Κινα: «Χρυσαφι» για το χαπι της Pfizer

Μια ιδιότυπη ανταλλακτική οικονομία έχει άνθησει μεταξύ της ελίτ της Κίνας εν μέσω του νέου κύματος κορωνοϊού. Το αντικείμενο που ανεβάζει και κατεβάζει το στάτους των πλουσίων και των μελών του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας; Το Paxlovid, το αντιικό φάρμακο που ανέπτυξε η Pfizer για τον κορωνοϊό.

Δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Κίνας αναφέρουν ότι έχει εξαντληθεί το απόθεμά τους στο συγκεκριμένο φάρμακο ή ότι το διαθέτουν μόνο σε ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

«Το Paxlovid χρησιμοποείται μόνο σε ασθενείς σε τελικό στάδιο καρκίνου και με νεφρική ανεπάρκεια. Έχουμε πολλούς από αυτούς. Δεν έχουμε κάτι άλλο για τους ασθενείς που δεν είναι τόσο άρρωστοι», δήλωσε γιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο στο Πεκίνο.

Είδος πολυτελείας

Από την άλλη, σε ιδιωτικά νοσοκομεία το Paxlovid κοστίζει σχεδόν 1.200 δολάρια (1.130 ευρώ) το κουτί για τους ασθενείς που μπορούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, όταν στις ΗΠΑ η κυβέρνηση πληρώνει 530 δολάρια για θεραπεία πέντε ημερών με το χάπι.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι υψηλόβαθμοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες εξαφάνισαν το στοκ του Paxlovid, αγοράζοντάς το σε εξωφρενικές τιμές, έτσι ώστε να το έχουν στη διάθεσή τους σε περίπτωση που το χρειαστούν μέλη της οικογένειάς τους ή φίλοι τους. Σε ιδιωτικό νοσοκομείο του Πεκίνου, 300 κουτιά του φαρμάκου εξαφανίστηκαν μέσα σε 24 ώρες.

Η περιορισμένη διαθεσιμότητα έχει μετατρέψει το Paxlovid σε είδος πολυτελείας. «Το ζητάνε πιο πολύ και από το Moutai (ένα premium αλκοολούχο ποτό της Κίνας)», δήλωσε αξιωματούχος σε νοσοκομείο.

Επιχειρηματίας παραδέχτηκε στους Financial Times ότι έλαβε δύο κουτιά Paxlovid ως δώρο από έναν φίλο του ο οποίος τα είχε πάρει από νοσοκομείο που φροντίζει ηλικιωμένους. Αποφάσισε, όμως, να μην τα κρατήσει: «Θα το δώσω σε κάποιον άλλο που το χρειάζεται».

«Η πρόσβαση στο Paxlovid δεν θα έπρεπε να καθορίζεται από τη δύναμη ή τον πλούτο κάποιου. Πρόκειται για ένα φάρμακο που σώζει ζωές και πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όλους», αναφέρει ο Τζιν Ντογκγιάν, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, σχολιάζοντας την ανισότητα στην περίθαλψη στη χώρα του.

Paxlovid για τους λίγους, γιατροσόφια για τους υπόλοιπους

Το Paxlovid είναι το μόνο ξένο φάρμακο για τον κορωνοϊό που έχει εγκριθεί στην Κίνα. Συνήθως χρησιμοποιείται για περιστατικά COVID-19 ήπιας και μέτριας σοβαρότητας.

Η διάθεσή του από τις αρχές της χώρας προχωράει με αργούς ρυθμούς. Η πρώτη παρτίδα με 21.200 κουτιά έφτασε τον Μάρτιο, όταν η Σαγκάη αντιμετώπιζε έξαρση κρουσμάτων.

Ωστόσο, στη συνέχεια η χώρα εισήγαγε μόνο μερικές χιλιάδες κουτιά, ενώ η ζήτηση ήταν σε υψηλά επίπεδα. Στο Πεκίνο θα διατεθεί αυτή την εβδομάδα μόνο σε περιορισμένο αριθμό ηλικιωμένων ασθενών. Θεωρείται δύσκολο, όμως, ότι το πολύτιμο χάπι θα φτάσει σε περιοχές της επαρχίας.

«Δεν θέλουμε να βασιζόμαστε σε άλλες χώρες για τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού. Πρέπει να δημιουργήσουμε χώρο στην αγορά για εγχώρια φάρμακα», δήλωσε Κινέζος αξιωματούχος. Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο δεν έχει εγκρίνει κανένα από τα ξένα εμβόλια με τεχνολογία mRNA.

Αντίθετα, στην Κίνα προωθείται ευρέως ένα τοπικό… γιατροσόφι από βότανα (μελισσόχορτο, ρίζα γλυκόριζας και θάμνο forsythia) ή το εγχώριο αντιικό Azvudine.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.