Κοινωνικη οργη και συγκρουσεις στην Ινδια

Ενάντια σε μεταρρυθμίσεις στο στρατό

Έκρυθμη είναι η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Ινδία, όπου έχουν οργανωθεί τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή νέο νομοσχέδιο που φέρνει μεταρρυθμίσεις στο στρατό και μετατρέπει σε ορισμένου χρόνου τη θέση των μόνιμων στελεχών.

Οι κινητοποιήσεις έλαβαν χαρακτήρα εκτεταμένων συγκρούσεων σε μερικές από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, όπως η Μπιχάρ και η Τελανγκάνα, με τους διαδηλωτές να καίνε πάνω από έξι αμαξοστοιχίες του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ σημειώθηκαν και αρκετές καταστροφές περιουσιών και λεηλασιών, σύμφωνα με τις αρχές.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Ναρέντρα Μόντι Agnipath ή «μονοπάτι της φωτιάς» έχει ως στόχο να μαζικοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις, μειώνοντας ταυτόχρονα τον μέσο όρο ηλικίας του σώματος των 1,38 εκατομμυρίων στρατιωτών που τις απαρτίζουν.

Ένας κορυφαίος στρατιωτικός στρατηγός, ο αντιστράτηγος Ανίλ Πουρί, είπε στο ειδησεογραφικό κανάλι NDTV ότι στόχος του νόμου είναι να γίνει ο στρατός πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός.

Το Agnipath απευθύνεται σε άτομα ηλικίας μεταξύ 17,5 και 21 ετών. Όσοι υποψήφιοι επιλεχθούν θα ενταχθούν στις ένοπλες υπηρεσίες για τέσσερα χρόνια, όμως στη συνέχεια μόνο το ένα τέταρτο από αυτούς θα μονιμοποιηθεί.

Οι διαδηλωτές λένε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης να προσλάβει προσωρινούς στρατιώτες εμποδίζει την πρόσβασή τους σε μόνιμες θέσεις στο στρατό, οι οποίες εγγυώνται σταθερούς μισθούς και συντάξεις.

Αντίθετα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε μείωση της ανεργίας και των στρατιωτικών δαπανών, και έχει υποσχεθεί να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη θέσεις εργασίας για τη νεολαία της Ινδίας.

Χιλιάδες νεαροί άνδρες επιτέθηκαν σε πούλμαν, έκαψαν λάστιχα και συγκρούστηκαν με αξιωματούχους σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Μπιχάρ, μια από τις φτωχότερες πολιτείες της Ινδίας.

Οι αρχές ακύρωσαν 369 δρομολόγια σε όλη τη χώρα, πολλά από τα οποία περνούσαν από περιοχές όπου σημειώνονταν οι ταραχές.Ο Σάντζει Σινχ, ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας στην πολιτεία, είπε ότι τουλάχιστον 12 διαδηλωτές συνελήφθησαν και τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων.

«Περίπου 2.000 έως 2.500 άνθρωποι μπήκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό Μασαούρχι και επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις», δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.

Στο Ούταρ Πραντές, την πολυπληθέστερη πολιτεία της Ινδίας, η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 250 άτομα στο πλαίσιο των λεγόμενων «προληπτικών συλλήψεων», την ώρα που πλήθος καταγγελιών έχουν γίνει για χρήση υπερβολικής και αναίτιας αστυνομικής βίας. Και αυτό ενώ έχει ήδη σημειωθεί ο θάνατος ενός διαδηλωτή από αστυνομική επίθεση στη διάρκεια των διαδηλώσεων, νωρίτερα αυτή τη βδομάδα.

Σε μια προσπάθεια να καταπραΰνει την οργή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο παραχωρήσεις για όσους θα υπηρετήσουν με βάση το νέο σύστημα.

Ειδικότερα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει το 10% των κενών θέσεων στις παραστρατιωτικές δυνάμεις και την Assam Rifles, μια μονάδα του ινδικού στρατού, για όσους έχουν αποχωρήσει από το στρατό μετά την ορισμένη τετραετή θητεία.

«Ίσως επειδή είναι ένα νέο σχέδιο, οι άνθρωποι το έχουν παρεξηγήσει, αλλά το συζητούσαμε με όλους, συμπεριλαμβανομένων των πρώην στρατιωτικών», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ρατζνά Σίνγκ.

Πάντως, όσοι δεν παραμείνουν στον στρατό μετά την τετραετία θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μία θέση στην ομοσπονδιακή αστυνομία, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ο αρχηγός του ναυτικού είπε την Παρασκευή ότι οι διαδηλώσεις ήταν απροσδόκητες και πιθανότατα το αποτέλεσμα παραπληροφόρησης σχετικά με το νέο σύστημα. «Δεν περίμενα τέτοιες διαμαρτυρίες», είπε ο ναύαρχος Ρ. Χαρί Κουμάρ στο ANI. «Είναι ο μεγαλύτερος μετασχηματισμός διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού που έχει συμβεί ποτέ στον ινδικό στρατό».

Το πρόγραμμα δεν είναι ανοιχτό για γυναίκες σε μάχιμους ρόλους και δεν υπάρχουν τρέχοντα σχέδια για να αλλάξει κάτι τέτοιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.