ΗΠΑ: Τι ψηφισε η Gen Z στις ενδιαμεσες εκλογες

Οι προοδευτικοί Αμερικανοίείχαν πολλούς λόγους να χαμογελούν το πρωί της Τετάρτης, καθώς πολλοί από τους πιο προβεβλημένους υποψηφίους τους σημείωσαν σημαντικές νίκες στις ενδιάμεσες εκλογές.

Οι προοδευτικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων άντεξαν σε κρίσιμες αναμετρήσεις και φάνηκαν έτοιμοι να επεκτείνουν τις τάξεις τους. Δεκάδες προοδευτικά μέλη του Κογκρέσου εξασφάλισαν την επανεκλογή τους, συμπεριλαμβανομένων υποψηφίων όπως η Άντζι Φρανκ στη Μινεσότα, όπου και αναμενόταν μία από τις πιο κρίσιμες μάχες.

Στη μάχη για τη Γερουσία, η επιτυχία του Δημοκρατικού, Τζον Φέτερμαν, αποτέλεσε άλλον έναν λόγο εορτασμών μεταξύ των προοδευτικών, παρ’ όλο που ο αντικυβερνήτης της Πενσιλβάνια έχει απορρίψει τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό. 

Σε ομιλία που απηύθυνε μετά την επικράτησή του, ο Φέτερμαν υπογράμμισε την ανάγκη να επεκταθεί η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, αναφέροντας μάλιστα ότι οι υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες έσωσαν τη ζωή του όταν υπέστη εγκεφαλικό τον Μάιο. 

Αρκετοί προοδευτικοί ανέφεραν ότι οι νέοι ψηφοφόροι ήταν εκείνοι που έκαναν τη διαφορά σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες αναμετρήσεις. Ηγετικές προσωπικότητες όπως ο Μπέρνι Σάντερς πραγματοποίησαν εκστρατείες κατά τις τελευταίες ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές προκειμένου να ενθαρρύνουν τους νέους να ψηφίσουν.

«Οι νέοι έσωσαν τις εκλογές»

Σύμφωνα με το exit poll του δικτύου ABC News, οι ψηφοφόροι ηλικίας από 18 έως 29 ετών ευνόησαν τους Δημοκρατικούς κατά 28 μονάδες.

«Οι νέοι έσωσαν αυτές τις εκλογές», δήλωσε η Βαρσίνι Πρακάς, επικεφαλής του κινήματος της νεολαίας για το Κλίμα «Sunrise Movement», προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι απέδειξαν πως η γενιά «Ζ» αποτελεί μια σημαντική ομάδα ψηφοφόρων που, σύμφωνα με την ίδια, μπορεί να είναι «το στήριγμα του Δημοκρατικού κόμματος».

Καθώς οι Δημοκρατικοί αρχίζουν να ετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές του 2024, η Πρακάς είναι βέβαιη ότι οι ανησυχίες των νέων ψηφοφόρων θα πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα του κόμματος. 

«Δίνουμε το “παρών” στις εκλογές ώστε να δώσουμε μάχη για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η γενιά μας καθημερινά, όπως η κλιματική κρίση, η προστασία των δικαιωμάτων μας σχετικά με την αναπαραγωγή και ο τερματισμός της ένοπλης βίας στα σχολεία μας», εξήγησε η ίδια. «Το Δημοκρατικό κόμμα πρέπει να το καταλάβει αυτό εάν θέλει να επικρατήσει».

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν απολύτως ευνοϊκά για τους προοδευτικούς, καθώς κάποιοι από τους πιο σημαντικούς υποψηφίους τους έχασαν από Ρεπουμπλικανούς. Η υποψήφια για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, Μισέλ Βαγιέχο, ηττήθηκε στο Τέξας και ο υποψήφιος για τη Γερουσία, Μαντέλα Μπαρνς, έχασε στο Ουισκόνσιν από τον Ρεπουμπλικανό Ρον Τζόνσον. 

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, οι προοδευτικοί σημείωσαν σημαντικές νίκες και υποστήριξαν ότι αυτή τους η επιτυχία αποτελεί απόδειξη ότι οι υποψήφιοι που είναι υπέρμαχοι θέσεων όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η ελάφρυνση του χρέους για τους φοιτητές, μπορούν να κερδίσουν στις γενικές εκλογές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.