«Καζανι που βραζει» το Ισραηλ

Προς «πάγωμα» η δικαστική μεταρρύθμιση - Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

«Μπαρούτι» μυρίζει το κλίμα στο Ισραήλ, μετά την απόλυση του υπουργού Άμυνας από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και την πρόθεση να περάσει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός της χώρας ενδέχεται να «παγώσει» τη δικαστική μεταρρύθμιση, υπό τις σφοδρές πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις.

Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ, ο Νετανιάχου ενημέρωσε τους επικεφαλής της κυβερνητικής του συμμαχίας ότι θα «παγώσει» την δικαστική μεταρρύθμιση.

Γενική απεργία από το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας

Την Δευτέρα, το μεγαλύτερο συνδικάτο του Ισραήλ Histadrut ανακοίνωσε άμεση γενική απεργία απαιτώντας την απόσυρση του σχεδίου μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης που συζητείται στην Κνεσέτ και διχάζει την χώρα.

«Καλώ σε γενική απεργία (…) αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου, το Κράτος του Ισραήλ σταματά», δήλωσε ο Αρνον Μπαρ Νταβίντ, επικεφαλής του μεγαλύτερου ισραηλινού συνδικάτου. «Αποστολή μας είναι να σταματήσουμε την νομοθετική διαδικασία και θα το κάνουμε».

Την ανακοίνωση αυτή ακολούθησε η ανακοίνωση της Ιατρικής Ένωσης του Ισραήλ, που κηρύσσει επίσης γενική απεργία που θα πλήξει τα νοσοκομεία και τις δημόσιες ιατρικές υπηρεσίες.

Ήδη, έχουν διακοπεί οι απογειώσεις από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου

Την ίδια ώρα εθνικιστικός-θρησκευτικός κυβερνητικός συνασπισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου επέζησε πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης στην Κνεσέτ, η οποία κατατέθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικαστική μεταρρύθμιση.

Η πρόταση μομφής καταψηφίσθηκε από 59 βουλευτές, ενώ 53 ψήφισαν υπέρ.

Αναβλήθηκε η ανακοίνωση Νετανιάχου

Νωρίτερα τη Δευτέρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανέβαλε την προγραμματισμένη ανακοίνωσή του για την αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης, εν μέσω διαφωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό, μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση.

Επιπλέον, το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 είχε αναφέρει ότι ο Νετανιάχου πρόκειται να ανακοινώσει στις 10:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) την αναστολή της μεταρρύθμισης, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις στο Ισραήλ, αλλά και την ανησυχία συμμάχων της χώρας.

Προς το παρόν, δεν έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το γραφείο του Νετανιάχου.

Ωστόσο, μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.