισεκατομμυριούχο ως διευθύνοντα σύμβουλο ή κύριο μέτοχο, παρά τη στασιμότητα στο βιοτικό επίπεδο για εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

Μειώθηκε ο «πλούτος» των φτωχότερων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Wealth X και του Forbes, ο συνολικός πλούτος των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο – Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Larry Ellison και Mark Zuckerberg – αυξήθηκε κατά 464 δισ. δολάρια ή 114%. Κατά την ίδια περίοδο, ο συνολικός «πλούτος» των φτωχότερων 4,77 δισεκατομμυρίων ανθρώπων – που αποτελούν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού – μειώθηκε κατά 0,2% σε πραγματικούς όρους.

Μείωση μισθών, αύξηση ωρών εργασίας

«Οι άνθρωποι παγκοσμίως εργάζονται σκληρότερα και περισσότερες ώρες, συχνά με μισθούς φτώχειας σε επισφαλείς και μη ασφαλείς θέσεις εργασίας», αναφέρει η έκθεση. «Σε 52 χώρες, ο μέσος πραγματικός μισθός σχεδόν 800 εκατομμυρίων εργαζομένων έχει μειωθεί. Αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν χάσει συνολικά 1,5 εκατ. δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια, που ισοδυναμεί με 25 ημέρες χαμένων μισθών για κάθε εργαζόμενο».

Μιλώντας για τις περιουσίες των υπερπλουσίων, αναφέρει επίσης ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν απότομα, παρά την πίεση στα νοικοκυριά εν μέσω της κρίσης του κόστους ζωής. Διαπιστώνει ότι 148 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου συγκέντρωσαν συνολικά καθαρά κέρδη ύψους 1,8 εκατ. δολαρίων το έτος έως τον Ιούνιο του 2023, ένα άλμα 52% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των καθαρών κερδών την περίοδο 2018-21.

Εισφορές επί του πλούτου

Ζητώντας την επιβολή φόρου πλούτου για την αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ των εργαζομένων και των υπερπλούσιων αφεντικών και ιδιοκτητών εταιρειών, η έκθεση αναφέρει ότι μια τέτοια εισφορά στους Βρετανούς εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους θα μπορούσε να αποφέρει 22 δισεκατομμύρια λίρες για το δημόσιο ταμείο κάθε χρόνο, εάν εφαρμοζόταν με συντελεστή από 1% έως 2% επί του καθαρού πλούτου άνω των 10 εκατομμυρίων λιρών.

Ελάχιστη η φορολογία του πλούτου έναντι του εισοδήματος από εργασία

Η Τζούλια Ντέιβις, επενδυτής και ιδρυτικό μέλος της Patriotic Millionaires UK, μιας μη κομματικής ομάδας Βρετανών εκατομμυριούχων που κάνει εκστρατεία υπέρ ενός φόρου πλούτου, δήλωσε ότι οι εισφορές επί του πλούτου είναι ελάχιστες σε σύγκριση με τη φορολόγηση του εισοδήματος από εργασία.

«Φανταστείτε μόνο τι θα μπορούσαν να πληρώσουν 22 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως που επενδύονται σε δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές- βελτιώνοντας τη ζωή του καθενός από εμάς που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρέχοντας στους ηλικιωμένους, τους νέους και τους ευάλωτους με τη φροντίδα και την υποστήριξη που χρειάζονται και αξίζουν», είπε.

Ανισότητα όπως στη Νότια Αφρική

Η Oxfam δήλωσε ότι ο πιο πρόσφατος δείκτης Gini – ο οποίος μετρά την ανισότητα – διαπίστωσε ότι η παγκόσμια εισοδηματική ανισότητα είναι πλέον συγκρίσιμη με εκείνη της Νότιας Αφρικής, της χώρας με την υψηλότερη ανισότητα στον κόσμο.

Το πλουσιότερο 1% του κόσμου κατέχει το 59% του συνόλου των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων – συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, των μεριδίων και των ομολόγων, καθώς και των μεριδίων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πλουσιότερο 1% κατέχει το 36,5% όλων των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, αξίας 1,8 δισ. λιρών.

Η Aleema Shivji, προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος της Oxfam, δήλωσε: «Αυτά τα άκρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως ο νέος κανόνας, ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια δεκαετία διαίρεσης. Η ακραία φτώχεια στις φτωχότερες χώρες εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία, αλλά ένας μικρός αριθμός υπερπλούσιων ανδρών τρέχει να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος του κόσμου μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

«Μια πιο δίκαιη οικονομία είναι εφικτή»

«Αυτό το συνεχώς διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των υπολοίπων δεν είναι τυχαίο, ούτε αναπόφευκτο. Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως κάνουν συνειδητές πολιτικές επιλογές που επιτρέπουν και ενθαρρύνουν αυτή τη στρεβλή συγκέντρωση πλούτου, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη φτώχεια. Μια πιο δίκαιη οικονομία είναι εφικτή, μια οικονομία που θα λειτουργεί για όλους μας. Αυτό που χρειάζεται είναι συντονισμένες πολιτικές που θα προσφέρουν δικαιότερη φορολογία και στήριξη για όλους, όχι μόνο για τους προνομιούχους».

Πηγή: The Guardian

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.