Κατασκοπευτικο θριλερ στην Αυστρια

Ήταν τον περασμένο Μάρτιο όταν δύο ομάδες της ειδικής αντιτρομοκρατικής μονάδας Cobra έμπαιναν μέσα σε μια οικία, σε μια ήσυχη γειτονιά μακριά από το κέντρο της Βιέννης.

Στο σπίτι που «κρυβόταν» πίσω από έναν ψηλό φράχτη από θάμνους, σε ένα προάστιο κοντά στο εθνικό πάρκο Lobau – έναν πανέμορφο υδροβιότοπο δίπλα στον Δούναβη, μόλις μερικά χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της Αυστρίας – διακινούνταν «ευαίσθητες» πληροφορίες του ίδιου του κράτους.

Εκεί διέμενε ο 39χρονος Έλληνας υπήκοος, με καταγωγή από τη Ρωσία, ο οποίος αναζητείται από τις αυστριακές αρχές για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας και συγκεκριμένα για την Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών (GRU, Glavnoye Raswedywatelnoye Uprawleniye).

Αν και έγινε τον Μάρτιο, όπως αναφέρθηκε, η επιχείρηση του υπουργείου Εσωτερικών και των μυστικών υπηρεσιών (DSN) της Αυστρίας αποκαλύφθηκε πριν μερικές μόλις ώρες, μαζί με λιγοστές πληροφορίες για το πρόσωπο-μυστήριο που βρίσκεται στο επίκεντρό της.

Το προφίλ του υπόπτου

Ο 39χρονος Ανατόλι, που κυκλοφορούσε και με το όνομα Αλέξανδρος, είναι γιος πρώην Ρώσου επίσης κατασκόπου της GRU, ο οποίος φέρεται για χρόνια να είχε τοποθετηθεί ως διπλωμάτης σε υψηλά πόστα στη Γερμανία και την Αυστρία.

Επιστρατεύτηκαν δύο μονάδες της αντιτρομοκρατικής για την έρευνα στο σπίτι του, καθώς ο 39χρονος φέρεται να έχει λάβει ειδική στρατιωτική εκπαίδευση στη Ρωσία και θεωρείται επικίνδυνος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας, ο Ανατόλι ή Αλέξανδρος μετά βίας είχε εργαστεί στη χώρα όπου έμενε (δεν διευκρινίζεται για πόσο χρονικό διάστημα), ενώ λάμβανε μόνο κάτι μικρο-επιδόματα.

Εντούτοις, όπως μεταδίδει ο αυστριακός Τύπος, είχε αποκτήσει «πολυάριθμα ακίνητα» στη χώρα μας, στη Ρωσία και στη Βιέννη.

Επιπλέον, κατά την περίοδο 2018-2022, έκανε συνολικά 65 ταξίδια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Τουρκία, τη Γεωργία. Το τελευταίο από αυτά τα ταξίδια, προτού χαθούν τα ίχνη του, έγινε στη Μόσχα λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι κρυψώνες στη Βιέννη και τα 10 εκατομμύρια αρχεία

Ο 39χρονος φέρεται να ήταν σε επαφή με διπλωμάτες και αξιωματούχους μυστικών υπηρεσιών πολλών χωρών και μοιράστηκε κρατικά μυστικά της Αυστρίας. Αντικείμενο των πληροφοριών του ήταν, φυσικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία και συγκεκριμένα η αντίδραση της Αυστρίας στη ρωσική «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιήθηκε ως πηγή πληροφοριών για την εξωτερική πολιτική, την πολιτική ασφαλείας, τα μέσα ενημέρωσης και γενικότερα την αυστριακή κοινωνία», αναφέρει το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών και για αυτό τον λόγο δεν θεωρείται τυχαίο το ταξίδι στη Μόσχα λίγο πριν την έναρξη του πολέμου.

Για να ανταλλάξει τις πληροφορίες του, φέρεται να χρησιμοποιούσε «ύποπτες τοποθεσίες» στην πόλη της Βιέννης . Άφηνε μηνύματα σε κρυψώνες, στις οποίες άφηνε συγκεκριμένα σημάδια, έτσι ώστε να μπορούν να τα βρουν οι γνωρίζοντες. Μάλιστα, στα σημεία αυτά και σε συγκεκριμένους χρόνος καταγράφηκε και η παρουσία Ρώσων διπλωματών.

Ο άνδρας, τελικά, κατάφερε να στρέψει την προσοχή των αυστριακών μυστικών υπηρεσιών πάνω του και ξεκίνησε η παρακολούθησή του.

Όταν, όμως, ήρθε η ώρα της επιχείρησης στο σπίτι του, ήταν πολύ αργά. Οι ομάδες της Cobra βρήκαν συσκευές υποκλοπών, tablets, laptops, κινητά τηλέφωνα, ένα χρησιμοποιημένο αλεξίσφαιρο γιλέκο και εξέτασαν 10 εκατομμύρια (!) αρχεία.

Ωστόσο, ο -άφαντος- Ανατόλι ή Αλέξανδρος είχε προβλέψει τα πάντα: στο σπίτι του βρέθηκαν κρυμμένες κάμερες και εξοπλισμός για να ελέγχει αν παρακολουθείται και ο ίδιος. Αν συλληφθεί, αντιμετωπίζει ποινή έως πέντε έτη.

Σημειώνεται ότι με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στην Αυστρία – και όχι μόνο – κυριαρχεί η αντίληψη ότι η Βιέννη είναι «άντρο» Ρώσων κατασκόπων και για αυτό οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας βρίσκονται συνεχώς σε επιφυλακή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.