Κυβερνητικο βερτιγκο μετα την αποφαση του ΣτΕ για την παρακολουθηση Ανδρουλακη

Ο Παύλος Μαρινάκης ισχυρίζεται ότι το ΣτΕ «επιβεβαιώνει τον πρωθυπουργό» • Κόντρα στη Βουλή, με τον Κώστα Τσιάρα να υπερασπίζεται τον νόμο του 2021 που απαγόρευε στα θύματα υποκλοπών να ενημερωθούν • Σφοδρές αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Νέα Αριστερά, που επισημαίνουν ότι η απόφαση του ΣτΕ συνιστά «κόλαφο» για την κυβέρνηση

Με μισές κουβέντες και προσπάθεια να υποβαθμίσει, ακόμη και να παρουσιάσει και ως δική της νίκη, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία αναπέμπεται στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του. Ουσιαστικά, καλεί την ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον Ν. Ανδρουλάκη.

Όπως είπε και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης που είχε προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο τον Νοέμβριο του 2022, με την απόφαση του ΣτΕ έχει το δικαίωμα να ενημερωθεί για τους λόγους παρακολούθησής του, καθώς δεν εμπίπτει στη νεότερη ρύθμιση του 2022, σύμφωνα με την οποία ο οιοσδήποτε μπορεί να ενημερωθεί μετά από τρία χρόνια και αφού εξεταστεί το αίτημά του από τριμελή επιτροπή.

Η απόφαση, την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζει νίκη της δημοκρατικής παράταξης, υποστηρίζει ότι ουσιαστικά χαρακτηρίζει αντισυνταγματική τη ρύθμιση που στερούσε από τα θύματα υποκλοπών την δυνατότητα να ενημερωθούν από την ΑΔΑΕ, ορίζει ότι «η ρύθμιση του άρθρου 87 του ν. 4790/2021, με το οποίο θεσπίσθηκε στην περίπτωση επιβολής του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας η πλήρης απαγόρευση της δυνατότητας ενημέρωσης του θιγόμενου, μετά τη λήξη του μέτρου, ακόμη και όταν δεν υφίσταται διακινδύνευση των σκοπών εθνικής ασφάλειας που οδήγησαν στην επιβολή του, αποτελεί υπέρμετρο περιορισμό του απαραβίαστου της επικοινωνίας».

Ορίζει δε ότι αυτός ο περιορισμός «δεν δικαιολογείται στο πλαίσιο της λειτουργίας του κράτους δικαίου, και, συνεπώς, αντίκειται στα άρθρα 19 παρ. 1 του Συντάγματος, 5 παρ. 1 και 15 παρ. 1 της οδηγίας 2002/58, 7, 8 και 11 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 8 της ΕΣΔΑ και είναι ανίσχυρη».

Άρα, η προσβαλλόμενη πράξη είναι «μη νόμιμη» και «ο νεώτερος ν. 5002/2022 δεν είναι εφαρμοστέος σε εκκρεμή αιτήματα γνωστοποίησης στον θιγόμενο μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του ληφθέντος υπό προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς». Αναφερόμενο δε το ΣτΕ στον ν. 5002/2022, αναφέρει ότι «ένα νέο νομοθετικό καθεστώς που καταλαμβάνει όλη τη διαδικασία επιβολής της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, από την υποβολή του σχετικού αιτήματος και την έγκριση του επίμαχου μέτρου έως την γνωστοποίηση της άρσης του»

«Το καθεστώς αυτό αποτελεί ένα σύστημα με εσωτερική συνοχή, οι ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις του οποίου προσιδιάζουν στις αιτήσεις άρσης του απορρήτου που υποβάλλονται δυνάμει του διατάξεών του, προκειμένου να διεκπεραιωθούν κατά τις ειδικές ρυθμίσεις του και τις εγγυήσεις που το ίδιο θεσπίζει».

Χάνοντας την ουσία, ότι δηλαδή η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να αρνηθεί να ενημερώσει τον Νίκο Ανδρουλάκη για τον φάκελο και τα στοιχεία της παρακολούθησής του, η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου επιχειρεί να πείσει ότι το ΣτΕ την δικαιώνει, επικαλούμενη όσα αναφέρονται στον ν. 5002/2022, αλλά όχι στον ν. 4790/2021, που επίσης ήταν δικός της.

Μαρινάκης: «Επιβεβαιώνεται ο πρωθυπουργός»

Ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε «βιαστική» την ανακοίνωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τέσσερις λόγους. Είπε σχετικά:

«Ο πρώτος είναι ότι η ακύρωση αφορά, η απόφαση δηλαδή ακύρωσης αφορά το νόμο του 2021, που περιείχε καθολική και χωρίς προϋποθέσεις απαγόρευση χορήγησης στοιχείων στον ενδιαφερόμενο, δηλαδή τον νόμο που ίσχυε πριν τις αλλαγές που κάναμε μετά από όσα συνέβησαν, τις παραδοχές που κάναμε, τα γεγονότα δηλαδή του 2022». 

Επίσης, επιμένει στο άλλο σκέλος της απόφασης, που αναφέρει ότι «το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι η προσβαλλόμενη πράξη κατά το μέρος που απέρριψε το αίτημα του αιτούντος, να ενημερωθούν, δηλαδή, ο πρόεδρος της Βουλής και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, […] αιτιολογείται νομίμως, ο δε αντίθετος λόγος, ο λόγος περί του αντιθέτου ακυρώσεως είναι απορριπτέος ως αβάσιμος, δηλαδή εν μέρει την έχει απορρίψει κιόλας».

