«Κρουσματα» πωλησης νοθευμενου ελαιολαδου καταγγελει ο Συνεταιρισμος Ελαιοπαραγωγων Μακρης

«Στείλαμε δείγματα στο Χημείο και διαπιστώσαμε ότι είναι λάδια "μαϊμού"»

Φαινόμενα απάτης εντοπίζονται τον τελευταίο καιρό στην περιοχή του Έβρου με επιτήδειους πωλητές οι οποίοι προφασίζονται ότι διαθέτουν προς πώληση ελαιόλαδο προέλευσης Μάκρης σε πολύ χαμηλή τιμή, το οποίο όπως αποδεικνύεται είναι μείγμα άλλων προϊόντων.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης οι άνθρωποι αυτοί κάθε χρόνο προσπαθούν να πουλήσουν λάδι σε πολύ χαμηλές τιμές. Φέτος το φαινόμενο είναι εντονότερο μετα και την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε μεγάλες εκτάσεις ελαιόδεντρων στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Στη σχετική ανάρτηση αναφέρεται ακόμη ότι το λάδι που αυτοί λένε ότι είναι περυσινό και Μάκρης, δεν ισχύει διότι τα αποθέματα έχουν εδώ και καιρό εξαντληθεί.

Η ΕΡΤ Ορεστιάδας συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Παραγωγών Ελαιόλαδου Μάκρης Δημοσθένη Χατζηνικολάου ζητώντας να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει. Ο ίδιος ανέφερε ότι η φετινή ακαρπία των ελαιόδεντρων αλλά και η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν οι επιτήδειοι για να κοροϊδέψουν τον κόσμο ακόμη και τους επαγγελματίες που διαθέτουν εστιατόρια οι οποίοι και το προμηθεύτηκαν.

Δεν είναι ελαιόλαδο όπως τονίζει αλλά μαζέματα λαδιών, βαμβακέλαια, φοινικέλαια, σπορέλαια τα οποία αναμιγνύονται και με την ανάλογη χρωστική βγαίνουν στο εμπόριο και πωλούνται ως γνήσιο ελαιόλαδο. Στην ετικέτα γράφει Μάκρης ή Μακρής, όπως είπε, τα τηλεφωνικά νούμερα που δίνουν δεν ισχύουν μετα από μερικές μέρες, χρησιμοποιούν ονόματα Μακρινών κατοίκων για να πείσουν τους πολίτες, ενώ τα αυτοκίνητα που κουβαλούν τα λάδια είναι κρυμμένα και αυτοί εμφανίζονται στα καφενεία η τις γειτονιές κουβαλώντας τα στα χέρια και πουλώντας τα 16 λίτρα προς 70 -75 ευρώ, τιμή εκτός πραγματικότητας.

 «Εμείς στείλαμε δείγματα στο Χημείο και διαπιστώσαμε ότι είναι λάδια “μαϊμού”». Η Αστυνομία έχει συλλάβει αρκετούς από αυτούς που δεν είναι ντόπιοι αλλά Αλεξάνδρειας- Ημαθίας ή Δενδροπόταμου Θεσσαλονίκης, όμως δυστυχώς εμφανίζονται νέοι. Είναι σαν την «Λερναία Ύδρα» είπε χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό εφιστουν την προσοχή των κατοίκων συστήνοντας τους να το καταγγέλλουν στην Αστυνομία.

Αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζει φετινή παραγωγή ο κ. Χατζηνικολάου σημείωσε ότι φτάνει στο 50% σε σχέση με πέρυσι, είναι κατά πολύ μειωμένη για τους γνωστούς λόγους και από αυτό θα εξαρτηθεί και η διαμόρφωση της τιμής του ελαιόλαδου που όπως εκτιμά θα κυμανθεί για την συσκευασία των 16 λίτρων, στα 125-135 ευρώ από 90- 100 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Στο 1ο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα έχουμε φρέσκο ελαιόλαδο όπως αναφέρεται αφού τώρα αρχίζει η συγκομιδή της ελιάς ενώ προβληματίζει το γεγονός της εξεύρεσης εργατών, αφού οι ντόπιοι δεν αφήνουν το επίδομα ανεργίας για να δουλέψουν.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.