Γκαμπριελ Αταλ: Νεος πρωθυπουργος της Γαλλιας

Ως υπουργός Παιδείας απαγόρευσε την ισλαμική αμπάγια.

Ο 34χρονος νυν υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ, είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Πρόκειται για τον νεότερο σε ηλικία πρωθυπουργό, που είχε η Γαλλία επί Πέμπτης Δημοκρατίας.

Η εν λόγω αλλαγή στον πρωθυπουργικό θώκο προέκυψε μετά την παραίτηση της Ελιζαμπέτ Μπορν.

Στην επιστολή της παραίτησης της η απερχόμενη πρωθυπουργός ανέφερε ότι «σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι απαραίτητη η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στην Γαλλία». Δήλωσε επίσης ότι εργάστηκε με πάθος για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πρωθυπουργίας, έχοντας στόχο την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων για τους Γάλλους πολίτες.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός τόνισε ότι αντελήφθη την πρόθεση του αρχηγού του κράτους να ορίσει νέο πρόσωπο στον πρωθυπουργικό θώκο.

Ποιος είναι ο Γκαμπριέλ Ατάλ

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ (γεννημένος στις 16 Μαρτίου 1989 στο Κλαμάρτ) είναι Γάλλος πολιτικός του κόμματος της Αναγέννησης και υπηρέτησε ως υπουργός Εθνικής Παιδείας και Νεολαίας από τον Ιούλιο του 2023. Ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος από το 2020 έως το 2022 και υπουργός Δημόσιας Δράσης μεταξύ 2022 και 2023.

Ως υπουργός Παιδείας απαγόρευσε την ισλαμική αμπάγια, υποστηρίζοντας ότι το ένδυμα παραβιάζει τους αυστηρούς διεθνής νόμους της Γαλλίας για την εκπαίδευση. Οι θρησκευτικές μαντίλες και ενδύματα που καλύπτουν το πρόσωπο, έχουν ήδη απαγορευτεί δημόσια στη Γαλλία, ως μια αντιδημοφιλής πολιτική μεταξύ του αυξανόμενου μουσουλμανικού πληθυσμού της χώρας.

Στις αρχές της καριέρας του, ο Ατάλ ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά αργότερα προσχώρησε στο κεντρώο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, γνωστό πλέον ως Αναγέννηση.

Μεγάλωσε στο 13ο και 14ο διαμέρισμα (περιφέρεια) του Παρισιού με τρεις αδελφές. Ο πατέρας του, Yves Attal, ήταν δικηγόρος και παραγωγός κινηματογράφου εβραϊκής και τυνήσιας καταγωγής και η μητέρα του, Marie de Couriss, ήταν γαλλικής και ελληνορωσικής καταγωγής και εργαζόταν ως υπάλληλος σε εταιρεία παραγωγής ταινιών.

Ο Ατάλ είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος και έχει υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με τον Stéphane Séjourné , μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη La République En Marche!.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.