Και προσθέτει ότι «αυτό που λένε ότι κατέρρευσε ο νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση μετά από τα γεγονότα του 2022, αποδεχόμενοι ότι πρέπει να έχουμε μια πιο αυστηρή ρύθμιση, την οποία ψηφίσαμε, δεν ευσταθεί, δεν προκύπτει από την απόφαση. Είναι αναμενόμενο προφανώς, το είχαμε πει και εμείς ότι ο νόμος του 2021 ήταν ελλιπής. Ήταν ένας νόμος ο οποίος έπρεπε να αλλάξει, τον αλλάξαμε και από κει και πέρα βέβαια αυτό η απόφαση επί της ουσίας το επικυρώνει».

Και καταλήγει: «Οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε ότι υπήρχε ζήτημα ήμασταν εμείς, ο πρωθυπουργός. Θυμάστε και το διάγγελμα που έβγαλε τον Αύγουστο του 2022. Άμεση ανάληψη ευθύνης, άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών, να αλλάξει η νομοθεσία. Ποτέ δεν κρυφτήκαμε. Είπαμε ότι το συγκεκριμένο νομικό καθεστώς περί καθολικής απαγόρευσης ενημέρωσης έπρεπε να αλλάξει και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες που πήραμε, αυστηρότερα φίλτρα, αυστηρότερη νομοθεσία. Για αυτό ακριβώς μάλιστα υπήρχε και αυτή η άμεση κινητοποίηση της Κυβέρνησης. Εμείς δεν είμαστε μια Κυβέρνηση που προσπαθούμε να κάνουμε το άσπρο μαύρο αλλά ούτε διαβάζουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων όπως μας συμφέρουν. Την πραγματικότητα αντιμετωπίσαμε και αυτή την πραγματικότητα εν τοις πράγμασι επιβεβαιώνει και αυτή η απόφαση».

Τίποτα δηλαδή για την ταμπακέρα των υποκλοπών, του σκανδάλου που έσκασε σαν βόμβα τον Αύγουστο του 2022, αντίθετα παρουσίασε ως όλα καλώς καμωμένα από την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι οδήγησε στην παραίτηση των Δημητριάδη και Κοντολέοντος, αλλά και στον διεθνή διασυρμό της χώρας.

Είχε προηγηθεί η κυβερνητική διαρροή, που μεταξύ άλλων, σημείωνε ότι πλέον «με βάση την απόφαση του ΣτΕ, η αίτηση του κ. Ανδρουλάκη θα κριθεί από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ».

Κόντρα Τσιάρα-Ανδρουλάκη στη Βουλή

Η σύγκρουση, όπως ήταν αναμενόμενο μεταφέρθηκε στη Βουλή, όπου ο Κώστας Τσιάρας, υπουργός Δικαιοσύνης το 2021, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, υπερασπίστηκε τον νόμο του, βάσει του οποίου ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπορούσε να ενημερωθεί για την παρακολούθησή του.

Ο Κώστας Τσιάρας είπε: «Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Ως υπουργός Δικαιοσύνης πίστευα ότι τα θέματα εθνικής ασφάλειας δεν μπορεί να κοινοποιούνται. Αυτή ήταν η άποψή μου». Και με βάση την απόφαση του ΣτΕ είπε: «Βεβαίως εφόσον υπάρχει αυτή η απόφαση και με δεδομένο ότι η ίδια η κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει επί ενός πεδίου άναρχου που χρειάζεται να λάβει κανείς υπόψη του δεκάδες διαφορετικές πρόνοιες, που μπορεί να ξεκινούν από την λειτουργία της ΕΥΠ, την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, είναι ένα θέμα που αποδεικνύει και το σοβαρό της ενδιαφέρον και την προσήλωση της στο κράτος δικαίου».

«Όλα τα άλλα, προφανώς θα αποδειχθούν στην πορεία και θα φανούν, αλλά το να εγκαλούμαστε γιατί τελικά φέρνουμε ένα ολοκληρωμένο νόμο, που πραγματικά προστατεύει όλη αυτή τη διαδικασία, δημιουργεί συνθήκες νομιμότητας και υπηρετεί τον πυρήνα του κράτους δικαίου, νομίζω ότι είναι εκτός λογικής», πρόσθεσε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης του απάντησε ότι «σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα συνέβαινε αυτό. Εσείς όμως δεν είστε κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας. Εμπιστεύομαι την ελληνική Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές. Εσείς δεν τις εμπιστεύεστε. Είστε κόμμα ντροπή για τη διάκριση των εξουσιών». Ενώ πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός «είχε το θράσος να χρησιμοποιήσει την ΕΥΠ εις βάρος πολιτικών του αντιπάλων και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Με παρακολουθούσατε όταν υπέβαλα υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Θα μάθω τη Δευτέρα για το ποιος ήταν ο λόγος να με βαπτίσετε πράκτορα, για να μην ηγηθώ της προσπάθειας αυτής που κάνουμε τώρα. Θέλατε εμπλοκή στις εσωκομματικές εκλογές, αυτός είναι ο λόγος. Θέλατε ένα ΠΑΣΟΚ αποκούμπι και όχι πολιτικό αντίπαλο όπως είναι τώρα».

Σφοδρές αντιδράσεις

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι «κόλαφος» για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που «κατασκευάστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το 2021, ώστε να μπορεί το κέντρο των παρακολουθήσεων να κάνει ανενόχλητο τη δουλειά του».

Και τόνισε ότι «αρχίζει το ξήλωμα του παρακράτους της Ν.Δ.».

Από την πλευρά της η Νέα Αριστερά επισημαίνει ότι «η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που έφερε η Ν.Δ. τον Μάρτιο του 2021 που απαγόρευε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τα θύματα των παρακολουθήσεων. Λίγους μήνες αργότερα αποκαλύφθηκε το γιατί. Έναν νόμο που υπερασπίστηκαν για χρόνια τα κυβερνητικά στελέχη και το σύστημα Μητσοτάκη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.