La Repubblica: Η Τουρκια «παγωνει» την αγορα ιταλικων ελικοπτερων

Σε «αντίποινα» για τις δηλώσεις Ντράγκι

Η Άγκυρα αποφάσισε να «παγώσει» την αγορά δέκα ελικοπτέρων από την Ιταλία, σε «αντίποινα» για τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, την Πέμπτη χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, «πάγωσε» η πώληση δέκα ελικοπτέρων AW169, του ιταλικού κρατικού ομίλου Leonardo, η οποία είχε συμφωνηθεί από τον Μάρτιο. Το όλο κόστος της αγοράς, αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα επιπλέον συμφωνιών, συνολικής αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, όπως γράφει η La Repubblica, «προειδοποιητικά μηνύματα εστάλησαν σε άλλες δυο ιδιωτικές εταιρίες και στον όμιλο του ενεργειακού τομέα Ansaldo Energia, ιδιοκτήτη σε ποσοστό 40% μιας τρίτης εταιρίας, η οποία διαπραγματεύεται την αγορά μονάδας παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών, υπενθυμίζει η εφημερίδα, ξεπερνούν τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Επιπλέον, τόσο η La Repubblica όσο και η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, αναφέρουν ότι οι Αρχές της Τουρκίας απαιτούν επίσημη συγνώμη από τη Ρώμη για τις δηλώσεις Ντράγκι και δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν με τις εξηγήσεις μέσω διπλωματικών διαύλων της ιταλικής κυβέρνησης.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών, όπως σημειώνει η La Repubblica, υπερβαίνουν τα 17 δισ. ευρώ ετησίως.

Όπως αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα Money.it, μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις της Άγκυρας δεν προκαλούν ανησυχία.

Ωστόσο, από την τουρκική πλευρά φαίνεται να επικρατέι μια διαφορετική εικόνα, καθώς τις τελευταίες ώρες αρκετοί υπουργοί της χώρας έχουν προβεί σε κλιμάκωση της έντασης με δηλώσεις τους: για παράδειγμα, ο Μουσταφά Βαράνκ, υπουργός Βιομηχανίας της Τουρκίας, δήλωσε ότι «δεν θα δεχθούμε μαθήματα δημοκρατίας από αυτούς που εφηύραν τον φασισμό». Στη συνέχεια, μίλησε για το Μεταναστευτικό, λέγοντας ότι «Η Ιταλία αφήνει τους αιτούντες άσυλο να πεθάνουν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.